Zvědavci se seznámí s dráhovým systémem a hlavně se ocitnou v těsné blízkosti různých letadel, které mohou vidět přistávat a vzlétat. Pro amatérské fotografy je připravena i fotoexkurze, při které stráví většinu času v okolí vzletové a přistávací dráhy.

Na maratonu poběží také za TomášeCharitativní akci s názvem „Běžíme za Tomáše" pořádají 3. května v 12.30 hodin na Volkswagen maratonu v Praze zdravotníci Rehabilitační kliniky Malvazinky na podporu svého pacienta, Tomáše Jílka. Mladý muž loni v létě utrpěl úraz krční páteře a nyní je ochrnutý. Jeho snem je být zase doma se svou rodinou a přáteli. Nejprve ale potřebuje speciální vybavení, které je velmi nákladné. Každý účastník maratonu si zakoupí jako vstupenku běžecké tričko a právě celý výtěžek z akce bude putovat na nákup potřebného vybavení.

Čtyřka vyhrála ve sběru konvicObyvatelé čtvrté městské části sesbírali v letošní soutěži ve sběru vysloužilých varných konvic 239 spotřebičů. Městská část se tak umístila na prvním místě a významně přispěla k vytvoření nového rekordu, který byl zapsán do České knihy rekordů. Na druhém místě skončila s 50 konvicemi Praha 11 a třetí příčka patří Praze 6 za 36 rychlovarek. Celkem Pražané od 23. března do 17. dubna sesbírali v devatenácti sběrných dvorech 768 konvic.

Spor o nájemné pizzerie je u konceJednáním mezi radním Prahy 6 Romanem Mejstříkem a zástupcem společnosti Grosseto Dejvice byl zažehnán spor o výši nájemného za prostory poblíž Vítězného náměstí, kde sídlí pizzerie Grosseto. Obě strany se dohodli na nových podmínkách pronájmu restaurace. Celá kauza vznikla, když radní krátce před vypršením nájemní smlouvy akceptovali vyšší nabídku za prostory od konkurenční společnosti Fine food, která by po mnoha letech úspěšnou pizzerii nahradila. Fine food ale nyní oznámil, že o uzavření nájemní smlouvy už nemá zájem.

Lidé se mohou líbat v botanické zahraděPolíbit ženu prvního máje pod rozkvetlou třešní patří u nás mezi dávné tradice. Tento zvyk si mohou zájemci zpestřit v pražské botanické zahradě, romantických míst plných květů se nabízí hned několik. Zde mohou muži políbit své přítelkyně, partnerky či manželky, aby neuschly a byly krásné. „Tradice se uvolnila a není nutné políbit ženu jen pod rozkvetlou třešňovou korunou. Návštěvníci se v botanické zahradě mohou líbat pod rozkvetlými šeříky nebo na kouzelné pivoňkové louce, kde se pivoňky chystají ke květu a magnolie kvetou naplno," řekla ředitelka Věra Bidlová.

Balabenka projde zásadní obnovouProjekt revitalizace Parku Balabenka brzy přemění zanedbaný vnitroblok náměstí Na Balabence na moderní park s novými povrchy, upravenou zelení a herními prvky. S přispěním evropské dotace tak dostane novou podobu. Přibude také drobná architektura, lavičky i fontána. Realizace projektu by měla být dokončena letos v srpnu. Celková výše přidělené dotace činí 18 milionů korun, Praha 9 se bude podílet částkou 1,5 milionu korun.

Park ovládnou ježibabí nosy a oheňVe čtvrtek od 17 hodin začne v Centrálním parku u mateřské školy v Bronzové ulici čarodějnický rej. Nedaleko stanice Lužiny se totiž v tento den oslaví tradiční Čarodějnice. Okolo 18. hodiny starosta Prahy 13 David Vodrážka otevře akci velkým ohněm, který bude plápolat pod dohledem stodůleckých dobrovolných hasičů. V rámci akce se pořádá soutěž o nekrásnější čarodějnici, o nejzajímavější ježibabí nos a nejlepší koště. Zábava pro děti a občerstvení pro všechny účastníky má být zajištěné.

Řidiči si nechají zkontrolovat zrakV květnu se po celé zemi uskuteční osvětová kampaň pro všechny řidiče. Na vybraných čerpacích stanicích Shell si mohou lidé zdarma nechat otestovat svůj zrak optometristou, který vyhodnotí stav zraku a případně doporučí návštěvu odborníka očního lékaře nebo optometristy na vyhotovení optimální korekce zraku. V hlavním městě vybrali organizátoři čerpací stanici ve Švehlově ulici na Praze 10, kde zájemci mohou kontrolu podstoupit 6. května.

Ulice města zaplní běžci ze světaNedávno se v hlavním městě konal už tradiční půl maraton, teď přichází plná verze této běžecké výzvy. Do historických míst Prahy v neděli 3. května opět zavítají sportovci z celého světa. Kapacita závodu, která je deset tisíc běžců, byla naplněna už začátkem roku. Volkswagen Maraton Praha, který začíná a končí na Staroměstském náměstí. Kolem trati budou hrát kapely, které hudbou doprovodí probíhající závodníky. Akce si vyžádá dopravní omezení, která budou od rána až do odpoledne. Více čtěte ZDE.

Univerzita ve velké konkurenci bodovalaDevět oborů Univerzity Karlovy v Praze se umístilo v první dvoustovce mezinárodního žebříčku, který vydala britská společnost Quacquarelli Symonds. Na přední místa v porovnání více než 3,5 tisíce univerzit z celého světa proniklo také České vysoké učení technické v Praze (ČVUT) a Akademie výtvarných umění (AVU). Z oborů nejstarší české univerzity nejlépe dopadla geografie vyučovaná na Přírodovědecké fakultě. Do první dvoustovky se prosadily ještě anglický jazyk a literatura, historie, lingvistika, filozofie, matematika, farmacie a farmakologie, moderní jazyky a ekonomie.

Praha hledá ředitele RopiduO funkci ředitele společnosti Ropid, která je organizátorem hromadné dopravy v Praze, projevilo zájem dvacet uchazečů. Komise osm přihlášených vyloučila, protože nesplnili podmínky výběrového řízení, sdělil náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD). V prvním výběrovém řízení se komisi nepodařilo vybrat vhodného kandidáta. Město proto soutěž opakuje. „Pevně věřím, že tentokrát mezi uchazeči budou kandidáti, kteří komisi představí skutečně komplexní vizi," uvedl náměstek. Ústní pohovory s dvanácti uchazeči se uskuteční v první polovině května.

Majitel Škodova paláce nabízí Praze zaplatit za právníkyJednatelka Copa retail, majitel Škodova paláce, Abigail Schaeffer poprvé oficiálně promluvila na magistrátu. Na jednání kontrolního výboru nabídla Praze zaplatit právníky v případě, že město začne jednat o smíru ve sporu o výši nájemného Škodova paláce. Praha vede s Copa retail dlouhodobé soudní pře o výši nájemného, Praze připadá vysoké. Praha má palác pronajatý za čtyři miliardy do roku 2024. Praha vypověděla smlouvu právníkům, kteří spor vedli letos v lednu, údajně na doporučení majitele paláce.Právníky by firma Praze platila při jednání o smíru, ne v případě soudního sporu.

Číslo dne: 60Tolik let v pátek uplyne od odhalení neblaze proslulého Stalinova pomníku na Letné, kterému se přezdívalo fronta na maso. Vedení Prahy chce nyní oživit rozlehlé podzemní prostory, které byly jeho součástí. Na letní měsíce je zde plánováno hned několik kulturních akcí. Více čtěte ZDE.