Ta je poskytována osobám, které jsou v nepříznivé sociální situaci a požádají o pomoc při řešení své situace sociální pracovníky sociálního odboru Prahy 10.

Jednička řeší opilcePrvní městská část chce řešit problém opilců z centra, kteří se nevejdou na jedinou pražskou záchytku a končí v nemocnici Na Františku. Když jí hlavní město přispěje, vyčlení pro ně prostor v nemocnici Na Františku, která leží přímo v centru. Zatím jediná protialkoholní záchytná stanice v Praze na Bulovce má 19 míst.

Kardinál si popovídá s lidmi u kávyV rámci probíhajících Dnů víry zavítá v úterý 2. června kardinál a arcibiskup pražský Dominik Duka do kavárny Café Campus (dříve známá pod názvem Krásný Ztráty), kde mu bude moci kdokoli od 17 hodin položit otázku. Cílem rozhovor a celé akce Dny víry je představit víru současných křesťanů širší veřejnosti. Duka se kromě popovídání v kavárně zúčastní kupříkladu i debaty s astronomem Jiřím Grygarem, jež se uskuteční v pondělí od 19 hodin v kostele Nejsvětějšího Srdce Páně na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze.

Dvě nemocnice se utkají ve fotbaluPřátelské fotbalové utkání mezi Fakultní nemocnicí Královské Vinohrady (FNKV) a IKEM se uskuteční dnes od pěti hodin navečer na hřišti TJ Slovan Kunratice. Fotbalový tým party nadšenců z chirurgické a rehabilitační kliniky Vinohrad poprvé sehrál premiérové přátelské utkání proti FN Motol v roce 1997. V týmu se potkávají lékaři společně se středním zdravotnickým personálem, ale i s borci z administrativních pracovišť.

Nejvíce je transplantací ledvinV Česku bylo letos do konce dubna transplantováno 226 orgánů od 79 dárců. Tradičně nejvíce bylo ledvin, které dostalo 130 pacientů. Transplantaci jater podstoupilo 57 nemocných. V Praze Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM) provádí celé spektrum orgánových transplantací včetně tenkého střeva, Fakultní nemocnice Motol transplantuje plíce, pouze dětem srdce a ledviny. Praze transplantovali poprvé v IKEMu srdce v roce 1984, slinivku 1990 a tenké střevo 2014. V Motole transplantovali poprvé plíce v roce 1997 a dětské ledviny v roce 1981.

Děti si budou hrát v lesoparkuV lesoparku Cibulka se bude v sobotu 6. června od 10 hodin konat dětský den. Připravena budou stanoviště, kde se bude malovat, soutěžit, chodit na chůdách, chytat rybičky nebo poznávat rostlinky. Dále budou moci děti navštívit dílničky a vyrobit si pod vedením instruktora z balonů zvířátko. Bude zde probíhat i malování na obličej. Za každý splněný úkol děti dostanou razítko na kartičku, kterou si vymění za drobný dáreček. Akce bude probíhat na louce pod čínským pavilonem.

Půl milionu už vybrali na varhanyOd loňského října shromáždil Spolek absolventů a přátel ČVUT více než půl milionu korun ve sbírce na nové varhany do Betlémské kaple. Sbírka bude pokračovat do vybrání dvanácti milionů korun potřebných k zakoupení originálních píšťalových varhan místo současných digitálních. Současné varhany jsou vzhledem k rozlehlosti a majestátnosti považovány za nedostačující.

Čtyřkolka pomůže s úklidem LetnéSedmá městská část se snaží zefektivňovat úklid veřejných prostranství na svém území. Jednou z cest je postupná obměna starých a poruchových úklidových strojů za levnější, úspornější a spolehlivější typy. Po zametacích strojích pro dolní Holešovice, hrazených z dotace Evropské unie, pořídila správní firma Sedmá ubytovací novou užitkovou čtyřkolku. Občané ji budou vídat během denních úklidových prací po celé Letné.

Kino v Uhříněvsi má nové plátnoVe veřejné sbírce v projektu Hitihit se organizátoři snažili vybrat částku 120 tisíc korun na nové filmové plátno do kina v Uhříněvsi. Tři dny před ukončením akce byla suma překročena a plátno mohli okamžitě zaplatit. Celkem přispělo 189 občanů, kteří dostanou malou odměnu. Hned v neděli pak křtili nové části vybavení, promítala se tam pohádka.

Pražští záchranáři soutěžili se ctíSympatické umístění v rámci první desítky soutěžících týmů přivezli o víkendu pražští záchranáři z náročné soutěže Rallye Rejvíz 2015. V kategorii lékařských posádek vybojovali 10. příčku, mezi zdravotnickými týmy získali deváté místo - a v rámci soutěže dispečerek a dispečerů Zlaté sluchátko získali místo šesté. To vše v rámci národních soutěží. Zapojili se ale i do mezinárodního klání - a v kategorii „International Paramedic" obsadili 11. místo - jako nejlepší z českých týmů.

Dobrá zpráva pro děti i dospěléV sobotu se otevřela výstava k letošnímu padesátému výročí televizního Večerníčku. V Muzeu Kampa je expozice ve formě panelů s informacemi o Večerníčku a jeho tvůrcích, doplňuje ji několik ukázek originální tvorby známých českých výtvarníků. Na výstavě je více textu než obrazu. Ve Valdštejnské jízdárně je pak interaktivní instalace, která by měla být přitažlivá zejména pro děti.

Číslo dne: 122Celkem bylo v babyboxech za deset let nalezeno 122 dětí. Nejvíce, 18, v prvním babyboxu v pražském Hloubětíně, následuje brněnská schránka v nemocnici Milosrdných bratří s patnácti a na třetím místě je se sedmi nalezenými dětmi babybox v ostravské městské nemocnici.