„Mnoha rodičům našich žáků začíná pracovní doba v zaměstnání dříve než v půl osmé ráno, nebo občas musí vyrazit do práce dříve, proto posilujme ranní provoz školních družin tak, aby zázemí školy mohli v době před zahájením vyučování využívat všichni žáci prvního stupně," uvedl radní pro školství Jaroslav Míth. „Rada naší městské části posílila školám prostředky na provoz jejich školních družin, což školám umožní nabízet ranní družinu rodičům bezplatně," doplnil,

Magistrát si půjčí obrazy za 15 milionů korunPražský magistrát si od Galerie hlavního města bezplatně vypůjčí obrazy v hodnotě 15 milionů. Díla bude mít vedení města k dispozici do konce roku 2019. Nacházet se budou na Staroměstské radnici a v rezidenci primátora na Mariánském náměstí. Veřejnosti budou v té době nepřístupné.

Ze Stavovského Mozartovo divadlo nebudeMinisterstvo kultury již nemá v plánu přejmenovat pražské Stavovské divadlo na Mozartovo. Název Stavovského divadla, kde Mozart působil, je málo srozumitelný, tvrdilo se. Dvě letošní Mozartova výročí (260 let od narození a 225. let od smrti) připomenou výstavy a festivaly. Více se dočtete ZDE.

Nákladové nádraží zná svou budoucnostNákladové nádraží Žižkov by se podle vládou schváleného dokumentu mělo v budoucnu přece jenom stát sídlem Národního filmového archivu. Dokument s názvem Plán implementace Státní kulturní politiky na léta 2015 až 2020 určil, že by se to mělo stát do roku 2018. V plánu schváleném vládou je také umístění dalších státních a kulturních organizací na Nákladové nádraží, například společné expozice kamenosochařství Národního muzea a hlavního města. Ministerstvo zároveň vyzvalo ke spolupráci na záměru třetí městskou část pražský magistrát.

Studenti navrhnou podobu PetynkyRadní šesté městské části v Praze souhlasí s uzavřením memoranda o spolupráci s městskou společností SNEO a Katedrou urbanismu a územního plánování Fakulty stavební ČVUT v Praze. Smyslem dokumentu je uspořádání studentské ideové soutěže o návrh budoucího vzhledu pláště sportovního areálu a koupaliště Petynka. Soutěž, která by měla být vyhlášena ještě v letošním roce, bude završena výstavou a finančním ohodnocením nejlépe zpracovaných vizualizací.

Na D1 bude zdarma fungovat asistenceŘeditelství silnic a dálnic (ŘSD) začalo na D1 testovat vlastní asistenční službu pro motoristy. Čtyři vozy budou podle mluvčího ŘSD Jana Rýdla sloužit pro pomoc řidičům vozidel, která se z jakéhokoliv důvodu na dálnici zastavila, a tvoří tak překážku provozu. Asistenční služba bude podle něho bezplatná, hrazená z běžného rozpočtu ŘSD. Dálnici mezi Prahou a Brnem ŘSD rozdělilo na čtyři úseky, kde budou asistenční auta permanentně k dispozici. Motoristu v nesnázích buď jejich osádky samy najdou, nebo je může přivolat prostřednictvím bezplatné linky 800 280 281. Dojezd asistence by měl být do 20 minut. Během několika měsíců chce ŘSD provoz vyhodnotit a případně nasadit i na další dálniční úseky.

Vyměnit bankovku má být snazšíPravidla pro výměnu poškozených bankovek se zřejmě změní. Popsané, pomalované, přetištěné a potištěné bankovky budou nově považované za běžně poškozené a bude se za ně vždy poskytovat náhrada. Počítá s tím novela zákona o oběhu bankovek a mincí, kterou v prvním čtení podpořila Sněmovna. Za tzv. standardně poškozené bankovky a mince se podle nynější úpravy poskytuje náhrada vždy, za nestandardně poškozené jen v určitých případech, které vyhodnocuje Česká národní banka. U mincí navrhuje ministerstvo z přesně vyjmenovaných nestandardních poškození vyjmout proděravělé mince. Prodejní automaty už nebudou zadržovat podezřelé mince, ale budou je odmítat. Nadále bude platit, že úmyslné poškozování mincí a bankovek je trestné.

Dobrá zpráva pro PražanyPražané mohou od příštího týdne opět zažádat o dotace o zateplení bytových domů. Nové kolo žádostí vyhlásí Ministerstvo životního prostředí. „Předpokládáme, že bychom měli k dispozici řádově stovky milionů korun. A bude to širší prostor s větší podporou, než byl v té první výzvě," uvedl ministr Richard Brabec. Zájemci by neměli otálet, žádosti bude ministerstvo přijímat jen do poloviny března. Více se dočtete ZDE.

Číslo dne: 69Herečka, dabérka a rodačka z Prahy Jana Šulcová v pátek 12. února slaví 69. narozeniny. Po gymnáziu vystudovala DAMU. Jako divadelní herečka působila v Městských divadlech pražských, v Divadle Komedie či Divadle Bez zábradlí. Televizní diváci ji znají třeba z filmu S tebou mě baví svět.