„Nařízení zavádí regulativy určující prostorové limity staveb a výškové limity. Nejednoznačnost požadavků vytváří podmínky pro možné korupční jednání," tvrdí Bukovský.

Pořádá se tábor pro mladé filmařeRadnice Prahy 1 pořádá ve dnech 2. až 6. března jarní příměstský tábor do světa filmových kouzel. Čeká na ně pětidenní program, během něhož zažijí spoustu zábavy a proniknou do tajů výroby animovaného filmu. Ten si společně s ostatními také natočí a tábor zakončí projekcí pro rodiče a přátele. Tábor je určen pro děti od 7 do 15 let.

Gröbeho vila bude přístupná veřejnostiRadnice Prahy 2 chystá na sobotu 28. února otevření Gröbeho vily. Zúčastnit se jí může až třicet lidí a vstupenky jsou už k vyzvednutí v Informační kanceláři radnice na náměstí Míru. Prohlídky vily bude samozřejmě doprovázet odborný výklad. Pro nejbližší období jsou stanoveny další termíny na 21. března a 23. května. Všechny prohlídky začínají v 16 hodin. Vila bývá pro veřejnost zpřístupněna vždy při vinobraní. V průběhu roku v ní městská část pořádá pro posluchače zdarma koncerty komorní hudby.

Sociální centrum bude za dva měsíceAutonomní sociální centrum Klinika (ASC) může v opuštěné poliklinice na Žižkově plně fungovat už dva měsíce od předání budovy. Dokládá to projekt, se kterým šla iniciativa Klinika do výběrového řízení. Počítá se tu s kavárnou, jídelnou, cyklodílnou, kinem, komunitní zahradou i sociální a právní poradnou. Sociální centrum nemá být závislé na veřejných penězích, fungovat bude především díky dobrovolnické práci a darům drobných dárců.

Pěstounské rodiny dostaly odměnuČtvrtá městská část předala pět repasovaných počítačů pěstounským rodinám, kteří žijí v Praze 4. Počítače mají pomoci při výchově nezletilých dětí, které tyto pěstounské rodiny převzaly do své péče. „Jsou to počítače, které Úřad městské části Praha 4 již nepotřebuje a které naopak pěstounským rodinám velmi pomohou," uvedl starosta Petr Štěpánek.

Lidé můžou dát svůj hlas dětskému hřištiV ulici Olbrachtova nebo V Štíhlách by mohlo vyrůst nové dětské hřiště. Společnost Lidl organizuje už čtvrtým rokem projekt Rákosníčkových hřišť a jedno takové může stát i ve čtvrté městské části. Ovlivnit to můžou lidé svým hlasováním na internetových stránkách Rákosníčkova hřiště. Každý může dát svůj hlas jenom jednou, na facebooku potom každý den. Herní místo pro děti v hodnotě 1,5 milionu korun bude vyrobené z odolných materiálů, které splňují přísná kvalitativní a bezpečnostní kritéria.

Amazon obsadí budovu u DejvickéČást nově postavené administrativní budovy přímo u zastávky metra Dejvická obsadí pobočka největšího světového internetového obchodu Amazon. Do kanceláří se pak nastěhují stovky zaměstnanců. „Amazon si pronajal kanceláře v nové budobě The Blox, která vyrostla v Dejvicích. Celkem si zde pronajme dvě podlaží, dohromady 5800 metrů čtverečních," sdělil mluvčí společnosti Karel Taschner. Pracovat zde mají především odborníci na lidské zdroje, IT, řízení provozu a logistiku.

V Letenských sadech obnoví další dřevinyRadnice Prahy 7 plánuje obnovu dřevin v Letenských sadech. Současný stav parku podle radnice neodpovídá požadavkům uživatelů a na mnoha místech je technicky a morálně zastaralý. Proto byla zadána celková studie sadů, která má za cíl současné trendy vystihnout, a lépe tak vyhovět návštěvníkům parku. Některé části parku jsou již v novém duchu zrealizovány, další jsou v projektové přípravě. Cílem studie je vytvořit nadčasový charakter parku, který se stane stejně oblíbeným, jako některé části Letné z 19. století.

Radnice nabízí novou službuRadnice Prahy 8 - Dolní Chabry nabízí společně s Pražskou plynárenskou odběratelům zemního plynu novou službu. Jinými slovy takzvanou mobilní obchodní kancelář, jejímž prostřednictvím si stávající i potenciální zákazníci mohou vyřídit záležitosti, související s odběrem zemního plynu bez návštěvy kontaktních míst v Praze 2 a 4. Mobilní kancelář bude umístěna v dodávkovém automobilu označeném logem Pražské plynárenské a zaparkovaném na parkovišti u sídla radnice. Zmíněné vozidlo bude přistaveno ve dnech 16. března od 14.30 do 17 hodin. Služeb mohou využít i občané přilehlých částí Prahy.

Průmyslová ulice bude uzavřenaPlánovaná rekonstrukce mostu traťového úseku železničních zastávek Hostivař směr Praha - hlavní nádraží si vyžádá uzavírku Průmyslové ulice. Podle Dopravního podniku uzavírka začne dne 12. března a skončí 16. března. Bude tak zahájena už 7. etapa rekonstrukce, která si opět vyžádá dopravní omezení a uzavírku v ulici Průmyslové v úseku mezi ul. Plukovníka Mráze a U Továren. Částečné omezení - zábor jednoho jízdního pruhu v každém směru - už trvá od soboty 7. února a bude trvat až do srpna.

