Podle jejich informací se jedná o oblast po proudu potoka směrem od Michle k místu, kde Botič ústí do Vltavy. Jakého původu je znečištění a odkud se do potoka dostalo zatím není jasné. Vzorky vody teď projdou laboratorními testy.

Hasiči dostanou od města 170 milionů na technikuRadní Libor Hadrava včera podepsal s vedením pražských hasičů smlouvu, podle které obdrží v letech 2016-2020 od metropole celkem 170 milionů korun. Peníze půjdou na nákup techniky, jako jsou automobilové žebříky, vyprošťovací automobily pro odstraňování překážek v dopravě a podobně.

Lidé rozhodují, kde budou pítkaHlasování o rozmístění pítek a fontán v Praze 6 běží do konce července. Občané mohou vyjádřit svá přání hlasováním na webu městské části. Radnice se inspirovala zahraničím, kde jsou pítka často součástí veřejného prostoru.

Dlabačov přivítá divadlo pro dětiRodiny s dětmi si mohou léto v Praze zpříjemnit úterními návštěvami venkovního divadla v Dlabačově. Pohádková představení na místním dětském hřišti doprovodí program s opékáním buřtů, které budou pro děti k dispozici zdarma. Návštěvníkům se zde třikrát během léta představí herci Divadýlka Na konečný s jejich Ufounskou pohádkou a představením O psí princezně. První pohádka se uskuteční 19. července od šesti hodin, další dvě v srpnu.

Osmička plánuje kulturní projekty s KošicemiVedení osmičky navázalo spolupráci s městskou částí Košice Staré Město. Partnerství stvrdili představitelé obou městských částí podpisem memoranda v Libeňském zámku. V rámci spolupráce by se chtěli zaměřit na propagaci národních tradic i dalších kulturních aktivit. „Partnerská města jsou pro nás příležitostí k velkému vzájemnému obohacení. Již pracujeme na přípravě řady projektů," uvedla radní pro vnější vztahy Anna Kroutil. „Spolupráce se bude nejvíce rozvíjet v oblasti kultury a seniorů," doplnila.

Občané mohou pomoci s otevřením hudební kavárnyOtevření nové hudební kavárny na Praze 5 je na spadnutí. K dokončení iniciátorům chybí 60 tisíc, které vybírají na webových stránkách projektu HitHit. Ten dlouhodobě propojuje kreativní lidi s těmi, kteří je chtějí podpořit. Café Trilobit, jak by se nové hudební místo na Smíchově mělo jmenovat, má za cíl vynahradit hanebný nedostatek živé hudby v okolí. Kavárna bude mimo jiné také nabízet příjemné posezení, hudební akce, autorská čtení, kávu, ale i pivo značky Svijany. V nynější době probíhá v prostorách aktivní rekonstrukce.

Skladatel Emil Štolc má pamětní deskuPamětní deska hudebního skladatele Emila Šolce zdobí dům v ulici U Nikolajky v Praze 5, kde dlouhá léta žil. Při slavnostním odhalení dechový orchestr zahrál nejznámější Štolcovu skladbu „Šly panenky silnicí". Emil Štolc žil v letech 18881940 a napsal přes tisíc skladeb.

Kam za kulturou

Hvězdy bez prázdninA Planetárium Praha také. Je otevřeno každý den kromě pátků vždy od 10.30 hodin a nabízí programy pro děti i pro dospělé. Provoz končí v pondělí a v neděli v 18 hodin, ostatní dny ve 20 hodin. Astronomické pohádky pro děti běží dopoledne od 11 hodin, v úterý, čtvrtek a neděli ještě v 15.30 hodin. Ty jsou vhodné už pro děti od čtyř let a představují první seznámení s vesmírem a umělou oblohou Planetária. Od 15.30, 17.30 a 19 hodin běží pořady pro nejširší veřejnost.

Jak Sudek fotil katedráluAteliér Josefa Sudka v Praze na Újezdě otevřel přehlídku dosud nevystavovaných snímků slavného fotografa ze svatovítské katedrály. Nejde o známý soubor snímků rozestavěného chrámu z 20. let, ale naopak o fotografie spíše neznámé, pocházející z válečného protektorátního období. Výstava s názvem V šeru chrámu potrvá do 30. srpna. Zahrnuje pohled na katedrálu v celku i detailu, jakož i snímky interiérů včetně chrámového pokladu.

Romeo a JulieHvězdy seriálů Hra o trůny a Panství Downton se ukážou v Branaghově verzi Romea a Julie. Ten se po třiceti letech vrátil k režii slavné Shakespearovy tragédie. Tentokrát jako Romea neobsadil sebe, ale Richarda Maddena, a jako Julii Lily Jamesovou. Dvojici doplňuje britská herecká legenda Derek Jacobi, překvapivě obsazený jako výřečný Mercucio. V přímém přenosu s titulky uvádí kino Aero 7. července od 20 hod.

Taryn SimonNenechte si ujít poslední komentovanou prohlídku výstavy multidisciplinární umělkyně Taryn Simon v Galerii Rudolfinum. A to 7. července v 18.00. Kurátor Michal Nanoru si i pro tentokrát připraví zajímavé vyprávění o vystavených dílech a postřehy ze studia tvorby Taryn Simon.

Obrazy i šperky v jídelněTradiční výstava Léto plné hvězd 2016, hračky, společenské hry a kapsáře pro zdravotně postižené i zdravé děti začala na adrese Školní jídelna Dražického nám., Praha 1. Jedná se již o 21. ročník. Výstava je otevřena denně od 10 do 21 hod. Součástí výstavy je i expozice umělců s poruchami autistického spektra. Své obrazy vystaví Petra Bobalová, Natálie Ficencová, Markéta Rybaříková, Běla Sýkorová a Lex Kartane (Anglie). Radek Čihák představí svou expozici šperků.

Čtěte také: Návštěvníci Apetit pikniku se nakazili salmonelou