Nejvyšší částku odčerpá z rozpočtu provoz radnice a městské části. Na státní správu a územní samosprávu půjde zhruba 289 milionů korun, dalších 116 milionů půjde na školství a vzdělávání a 84 milionů na zeleň a ochranu prostředí. Návrh rozpočtu, který schválili radní Prahy 4, musí ještě potvrdit na svém zasedání zastupitelstvo.

Dotknout se soch a uměníExpozice Hapestetika VI. zpřístupní výtvarné umění zrakově postiženým lidem. Zároveň vidícím ukáže zážitek z hmatového vnímání výtvarného díla. Na výstavě jsou díla z různorodých sochařských materiálů. Jde o žánrovou pestrost tak, aby v souboru byly obsaženy podobizny nebo busty, figury, zvířecí motivy, a pokud jde o abstraktní díla, aby přinášela zajímavou strukturu či možnost manipulace. Mezi 25 sochami jsou unikáty třeba Otta Gutfreunda, Emila Filly nebo Kurta Gebauera.

Změny v MHD podle DeníkuFacebooková stránka Pražská integrovaná doprava zveřejnila článek Pražského deníku o změnách v MHD. Někteří si změny pochvalují, jiným se nelíbí a další uživatelé mají nápady, jak hromadnou dopravu vylepšit. „Pacienti si stěžují u nemocnice Motol, že dlouho čekají. Klasické řešení v Praze je zrušit zastávku a nebudou si stěžovat," napsala Ilona. „Linka 186 ze Satalic na Hloubětínskou v Kyjích opravdu chybí. Nezlobte se, ale to musel vymyslet někdo bez mozku a bez přemýšlení, protože nemáme žádné spojení s tramvajemi," přisadila si diskutující Kamila. „Dva vozy nastálo na lince 15 Bůh a DP vyslyšeli moje motlitby. To se nedalo. Denně minimálně čtyři jízdy oběma směry a byl to opravdu horor," pochválila Barbora. Zdroj: Facebooková stránka PID

Čtvrť ozdobí další vánoční stromyDalší čtyři vánoční stromy budou zdobit městské části Prahy 10. Začátkem příštího týdne se tak rozsvítí strom v Malešicích pod Oázou a stromy ve Strašnicích v centrální části parku Solidarita poblíž divadla. Vánoční strom ozdobí také park Malinová-Chrpová na Zahradním Městě nebo Vršovický zámeček. Stromy v jednotlivých městských částech budou ozdobeny poprvé. Velký zájem o nasvícení vánočního stromu projevili především obyvatelé Malešic.

Škola nově otevřela bezbariérovou tříduZbrusu nová bezbariérová třída slouží žákům v ZŠ a MŠ Grafická v Praze 5. V rámci stavebních prací došlo k přebudování původního bytu školníka na učebnu včetně bezbariérového sociálního zařízení pro dívky i chlapce. Třídu doplňuje výzdoba v mořském stylu, kde na stěnách nechybí síť s rybkami. Nedávného otevření se zúčastnili kromě vedení školy i zástupci zdejší radnice, ředitelka zároveň předala dort dětem, které zde budou mít celý rok vyučování.

Kam za kulturou

Mikulášská The Tap TapKaždoroční taptapácká mikulášská nadílka je na obzoru. Odehraje se už popáté, 6. prosince od 18 hodin. A bude v lecčem výjimečná. Nejenže se kvůli rekonstrukci Státní Opery uskuteční ve Foru Karlín, ale The Tap Tap zde pokřtí hned dva nové tituly. Prvním bude kni- ha s názvem Řiditel autobusu spisovatelky Lucie Fialové, která vyšla v říjnu u nakladatelství Paseka. S přehledem zvítězila v podzimním hlasování Velkého knižního čtvrtku. Druhým titulem je nové album Noha na kolejích, na němž si zazpívali Lou Fanánek Ha- gen, Wabi Daněk, Xindl X, Kamil Střihavka či Dáda Patrasová.

Oscarová šance pro Sasku„Jel jsem zrovna nahý v traktoru, když jsem si přečetl mail o našem postupu do shortlistu," popisuje režisér Jan Saska moment, kdy se minulý týden dozvěděl, že se jeho krátký snímek Happy End dostal mezi desítku krátkých animovaných filmů, které budou usilovat o amerického Oscara. „Podívat se do Las Vegas byl vždycky můj sen, tak snad to vyjde," říká autor filmu, který se promítal i letos v Cannes a který rafinovaně a s okouzlujícím černým humorem propojuje minipříběhy několika postav.

Jan Zrzavý za tři milionyObraz Jana Zrzavého Pole na Ile de Sein II. (1934) inspirovaný pobyty v Bretani je hlavní položkou aukce Dorothea, jež se koná v sobotu v pražském hotelu Radisson. Startovací cenou jsou tři miliony korun. Pod kladívkem budou i sbírka děl sester Válových, Františka Grosse či české historické sklo.

Čtěte také: Vlaková zastávka Na Knížecí zanikne kvůli stavbě čtvrti