Technická správa komunikací pěší zónu před obchodním domem zapůjčí Praze 5, která podobné projekty podporuje. Vlastní trhy pořádá na nedalekém Náměstí 14. října, přemýšlí také o tržišti na smíchovské náplavce.

Umělecká scéna otevřela sezonuObyvatelé pražského Suchdola v čele s místním spolkem Žijeme tady v sobotu dopoledne slavnostně zahájili provoz Otevřené umělecké scény v nově vybudovaném přírodním amfiteátru, který bude sloužit pro sousedská setkávání i jako zelená učebna pro žáky zdejší školy. Místo se nachází uprostřed Komunitní zahrady Suchdol, která už dva roky vzniká podél Suchdolské ulice. V rámci sobotního programu vystoupil kouzelník Aleš Hrdlička, spolek Ochotní Suchdolníci pak divákům předvedl divadelní představení Zahrada.

Na hřištích vzniknou mobilní toaletyOd pondělí 25. května je možné využívat na vybraných dětských hřištích a sportovištích na území páté městské části mobilní toalety. Radnice nechala toalety umístit celkem na devatenácti místech. Rodičům i dětem zde budou k dispozici celou sezonu až do 30. října. Oblíbené plochy pro vyžití dětí v Praze 5 jsou například v Kinského zahradě, na smíchovském nábřeží, v parku Sacré-Coeur nebo na hřišti Okrouhlík nad Klamovkou.

V Uhříněvsi se těšte na vodní lyžováníNa Podleském rybníku mezi Uhříněvsí a Dubčí by měl v blízké budoucnosti vzniknout vůbec první areál pro vodní lyžování s lanovkou na území hlavního města. Lanovka funguje podobně jako klasický vlek lyžař se drží kotvy, která ho táhne a drží na hladině. Záměr soukromé firmy na vybudování tří drah tažených lany s elektrickým pohonem nyní prochází procesem posuzování vlivu na životní prostředí. Rada městské části Praha 22 s ním vyjádřila souhlas s podmínkou, že investor musí minimalizovat dopady výstavby na přírodní společenstva rybníka.

Parukářka ožije slavnostmi pivaOchutnávka piv z 30 minipivovarů potěší jeho milovníky letos již popáté. Pestrou nabídku svých produktů letos v žižkovském parku představí například Berounský medvěd, Kout na Šumavě či Biskupský pivovar Gajdoš. Návštěvníci si kromě ležáků, bylinných nebo kvasnicových piv, budou moci vychutnat také hudební doprovod od bigbítu přes alternativu až k hip hopu. Na místě budou k dispozici i stánky s občerstvením či dětský koutek. To vše v pátek a v sobotu 3. a 4. června.

Obyvatelé rozhodnou o podobě parkuDříve uzavřená část zámeckého parku v Dolních Počernicích, takzvaná štěpnice, se loni otevřela veřejnosti. Do plánovaných úprav parku nyní mají možnost zasáhnout také místní obyvatelé. K zasílání návrhů na využití prostoru, který se v parku uvolnil po rozmontování staré plechové haly, je vyzvala místní radnice. Místo by pak mělo posloužit široké veřejnosti. Lidé mohou své podněty a nápady zasílat do 5. června na mailovou adresu: infocentrum@dpocernice.cz.

Desítka chce zlepšit paměť seniorůKurzy trénování paměti nabízí letos na desítce. Různé metody a techniky, jak paměť procvičovat, jsou určeny především seniorům. Ti se v prostředí svých vrstevníků mohou naučit něco nového a paměť si zlepšit. Rozvíjení individuálních schopností účastníkům pomůže lépe si zapamatovat čísla či obličeje a celkově jim umožní zvýšit kvalitu a bezpečnost života. Již třetí letošní kurz se uskuteční od 1. do 29. června od 9.30 hodin do 10.30 hodin na úřadu městské části v Jasmínově 35. Jedinou podmínkou bezplatné účasti je trvalé bydliště na Praze 10 a přihlášení na telefonním čísle 603 852 715.

Archiv se otevřeDen otevřených dveří se chystá ve Zdibech na čtvrtek 9. června od 9 do 18 hodin v rámci Mezinárodního dne archivů. Návštěvníci se seznámí se zákulisím archivu a prací archivářů. Dozví se, jak se do archivu dokumenty dostávají, jak jsou ukládány a zpřístupňovány veřejnosti. K nahlédnutí budou ukázky archiválií a lidé si budou moci vyzkoušet psaní brkem nebo staré školní tresty.

Závodil rekordní počet účastníkůZájem o třetí ročník závodu Rudenská míle byl velký. Dospělí i děti závodili kromě běhu také na inline bruslích a týmově na netradičních dopravních prostředcích. Nejnáročnější běžecké disciplíny Císařského kurýra na 3000 metrů, se zúčastnilo přes padesát běžců a běžkyň. Na akci se pro nadaci Dobrý anděl vybralo přes 15 tisíc korun. 

Kam za kulturou

Born naposledOni a já. Méně známé a neprávem opomíjené dílo anglického spisovatele Jerome Klapky Jeroma vydává Vyšehrad s ilustracemi Adolfa Borna. Své jubilejní padesáté knihy se autor bohužel nedožil. Knihu napsal Klapka Jerome dvacet let po slavných Třech mužích ve člunu, coby otec tří dětí. Svým nezaměnitelným stylem líčí trampoty kolem nákupu venkovské nemovitosti a její rekonstrukce. Z anglického originálu They and I přeložil Milan Žáček.

Asijská estrádaV úterý 24. května odpoledne si zajděte do Kina Pilotů ve Vršovicích. Znovuotevřené kino má nový kabát a promítá mj. ceněný dokument V paprscích slunce. Vitalij Manskij sleduje v průběhu roku život běžné pchjongjangské rodiny, která poslušně udržuje oficiální rituály. Pro filmaře zinscenované „momentky" ostře kontrastují s vybledlou realitou. Projekce začne v 16.30 hodin. 

Mika se vrací ve velkém styluBritský zpěvák Mika, kterého proslavily písňové hity jako Grace Kelly, Love Today nebo Relax, se po loňském strhujícím vystoupení na festivalu Colours of Ostrava vrátí na českou scénu. Už ve středu 25. května zazpívá na prvním samostatném koncertu v pražském Fóru Karlín. Prodal přes 10 milionů desek a získal řadu prestižních hudebních cen.

Americký 'masakr'Do Prahy se chystá kapela s poněkud bizarním názvem The Brian Jonestown Massacre. Pojmenovala se tak na počest kytaristy Rolling Stones a jeho vlivu v představování východní kultury a hudby světu západního rock & rollu. V Praze vystoupili muzikanti ze San Franciska naposledy v roce 2014 ve Futuru, teď se představí ve středu 31. srpna v Lucerna Music Baru. Vystřídali čtyřicet členů, v jejich čele zůstává zpěvák a kytarista Anton Newcombe.