Magistrát chce navíc na základě nasbíraných dat provést kroky, aby byla metropole k cyklistům příznivější. Cílem je také nalákat více Pražanů na využívání kola pro pohyb po městě. Vývoj aplikace vyšel na několik desítek tisíc korun. Mapy v aplikaci pokrývají celé město s přesahem 15 kilometrů do Středočeského kraje.

Na dvanáctce se rozpadla vládnoucí koaliceSpor o knihu. Tak by se dal nazvat problém, který začalo řešit vedení městské části Prahy 12. Zastupitelé dvanácté městské části totiž rozhodli, že prověří jednání bývalé starostky Daniely Rázkové (Změna pro Prahu 12) ve věci vydání knihy o Praze 12, které údajně provází nejasné okolnosti. Problémy týkající se knihy jsou ale zřejmě zástupné. Rozpor mezi koaličními partnery následně vyvstal i ve věci rozpočtu a v dalších otázkách. Skutečným problémem je podle Změny pro Prahu 12 jejich dlouhodobá neochota hlasovat pro směnu strategicky umístěného pozemku s ubytovnou vedle budoucího přivaděče na Pražský okruh. Spor se vyhrotil ve středu, kdy byli radní Změny pro Prahu 12 zbaveni svých kompetencí. Důvodem podle Ano a ČSSD je porušení koaliční smlouvy při nepodpoření rozpočtu a lživá kritika, kterou Změna pro Prahu 12 zveřejnila v Modřanských novinách.

Praha 4 - Senioři se dozví, jak zachránit životSenioři na čtyřce se budou vzdělávat v oblasti první pomoci a požární ochrany. Semináře, které pořádá radnice Prahy 4, proběhnou během dubna a května na Nuselské radnici a v prostorách KC Novodvorská. Účastníci budou mít příležitost si vyslechnout, ale i prakticky vyzkoušet nové dovednosti, díky kterým mohou zachránit i lidský život. Mezi plánovanými tématy budou například první pomoc při infarktu, mozkové mrtvici, mdlobě, bezvědomí, nebo použití laického defibrilátoru. Semináře budou zdarma a nevyžadují rezervace.

Výstavba kanalizace na Suchdole si vyžádá dopravní omezeníOd počátku května až do října bude výrazně omezen průjezd ulicí Kamýckou přes Suchdol. Pokračovat totiž bude výstavba suchdolské kanalizace, a sice v úseku Suchdolská - Brandejsovo náměstí. Během této stavby bude do těchto míst povolen vjezd pouze autobusům MHD. Výstavba kanalizace zde započne po 10. květnu. Část Kamýcké ulice navíc bude procházet celkovou rekonstrukcí, a to od poloviny června do září. Řidiči tedy musí počítat s dopravními komplikacemi.

Osmička chystá nový park, kde ho najdeme?Zelená plocha se má rozkládat severně od přírodní památky Bílá skála v Libni. Radnice také plánuje obnovit původní ovocný sad, vytvořit květnatou louku a instalovat nové lavičky, koše nebo třeba altánek. Radnice slibuje: hotovo bude do konce roku. „Rozhodně nepůjde o žádné náměstí, ale o hezkou zelenou plochu, která přispěje ke zkvalitnění místní vegetace a celkového životního prostředí, protože vytvoří pestrou mozaiku přírodních stanovišť, nastínil zastupitel osmičky Vít Céza. Není to jediný nový park na území městské části. Před časem tady jednu výrazně rozšířili. „Jde o park Dlážděnka u Finančního úřadu Prahy 8, který v současné době představuje určitou parkovou plochu, jež má úžasný potenciál vzhledem k výhledům na Prahu a možná napojení na vycházkové trasy," poznamenal dále zastupitel Céza. Tento potenciál prý chce městská část využít park ještě zvětšit, výrazně zkvalitnit a do budoucna dále rozvíjet. Právě teď finišuje příprava veřejné soutěže na zpracovatele projektové dokumentace. Její regulérnost posvětila Česká komora architektů. V Praze 8 je několik zelených ploch. Například známý Ďáblický háj. Ten slouží sportovcům, ale i rodinám s dětmi. Jsou zde například místa s ohništi, na kterých si můžou třeba opéct buřty. Řada menších parků je v oblasti Ládví. Tady je i malý rybníček obrostlý rákosem, na který se slétávají třeba kachny. Návštěvníci se mohou projít i přírodní památkou Draháň nebo lesoparkem, který obklopuje botanickou zahradu v Troji. Praha 8 nechala na některých místech postavit takzvané hmyzí hotely. Ty bohužel vzaly z části za své. Neznámí vandalové je buď poničili, nebo rovnou zapálili.

Kam za kulturou

Tvrz, komedie z doby husitůPražské Divadlo Dobeška hostí v úterý 11. dubna od 19.30 autorskou inscenaci Luboše Baláka Tvrz komedie husitská. V netradiční hře z doby husitské o našich pradědech a prabábách, kteří nežili zase tak dávno, hrají Milan Šteindler, Jiří Fero Burda, Petr Halberstadt, Filip Teller, Šárka Vaculíková, Mariana Chmelařová a Miroslav Kumhala. Inscenaci Tvrz uvádí Divadlo Dobeška ve spolupráci s Divadlem Bolka Polívky v Brně, kde mělo představení v květnu 2015 světovou premiéru, a Divadlem Sklep.

Osamělí písničkářiHudební klub Kaštan na pražském Břevnově zve příští týden na tradiční setkání Osamělých písničkářů. V pátek 7. dubna tu zahrají mimo jiné Jiří Dědeček, Herky, Jan Jeřábek, Marka Míková, Nikola Muchová, Jiří Smrž, Martina Trchová a Karel Vepřek, sobota 8. dubna bude patřit interpretům a uskupením, jako jsou Jan Burian, Michal Bystrov, Dan Fikejz, Adam Rut, Martin Kyšperský, LeDva nebo Dáša Voňková.

Čtěte také: Legendární knihkupectví nejspíš znovu ožije v Karlíně