Pořízené fotografie nebo jejich kopie totiž můžete poskytnout týmu v knihovně, který chystá na oslavu letošních Havlových nedožitých 80. narozenin knihu poskládanou z fotografických útržků z různých koutů republiky. Zasílat je lze na adresu knihovny do 1. května, projekt samotný je možné podpořit finančně na Hithitu. Došlé snímky budou uloženy v Digitálním archivu Knihovny Václava Havla a z nejlepších z nich autoři projektu sestaví knihu Hele, Havel!, kterou doprovodí stejnojmenná putovní výstava.

Nový portál upozorní na krizové situaceŠest milionů korun bude stát portál pro informování občanů v krizových situacích. Dostupný má být i na mobilech. Praha ho spustí ještě letos. Sloužit má interně magistrátu i veřejnosti. Zatím je část těchto informací zveřejňována pouze na webu města Prahy, proto je chtějí mít nyní na jednom místě. Data bude poskytovat přímo operační středisko krizového štábu Prahy. Zveřejňovat je chtějí i na sociálních sítích.

Praha 1 nabízí startovací bytyMultifunkční a mezigenerační dům v Samcově ulici vystavěný první městskou částí nabízí pronájem 19 takzvaných startovacích bytů pro mladé lidi do 35 let. „Byty jsou určeny mladým lidem, kteří opouštějí zázemí svých rodičů či příbuzných a chtějí se osamostatnit. Výše nájemného bude oproti standardnímu výběrovému řízení stanovena pevnou měsíční částkou 125 korun za metr čtvereční," vysvětlil radní Tomáš Macháček. Obsazování malometrážních bytů umístěných ve čtvrtém a pátém podlaží bude probíhat losováním a zájemci se mohou do této soutěže přihlašovat do 22. února. Mladé lidi pak doplní senioři z Prahy 1, kteří budou bydlet v prvních třech podlažích, kde budou byty s pečovatelskou službou.

Do Maiselovy synagogy na filmyŽidovské motivy v českém hraném filmu, to je cyklus, na jehož první část zve ve čtvrtek 28. ledna večer filmová historička a novinářka Alice Aronová. Koná se v pražské Maiselově synagoze v Maiselově 10 a bude věnovaný proměnám židovské tematiky v české televizní hrané tvorbě. O dětství, pražské FAMU, literárním díle Viktora Fischla Píseň o lítosti a také o úspěšné sérii básníků bude autorka rozmlouvat s Dušanem Kleinem. Večer začne ve 20 hodin a je doplněný ukázkami z režisérových filmů. Vstup volný.

Studentky přednáší dětem na trojceStudentky druhého ročníku oboru dentální hygienistka třetí lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze v lednu zahájily sérii preventivních přednášek pro děti mateřských a základních škol v Praze 3. Kromě teoretických informací si děti v praxi nacvičí správnou techniku čištění zubů s pomocí zviditelnění plaku obarvovacími tablety. Po aplikaci tablety se zuby s plakem obarví na fialovo, a děti tak vidí, kde si zuby vyčistily špatně.

Radnice schválila letošní rozpočetZastupitelé pražské páté městské části v úterý schválili rozpočet na letošní rok. Počítá s příjmy ve výši 603,8 milionu korun a výdaji ve výši 811,2 miliony korun. Schodek je pokryt z fondu rezerv a rozvoje a dalších finančních prostředků z minulých let, a to v celkové výši 207,4 miliony korun. Ve výdajích se počítá s 35 procenty na investice, konkrétně jde o 227,5 milionu korun. Schválení rozpočtu provázela bouřlivá, několikahodinová diskuse, z níž mimo jiné vzešel zastupiteli schválený návrh na zvýšení Fondu rezerv a rozvoje o sto milionů korun přesunutím finančních prostředků z přebytku hospodaření z minulých let.

Z kurtů udělají větší sportovní areálNa Macharově náměstí ve Střešovicích vznikne nový podél tramvajové trati v úseku mezi zastávkami Belárie a Nádraží Modřany. Šestá městská část proto žádá magistrát o svěření pozemků. Zatím tam fungují tenisové kurty. Jeden z nich se přebuduje na multifunkční hřiště.

V Řeporyjích projde průvod masekZájemci se mohou těšit už na druhý ročník Řeporyjského masopustu, který se uskuteční v sobotu 6. února. Průvod masek začne ve 14 hodin na Řeporyjském náměstí a skončí v místním studiu Bubec. V průvodu masek půjdou také hudebníci, kteří zahrají keltské písně a nebude chybět ani představení O pejskovi a kočičce. Milovníci dobrého jídla pak ochutnají tradiční masopustní hodování. Podávat se bude řeporyjský guláš, jitrnice, jelita a další pochoutky.

Dobrá zpráva pro PražanyNa čtyřech stovkách zastávek hromadné dopravy se budou moci cestující připojit k internetu pomocí wi-fi. Zatím probíhá testování na deseti místech, například na Budějovické, Andělu či Florenci. Denně zaznamenají dvě stě až šest set připojení. Souhlas se zavedením ještě musí dát zástupci magistrátu. Akci připravuje firma, která se stará o zastávky a zábradlí s reklamou a veřejné toalety. Více se dočtete ZDE.

Číslo dne: 300Kulturní pražské instituce a divadla si letos rozdělí tři sta milionů korun. Největší podpory se dostane Divadlu Semafor. Proti návrhu grantů se postavilo několik scén i další subjekty. O peníze pro jednoleté granty se uchází 765 projektů, u víceletých je to 51 projektů. Více se dočtete ZDE.