Na programu je projednání koncepce spolupráce s českými sbory ve východní Evropě nebo zřízení místa církevního kazatele pro humanitární aktivity.

Ke 101. narozeninám dostala dortÚctyhodný sto a jeden rok oslavila koncem minulého týdne Antonie Jouzková, která žije v Domově pro seniory v Habrové ulici. Poblahopřát jí za Městskou část Praha 3 přišel také zástupce starostky Alexander Bellu. Vitální dáma se narodila 9. května 1914 a v Praze 3 podle svých slov žije celý život. O radnice pak vedle květin a dárkové poukázky i čokoládový dort, který oslavenkyni zvláště potěšil.

Starosta popřál ke kamenné svatběManželé Stanislava a Stanislav Kučerovi se poznali v roce 1948 a o dva roky později uzavřeli sňatek na Staroměstské radnici. Po svatbě se přestěhovali na Prahu 7, kde žijí dodnes. K 65. výročí svatby jim ve čtvrtek 7. května v obřadní síni Prahy 7 popřál také starosta Jan Čižinský. Stanislav Kučera přes 40 let pracoval jako soustružník v Karlíně, jeho manželka nejprve zůstala s dvěma dětmi v domácnosti, poté pracovala jako účetní. Dnes mají čtyři dospělá vnoučata a v červenci čekají narození prvního pravnoučete.

Na osmičce uklidí Rohanský ostrovDalší jarní úklid na osmé městské části se uskuteční v sobotu 16. května. Od devíti hodin dobrovolníci uklidí Rohanský ostrov, který je výrazně znečištěný odpadky. Městská část úklid pořádá kvůli akci Avon Pochod, který se tu odehraje na začátku června. Účast přislíbili i zahrádkáři z Libeňského ostrova. Už od března na osmičce uklidili dobrovolníci i místní podnikatelé mimo jiné Čimický háj, Okrouhlík, Máchalku, východní část Čimického údolí a Lokalitu u Ipodecu. Už nyní mají představitelé městské části vytipovaná další místa.

Děti si vychutnaly zápas na vlastní očiDíky projektu Vstupenky na hokej pro školy se mohli žáci základních škol v Praze 11 podívat zadarmo na zápasy mistrovství světa v lední hokeji. Zážitek pro stovky jihoměstských dětí připravili organizátoři letošního mistrovství. Podle předsedy pražské části organizačního výboru Petra Břízy je pro děti motivační, když vidí vrcholná utkání, proto je na zápasy vzali. O projekt projevila zájem většina škola na jedenáctce. Těm, kdo se na hokej osobně nedostali, vyšla městská část vstříc a připravili možnost zhlédnout utkání na velkoplošné obrazovce. Zájemci mohou vidět už čtvrteční odpolední i večerní zápas na Opatově.

Školky dostaly 22 speciálních počítačůDěti v mateřských školkách na třinácté městské části se budou v blízké době učit za pomoci počítačů. Praha 13 dostala od společnosti IBM celkem speciálních počítačových jednotek do všech mateřských škol, jež jsou na území městské části. Počítače jsou vybaveny výukovým softwarem uzpůsobeným pro děti předškolního věku, který napomáhá rozvoji tvořivosti, fantazie, logického myšlení, základů matematiky, spolupráce dětí ve skupině a dalších sociálních dovedností. Jsou vhodné i pro děti se speciálními vzdělávacími potřebami k překlenutí jejich znevýhodnění. Všechny počítače už byly v mateřinkách nainstalovány a zprovozněny, následovat bude bezplatné vyškolení pedagogických pracovníků.

Patnáctka se dočká nových stromůZa stromy, které byly u bytových domů v Hostivaři a Horních Měcholupech pokáceny, by se měli lidé dočkat náhrady. Schválilo to radní patnácté městské části. Stromů a keřů by se mělo dočkat asi deset míst. Ty by neměly být nijak nemocné či uschlé, jak tomu bylo u dřevin, které nechala Praha 15 v minulosti pokácet.

