Smutný osud uměleckého díla, které mělo zůstat doma, v Praze. Vlastníci Quadria plastiku nekoupili, tu údajně koupila a tím vlastně zachránila žijící spoluautorka Jaroslava Brychtová. Následně však byla prodána do Jerevanu, kde je chloubou tamějšího Muzea skla. Holt si tam českého sklářství váží více než my… Skleněná plastika má rozměry 3,5 na šest metrů a a ani to nebylo na překážku, aby mohla z metra jen tak „zmizet".

Sametová dražba pro SvětluškuV Malé galerii Chodovské tvrze začala výstava známého českého fotografa Karla Cudlína. Výstava nese název Fotografie a fotoobrazy a věnuje se tématu sametové revoluce. Výstava Karla Cudlína, který byl mimo jiné oficiálním fotografem Václava Havla v době jeho prezidentské funkce, končí symbolicky 17. listopadu. Její součástí je i dražba sedmi černobílých fotografií, jejíž výtěžek bude věnován nadačnímu fondu Světluška. Více informací je uvedeno na webových stránkách Chodovské tvrze.

Lidé se budou moci vyjádřit k podobě veřejných prostranstvíV části bývalého nákladového nádraží v Praze 5 vznikne nová čtvrť. Na podobě charakteru veřejných prostranství se mohou podílet také občané hlavního města. „Slíbili jsme občanům, že je budeme o záměru rozvoje této části Smíchova informovat a následně otevřeme diskusi," řekl starosta Praha 5 Radek Klíma. Prvním krokem je výstava studentů Fakulty architektury ČVUT v Obchodním centru Nový Smíchov. V jednotlivých modelech ztvárnili ideové urbanistické řešení daného území. Podle Radka Klímy je cílem výstavy vyvolat o prostoru veřejnou diskusi. Získané názory pak zohlední a stanou se podkladem pro další rozhodnutí.

Městská část zve na Den zdravíV pondělí 7. listopadu bude přízemí budovy úřadu Prahy 8 zasvěcené zdraví. Akci s názvem Den zdraví zdravé srdce organizuje městská část ve spolupráci s Hygienickou stanicí hlavního města. Od 10 do 17 hodin návštěvníky čeká řada stanovišť zaměřených na měření krevního tlaku, poskytování první pomoci při infarktu a cévní mozkové příhodě či na měření tělesného tuku. Na programu bude i řada dalších problematických oblastí. Odpoledne se uskuteční pod záštitou radního Radomíra Nepila.

Většina středočeských klubů už má předsedyStřední Čechy Většina klubů ve středočeském zastupitelstvu má zvolené vedení. O tom, kdo je v novém volebním období povede, už rozhodli zastupitelé za STAN, ČSSD, ODS a KSČM a ANO. V TOP 09 brání volbě složitá situace v klubu.
Předsedkyní klubu STAN se stala dvojka na kandidátce, šéfka úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. Potvrdil to lídr Vít Rakušan, který má být v nové krajské radě statutárním zástupcem hejtmanky. Hnutí ANO si do svého vedení zvolilo podnikatele Tomáše Beneše. Předsedou klubu ČSSD bude dosavadní hejtman Miloš Petera a klub ODS povede Tomáš Havlíček. Komunističtí zastupitelé zasedali jako jedni z prvních a předsedou klubu si zvolili lídra kandidátky Zdeňka Štefka. Naopak TOP 09 má se svým klubem problém, všech pět zastupitelů se po volbách dosud nesešlo. Tři totiž podporují novou koalici a jedná se o jejich vyloučení ze strany a zbylí dva jsou v opozici. K ustavení politického klubu je přitom podle jednacího řádu potřeba nejméně čtyř zastupitelů. Zastupitel za TOP 09 Daniel Marek, který se má stát v budoucí krajské radě náměstkem hejtmanky pro kulturu, řekl, že by byl rád, kdyby byl klub navzdory rozkolu pětičlenný. „Příští týden je jednání krajského výboru středočeské TOP 09, kde tuto nabídku předneseme zbylým dvěma kolegům," uvedl.

