Provozovatel, firma Morgenstern, realizací stavby porušil i nájemní smlouvu s městskou částí, ve které je uvedeno, že stavební práce mohou být prováděny pouze se všemi potřebnými souhlasy podle zákona. Ty si ale firma nezískala. Nezákonnost stavby konstatoval magistrát, který také nařídil stavebnímu úřadu Prahy 1 černou stavbu odstranit. Ten to ale neudělal.

Klánovické ulice čeká kompletní rekonstrukceRada hlavního města rozhodla o výběru nejvhodnější nabídky na renovaci celého uličního prostoru v městské části Praha Klánovice. Nový kabát dostanou ulice Lovčická, Bleškovská a části ulic K Rukavičkárně a Sendražická. Opravy se budou týkat chodníků, vjezdů, parkovacích stání či odvodnění uličních prostor do navrhované dešťové kanalizace. Náplní stavby je také řešení místních silnic v zastavěném území či nové zpomalovací prahy. Součástí renovace bude i částečná změna dopravního režimu a výsadba a kácení vzrostlé zeleně. Vítězem veřejné zakázky se stala společnost s nabídkovou cenou lehce překračující 31 milionů korun.

Město nahrazuje stromy vykácené při přestavbě čistírnyPraha se prostřednictvím Lesů hlavního města Prahy pustila do výsadby stromů. Nahrazují se tak porosty pokácené při přestavbě a rozšíření Ústřední čistírny odpadních vod na Císařském ostrově. Do konce listopadu městu přibude téměř 60O nových stromů. Prvních 15 dřevin bude vysázeno 28. října ve vnitrobloku ulice Osadní. Poslední říjnový den bude výsadba pokračovat na Štvanici, kde se vysází na 47 stromů. Na území městské části Praha Troja pak přibude 32 dřevin, a to 21. listopadu. Kromě toho dojde na začátku listopadu také na Stromovku. Na severním svahu pod Královským letohrádkem bude postupně vysázeno 500 stromů.

Městská část nově informuje pomocí e-mailuPraha 8 využívá nový informační kanál. Pro své občany i ostatní zájemce připravila novou službu, zasílání novinek prostřednictvím e-mailu. Městská část zasílá přihlášeným odběratelům informace v denním či týdenním přehledu. Zájemci si také můžou vybrat z různých tematických oblastí.

Děti vytvoří perly pro Karla IV.Ve čtvrtek 28. října se na Hájích uskuteční duchovně-kulturní festival Modlitba za domov. Letošní desátý ročník nese název Díky za domov, díky za vlast. Festival bude hostit Komunitní centrum Matky Terezy. Děti budou tvořit v rámci dílen Perly moudrosti zaměřené na Karla IV. a Jeronýma Pražského, od 12.20 vystoupí kapela Nezmaři.

Kam za kulturou

Petr Král i Elmar KlosBásník Petr Král dostal v pondělí Státní cenu za literaturu. Porota mu ji udělila nejen za jeho titul Vlastizrady, ale za celé jeho dílo. Státní cenu za překlad si z Nové scény Národního divadla odnesl Pavel Dominik za překlad knihy Vladimira Nabokova Ada aneb Žár. Ministr kultury předal také ceny za přínos v oblasti divadla, hudby, výtvarného umění, architektury a kinematografie. Dostali je Petr Oslzlý, Jan Kouba, Charlotta Kotíková, Zdeňka Vydrová, František Filip a Elmar Klos in memoriam.

Designblok na startuOsmnáctý Designblok, jehož hlavním tématem je sport, otevře své brány ve čtvrtek. Letos zlomil hned několik rekordů. Tím prvním je počet vystavujících na letošním ročníku se jich představí 197 z dvaceti zemí světa. Druhým rekordem je bezesporu i počet módních návrhářů a designérů šperků, kterých se na Designbloku představí 76. 

Čtěte také: Hornoměcholupské nádraží doplní parkoviště