Ve Kbelích pořádají závody na kolečkáchV pátek 15. května se v centrálním parku ve Kbelích konají závody koloběžek, odrážedel, kol a kočárků. Akci pořádá Kulturní a rodinné centrum CoByDum od 16 hodin. Zápis závodníků v pěti kategoriích začíná o půl hodiny dříve. Zúčastnit se mohou děti ve věku od jednoho a více let, které budou rozdělené do čtyř kategorií, zbývající zahrnuje závody pro dospělé s kočárky. Po dobu závodu bude připraven pro děti atletický plac, kde si budou moci zasoutěžit v atletických disciplínách. Startovné je dvacet korun a pro účastníky je povinná helma.

Snímek absolventa FAMU uvádí v CannesMezinárodní filmový festival v Cannes uvede tento týden celovečerní film islandského absolventa pražské FAMU International Grímura Hákonarsona. Snímek tohoto Islaňdana bude soutěžit v sekci Un Certain Regard. Hákonarson FAMU studoval před deseti lety. Už jeho film natočený v Praze a nazvaný Slavek, the shit byl vybrán do sekce Cinéfondation canneského festivalu v roce 2005. V posledních letech v Cannes v sekci Cinéfondation soutěžily tři studentské filmy z katedry režie a další z katedry animace. Letos se v této sekci objeví film Retriever Tomáše Kleina.

V Praze se věnovali prevenci rakovinyČeská republika si ve středu připomněla Den proti rakovině, který se tentokrát zaměřil na rakovinu reprodukčních orgánů. Na podporu sbírky, kterou pořádá už pětadvacet let Liga proti rakovině, bylo připraveno devět set tisíc žlutých kvítků. V Praze pak na náměstí Republiky stál žlutý stan, kde onkologové a dermatologové v provizorních ordinacích poskytovali zdravotní konzultaci.

Projíždějící kamiony jsou často přetíženéZhruba tři kamiony ze sta, které projedou metropolí, jsou přetížené. Zástupci města je ale pokutovat, protože podle vyhlášky ministerstva dopravy nesmí zjišťovat jejich vlastníka. Podle náměstka za dopravu Petra Dolínka jedná Praha a dalšími kraje o nápravě. V průměru projede za den Prahou 53 tisíc nákladních aut. Loni projelo přetížených aut kolem šestnáct set. Dolínek uvažuje, pokud nedojde k nápravě, že zveřejní firmy, které zákon porušují nejčastěji. Více čtěte ZDE.

Magistrát bude hledat nové sídloDo července připraví Institut plánování a rozvoje návrhy, kam by se mohl přestěhovat magistrát. V nynějším Škodově paláci magistrát platí ročně 200 milionů korun a neúspěšně usiluje o snížení nájemného. V minulosti se uvažovalo o nové budově nad stanicí Florenc nebo další nové budově, která vyroste u nádraží Na Knížecí.

Počet aut se zvyšujeKe konci roku 2014 připadal jeden registrovaný osobní automobil na 1,8 obyvatele. Celkový počet aut v Praze se výrazně zvyšoval až do roku 1999, pak se nárůst zpomalil. Osobní automobilová doprava v metropoli oproti loňskému klesla o 0,5 procenta, nákladní doprava naopak vzrostla o 0,1 procenta.

Dobrá zpráva pro PražanyVodoměrné latě na Botiči pod Hostivařskou přehradou instalovala patnáctá městská část spolu s organizací Lesy hlavního města Prahy. Na čtyřech místech budou sledovat změny v průtocích vody a průběh případné povodně. Latě jsou dobře viditelné ze břehu, přehledná stupnice pak ukazuje míru nebezpečí v potoce. Kromě Botiče jsou vodoměrné latě také v Rokytce, kterou umístili pod mostem v Čelákovické ulici na Praze 9.

Číslo dne: 1433Přesně tolik havárií na vodovodní síti řešily za první čtyři měsíce letošního roku Pražské vodovody a kanalizace. Ve srovnání s loňským obdobím je to o dvě stě mimořádní událostí méně. Nejčastější příčinou byla koroze materiálu. Pracovníci zasahovali nejvíce na Praze 4, 6 a 10.