Pankrác uvidí turnaj mixůV pátek večer bude v areálu na plážový volejbal Beachklub Pankrác pořádně živo. Bude se tam totiž konat turnaj mixů s názvem Mercuria. Začíná se v 19 hodin a maximální počet párů je šestnáct. Proto neleňte a navštivte web www.beachklub.cz.

Zabruslete si na Spartě. A zdarmaO víkendu si můžete zabruslit na zimním stadionu Sparty v Holešovicích. Bruslení je zdarma, ale musíte se registrovat na rezervačním systému kvůli velkému zájmu. Ten najdete na internetových stránkách www.hcsparta.cz. V sobotu se bruslí od 11.45 do 13.45 hodin v malé hale, od 18.30 do 20.30 v hlavní hale Tipsport arena a v neděli pak od 8 do 10 hodin opět na ledě malé haly.

Kam za kulturou

Bazar v Divadle Na FidlovačceKrátce po oslavách 95. narozenin nabídne Divadlo Na Fidlovačce další zajímavou kulturní akci. V sobotu 5. listopadu od 10.00 do 13.00 bude hostit dobročinný bazar oblečení od hereček a herců ze zdejšího souboru. Akce vznikla na podporu nadace Pomozte dětem, jejíž patronkou je Marie Doležalová. Ta zde bude společně se Sandrou Pogodovou, Vandou Chaloupkovou a Eliškou Balzerovou prodávat oblečení svých kolegů.

Seveřané na plátněPravidelný cyklus Severské filmové čtvrtky, který pořádá společnost CinemArt společně se Skandinávským domem, zve dnes večer do kina Evald na drama Ten, koho se bojíš. Dánský snímek v režii Kristiana Levringa líčí proměnu člověka, v daném případě úředníka Mikeala, jehož osobnost osudově poznamená účast v lékařském testu nových antidepresiv. Agresivita a potřeba manipulovat s druhými rozloží rodinnou idylu i nevratný propad mužovy stability. Hlavní role hrají Ulrich Thomsen a Paprika Steen.

Světové reggae v PrazeVe čtvrtek se čeští fanoušci reggae dočkají další světové hvězdy. Do Prahy se po šesti letech vrátí italský Alborosie. V Lucerna Music Baru představí aktuální album Freedom & Fyah, které vydal letos na jaře. Deska obsahuje 12 tracků a hostují na ní Ky-Mani Marley a Roots Radics.

Oldřich Jelínek a jeho obrazyPřírodní i barové motivy, portréty Kafky či Freuda, zajímavé lidské typy. Hravost i precizní kreslířství. To charakterizuje tvorbu ilustrátora Oldřicha Jelínka, jehož ojedinělá prodejní výstava se dnes otvírá ve foyeru divadla Paláce Adria. K vidění je tu 65 děl výtvarníka, jenž od roku 1981 žije v Mnichově a který je i autorem řady filmových plakátů.

Oratorium AntikódySamizdatová sbírka Václava Havla Antikódy se dočkala unikátního zhudebnění. Dílo natolik zaujalo renomovaného skladatele Varhana Orchestroviče Bauera, že na základě něj zkomponoval čtyřicetiminutové oratorium. Skladba poprvé zazněla na 70. narozeninách Václava Havla v kostele sv. Anny. Bauer by oratorium rád oprášil a 17. listopadu ho nechal zaznít v rám-ci oslav Havlových nedožitých osmdesátin v Lucerně.

Zima Garryho KasparovaNakladatelství Jota před pár dny přineslo na pulty tuzemských knihkupectví další zajímavou publikaci. Jejím autorem je slavný ruský šachista Garry Kasparov. Ten ve své nové knize nazvané Zima přichází kritizuje relativně vstřícný postoj západních politiků k Vladimiru Putinovi, kterého on sám považuje za nebezpečného diktátora.

Čtěte také: Magistrát nabádá cyklisty k dostatečnému osvětlení