Desítka nabízí matkám vzděláváníRadnice Prahy 10 nabízí pro rodiče na rodičovské dovolené vzdělávání zdarma včetně hlídání dětí. Projekt spustí už od března. „Máme velkou radost, že se rodiče mají zájem vzdělávat. Pomůže jim to především při nástupu zpět do pracovního procesu," uvedla starostka Radmila Kleslová. Rodiče nemusí řešit otázku, kdo pohlídá děti, zatímco oni se budou v rámci projektu vzdělávat. „Velkou výhodou je, že radnice zajišťuje účastníkům zdarma službu hlídání dětí v dětské herně, a to přímo v místě konání kurzů," vysvětluje starostka radnice Kleslová.

Radnici přišlo 42 zpráv o chybáchOd začátku ledna letošního roku upozornili občané na 42 problémů na třinácté městské části. Využili k tomu službu, kterou obyvatelům na začátku roku představilo zdejší vedení. V rámci ní mohou lidé udělat snímek závady na ulici a přes chytrý telefon či email poslat odboru kontroly. Většina hlášení, které odbor obdržel, se týkala nepořádku, sprejerství či špatného parkování. „Velká část hlášených nedostatků je v krátké době vyřešena. Žádné problémy se přitom nevyskytly," řekl Samuel Truschka, mluvčí Prahy 13.

Třináctka schválila pomoc cizincůmRada třinácté městské části schválila na svém posledním jednání projekt „Společná adresa Praha 13". Ten je zaměřený na integraci cizinců, kteří žijí v městské části. Cílovou skupinou jsou především cizinci ze třetích zemí, tudíž tací, kteří pochází ze států mimo Evropskou unii. „Městská část pro ně připravuje kurzy českého jazyka a komunikace. Je to pro děti i dospělé," sdělil mluvčí Prahy 13 Samuel Truschka. Peníze na tuto akci dostává radnice od ministerstva vnitra, a to už od roku 2010, kdy se akce poprvé zúčastnila.

Psí louku si pejskaři velmi pochvalujíRadnice Prahy 14 svého času zřídila novou psí louku. Byla otevřena na křižovatce ulic Hloubětínská a V Chaloupkách. Majitelé psů si vyhrazený prostor velmi pochvalují. Jde o oplocený prostor se sedmi prvky vhodnými pro agility, které jsou kovové a s protiskluzovou gumou. Na místě nechybí tabule s návštěvním řádem, schránka na sáčky pro sběr psích exkrementů a odpadkový koš.

Divadelníci se opět sejdou v RadotíněUž podruhé bude radotínská Koruna ve spolupráci s radnicí Prahy 16 hostit kolo soutěžní Pražské oblastní přehlídky amatérského divadla. Divadelníci nabídnou svá představení od pátku 27. února do neděle 1. března. Přehlídku organizuje Amatérská divadelní asociace za podpory hlavního města Prahy a MK ČR a probíhá pod záštitou starosty Karla Hanzlíka.

Pražská plynárenská se v březnu ochromíDruhý březnový víkend budou služby Pražská plynárenská značně omezeny. Důvodem je zavádění nové verze informačního programu. „Nebude úplně zavřeno, nicméně tím, že nepůjde systém, tak některé věci nepůjdou okamžitě vyřídit," uvedl mluvčí společnosti Miroslav Vránek. Záležitost se však netýká pohotovostní linky a asistenční služby, které by měly fungovat stále stejně. Společnost už nyní žádá lidi, kteří u ní chtějí vyřizovat věci spojené s odběrem zemního plynu či elektřiny, aby tak učinili do 6. března. „Běžný provoz obchodních kanceláří a zákaznické linky bude v plném rozsahu obnoven od pondělí 16. března," uvedl Vránek.

Ivan Bican podává žalobu na státS nevolí státní správy se nehodlá smířit Ivan Bican, jehož stížnosti vůči postupu Policie ČR vyústili za několik let v podání žaloby na ministerstva vnitra a spravedlnosti. „V soudem stanovené době jsem odpověděl, že trvám na soudem nařízeném jednání. Na datum k projednání žaloby zatím čekám," řekla Deníku. Více čtěte ZDE.

Známé lahůdkářství zavřela inspekceKvůli závažnému porušení hygienických předpisů zavřela Státní zemědělská a potravinářská inspekce známé pražské Lahůdkářství Jan Paukert na Národní třídě. V teplé i cukrářské kuchyni bylo podle inspektorů velké množství myšího trusu. Inspekce podle jednatele lahůdkářství Milana Heidlera objevila v prostorách, které restaurace nevyužívá. Pražské lahůdkářství vzniklo už v roce 1916 a nabízí pečivo, chlebíčky a cukrovinky. Více čtěte ZDE.

Dobrá zpráva pro PražanyPlanetárium ve Stromovce zve návštěvníky na výstavu Brána do vesmíru. K vidění budou nosné rakety a kosmické lodě, které jsou zde v reálných velikostech a do mnoha z nich mohou návštěvníci vstoupit a prohlédnout si jejich vybavení zevnitř.

Číslo dne: 67Na Staroměstském náměstí se ve středu uskuteční protestní happening k 67. výročí od chvíle, kdy Edvard Beneš 25. února 1948 jmenoval ministry dle komunistického premiéra Klementa Gottwalda.