Výuka bude praktická, takže je nutné vzít si dlouhé rukávy a kalhoty, včelařské klobouky a rukavice budou k zapůjčení.

Vznikne stezka pod Vyšehradem?Praha vypíše mezinárodní architektonickou soutěž, z níž vzejde podoba cyklostezky pod Vyšehradem u Vltavy. Navrhla to magistrátní komise pro cyklistickou dopravu. Soutěž připraví Institut plánování a rozvoje. Po pravobřežní páteřní cyklostezce denně projedou tisíce lidí.

Lávka z Karlína povede do HolešovicNové memorandum vzniklo mezi sedmou a osmou městskou částí. Domluvili se na propojení Karlína s Holešovicemi lávkou. „O té intenzivně jednají oba starostové s magistrátem hlavního města Prahy. Lávka by byla vhodná pro pěší i cyklistické spojení těchto dvou městských částí. Současné se také připravuje zkušební provoz přívozu přes Vltavu, který propojí Bubenské nábřeží v Holešovicích, východní cíp ostrova Štvanice a nábřeží v Karlíně. „Pokud jde o přívoz, jsem rád, že přispěje k další diskusi. Cílem je však pro osmičku lávka," řekl starosta Prahy 8 Roman Petrus.

Háje přišly o kašnu, odstranil ji majitelSousoší Olbrama Zoubka s názvem Den a Noc zájemci už na náměstíčku před Galaxií na Hájích neuvidí. Jeho majitel plastiku odstranil už v polovině května. Protože nejde o kulturní objekt, ale o stavbu, nepotřeboval soukromník souhlas jedenácté městské části. Sousoší bylo poslední roky velmi zanedbané a spíše polorozbořené. Socha z podstavce zmizela už před třemi lety.

Újezdské baletky slaví úspěchyBaletní škola Arabeska z Újezdu nad Lesy zaznamenala významný úspěch v soutěži v klasickém tanci Pardubická Arabeska. Soutěžilo v ní 253 tanečníků z 28 škol. I přes značnou konkurenci se dětem z Arabesky se podařilo získat 3 zlaté, 3 stříbrné a 1 bronzovou medaili. Taneční škola letos slaví 15 let od svého založení, k této příležitosti uspořádala 17. a 18. června v Salesiánském divadle dvě veřejná představení.

Skok do vody vybídl k ochraně řekNa náplavce u Palackého mostu se včera uskutečnil společný symbolický skok do Vltavy. Akce nazvaná Big jump má upozornit na nutnost chránit řeky a vracet k nim a do nich život. Do vltavské vody potom skočilo celkem sedm lidí. Skok pořádala nezisková organizace Koalice pro řeky. Více čtěte ZDE.

ČVUT uspořádá první ročník Dětské univerzityNa půdě Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT) se ode dnešního dne do pátku uskuteční první ročník Dětské univerzity. Celkem 96 účastníků z Česka i ze zahraničí bude rozděleno podle věku do osmi studijních skupin. Na konci týdenního programu jim budou v Betlémské kapli slavnostně uděleny tituly Malý bakalář (Bc. jr.) nebo Malý inženýr (Ing. jr.). Více čtěte ZDE.

Dobrá zpráva pro PražákyVedení hlavního města chce zřídit funkci metodika pro stravování. Ten by měl mimo jiné dohlížet na to, jak se děti stravují ve školních jídelnách. „Metodik pro dětské stravování městu chybí už jen z toho důvodu, aby se o tom, jak se děti stravují, vůbec začalo veřejně debatovat," řekla radní pro oblast školství Irena Ropková (ČSSD). Post by měl být podle ní obsazen v řádu několika týdnů.

Číslo dne: 31Přesně tolik filmů bude v rámci Ozvěn Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech k vidění v pražských kinech Aero a Světozor, ale i brněnské Scale až do 19. července. Mezi snímky bude představeno pět zástupců hlavní soutěže nebo divácké hity festivalu.