Důvodem oprav byla špatná dilatace mostu. Na zhruba 300 metrech vozovky položili pracovníci TSK nový povrch z litého asfaltu.

Čtyřka běhá i před vánočními svátkyMěstská část Praha 4 s Běžeckou školou Prahy 4 uspořádá Vánoční setkání s výživovým odborníkem Petrem Havlíčkem, koučkou Petrou L. Krajčinovič a moderátorkou Jitkou Vlkovou Impulsovou. Setkání se uskuteční ve středu 9. prosince od 17 hodin v prostorách Nuselské radnice. Zájemci se dozví tipy a triky o zdravé výživě a pohybu, jak si udržet váhu o Vánocích a mít pevnou vůli.

Radnice se dohodla s iniciativamiIniciativní a poradní orgán rady šesté městské části, který je složený ze zástupců občanských iniciativ a členů rady, bude nově zasedat pravidelně pětkrát ročně. Komunikaci se spolky bude mít kromě starosty ve své gesci také místostarosta Jan Lacina. Dohoda mezi členy radnice a zástupci spolků se uskutečnila na společném jednání ve čtvrtek 26. listopadu. Vedení radnice tak vyhovělo požadavku spolků na institucionalizaci spolupráce. Ustavující setkání zástupců občanských iniciativ a členů radnice proběhne ve druhé polovině ledna.

Dobrovolníci mohou pomoci při kalamitěSedmá městská část se připravuje na kalamitní situace, které mohou nastat během zimního období. Radnice proto v současné době shání další dobrovolníky z řad svých občanů, kteří by byli ochotní v případě potřeby pomoci s posypem náledí či informování spoluobčanů o dalších opatřeních. Zájemci se mohou přihlásit na Oddělení krizového řízení Prahy 7. Databáze obsahuje kontaktní údaje, na kterých budou přihlášení občané v případě potřeby k zastižení. Zajištěno bude veškeré potřebné vybavení.

Dvanáctka spustila anketu mezi občanyDvanáctá městská část, místní Agenda 21 a Národní síť Zdravých měst ČR spustili anketu pro obyvatele Prahy 12. Deset priorit, pro které mohou lidé hlasovat, vychází z Fóra udržitelného rozvoje, které se konalo na začátku listopadu. Dotazník je uveřejněný na webových stránkách a je přístupný až do 12. prosince. Priority se týkají například obecního domova pro seniory, kamerového systému, nedostatek pracovních míst, přírodní koupaliště, obchvat Komořan a další.

V kraji je 140 HIV pozitivních lidíV roce 2013 žilo ve Středočeském kraji 123 HIV pozitivních lidí, v roce 2014 se tento počet zvýšil na 140. Náklady na jejich léčbu se zvýšili o čtyři miliony korun, takže roční výdaje činily necelý 24 milionů korun. Průměrné náklady na péči o jednoho klienta s HIV přesáhly loni u Všeobecné zdravotní pojišťovny 186 tisíc korun. Ještě v roce 2010 to přitom nebylo ani 140 tisíc. Nejvíce nakažených pacientů je právě ve středních Čechách, Praze a Jihomoravském kraji. Mezi infikovanými je výrazně více mužů než žen.

Záchranáři vyučují první pomociDruhá etapa kurzů první pomoci s názvem Učte se od profesionálů je v plném proudu. Celokrajský projekt zaštiťuje hejtman Středočeského kraje Miloš Petera. V první části bylo školení v deseti středočeských městech a zúčastnilo se ho šest set lidí. Zájemci se v kurzu seznámí s hlavními zásadami poskytování první pomoci a nabyté znalosti si vyzkouší pod dohledem školitele na cvičném modelu. Záchranáři si navíc zakládají na odlehčeném způsobu výuky, při němž dojde i na vyprávění zážitků z jejich služeb a diskuzi s účastníky kurzu.

Dobrá zpráva pro PražanyVeršomat zůstane na Kampě minimálně do konce června příštího roku. Rada Prahy 1 provozovateli Ondřeji Kobzovi prodloužila pronájem pozemku. Obyvatelé a návštěvníci Prahy si tak budou moci nadále na dvou otočných válcích pročítat básně mnoha rozličných autorů a autorek. Více se dočtete ZDE.

Číslo dne: 100Dopravní podnik si v prosinci připomíná výročí 100 let od zaměstnání první ženy ve svých řadách. První průvodčí tramvaje nastoupila službu 1. prosince 1915. Více se dočtete ZDE.