Na akci, která se koná 1. dubna na Praze 14, se naopak mohou lidé na vlastní oči přesvědčit, co se může objevit na českých stolech. „Když jsme procházeli internet a hledali ty nejbizarnější recepty, došlo nám, že mnohdy žijeme v bio, raw a kdovíjaké ještě bublině, hrajeme si na vysokou gastronomii a nevíme, co se v Česku opravdu jí. Akce se tak může brát jako exkurze do končin, kam běžný návštěvník food festu rozhodně nezavítá. Ironické odpoledne nabídne mimo jiné bábovky z kuřecího masa, párky prošpikované špagetami, knedlíky plněné gumovými medvídky. K tomu bude možné pít polévky v panácích, či si poskládat vlastní chlebíček. Vstupné na festival se dá koupit už nyní. Stojí 50 korun.

Jízdárna je teď ulicí plnou výstav Výstava umělce, divadelníka a muzikanta Františka Skály, která se koná až do 3. září ve Valdštejnské jízdárně, představuje převážně práce vzniklé od roku 2004 do současnosti. V autorské architektonické a výstavní koncepci, vycházející z tamního prostoru, chce umělec připravit divákovi komplexní zážitek. Jednotící aspekt výstavy představuje světlo, které autor zkoumá a užívá ve všech jeho kvalitativních podobách. Dominuje tu několik rozměrných solitérních děl jako třeba Zub času pokrytý v místě možné plomby pravým zlatem nebo drátěný Jednorožec vyzdvižený do druhého patra expozice.

Sbírka pomůže rodině hasičeVeřejnou sbírku ve prospěch rodiny zesnulého hasiče Jana Odermatta ze stanice v Radotíně, který 14. února utrpěl smrtelné zranění při likvidaci požáru lakovny ve Zvoli na Praze-západ, iniciovalo Odborové sdružení hasičů Praha ve spolupráci s Hasičským záchranným sborem hlavního města Prahy. Informace o sbírce ve prospěch pozůstalých po zkušeném technikovi chemické služby, který u pražských hasičů sloužil už od prosince 1993, uvádějí na svých vlastních webových stránkách.

Praha 5 připravuje trhyNa Barrandov by se v blízké době mohly vrátit farmářské trhy. Ty původní vedení radnice ukončilo na základě stížností občanů na nekvalitní potraviny. Po následných kontrolách úřad zjistil, že byly provozovány nelegálně. „Nemohli jsme tolerovat provoz trhů, které nejsou v souladu s právními předpisy. Trhy jsme ani nezakázali, městská část nemůže zakázat trhy, které nikdy nebyly povolené. Nicméně jsme si vědomi, že obyvatelé Barrandova trhy potřebují. Podnikáme proto kroky, které povedou k jejich obnovení ovšem s řádným provozem," uvedl zástupce starosty Martin Slabý. Radní páté městské části nyní jednají s Technickou správou komunikací, která je správcem pozemku, aby na Tilleho náměstí mohlo být prozatím umístěno alespoň pár stánků. Ty by měly být v provozu od prvního dubna, vždy v době od úterý do pátku. Zároveň radnice čeká na svěření pozemku do správy od hlavního města. Až k němu dojde, chce vypsat výběrové řízení na provozovatele trhů tak, aby se sem v legální podobě vrátily.

Na pyžamový ples zavítá pesDvě novinky oproti předchozím letům nabídne bál Pestré společnosti, která se zabývá výcvikem asistenčních, vodicích a signálních psů pro lidi s různými druhy postižení. Tématem letošního bálu je pyžamová party. Druhou novinkou je předání prvního asistenčního portugalského vodního psa Mikea, kterého dostane paní Iveta. Ta bydlí sama a zvíře jí bude podávat předměty nebo pomáhat se svlékáním bundy, rukavic či ponožek. Jde o plemeno psa, kterého si pořídil i bývalý americký prezident Barack Obama.

Čtěte také: Desítka oznámí vítězné návrhy občanů na projekty