Hned několik akcí nabídne Novoměstská radnice. Kromě uměleckého festivalu Sculpture Line, který bude zdarma přístupný v neděli, si zájemci už zítra od desíti hodin vyzkouší únikovou hru Poklad a tajemství Karla IV. Hra se odehraje přímo v podzemních prostorách radnice. Následující víkend budou otevřené běžně nepřístupné drážní budovy. Návštěvníci budou moci zavítat do historických salonků na hlavním a Masarykově nádraží. Připraveny budou také komentované vycházky. Otevře se i Výtopna v Nuslích.

V Praze přibyla nová ScioŠkolaSlavnostního zahájení nového školního roku si v pátek během Zahradní slavnosti užily děti ze ScioŠkoly v Praze 9. Ta se stala druhou ScioŠkolou v metropoli. První funguje od loňského školního roku v Praze 11. Podle jejich zakladatele Ondřeje Šteffla jedna instituce tohoto druhu nestačila. Letos proto otevřel rovnou tři nové. Kromě Prahy 9 ještě v Brně a Olomouci. „Zatím to vypadá, že ani toto rozšíření nestačí, a že rodiče mají zájem o otevření škol také v dalších městech," uvedl Šteffl. ScioŠkoly se zaměřují na inovativní způsoby ve vzdělávání.

Pejskařům přibudou sáčkyMajitelé psích miláčků, kteří chodí venčit v Praze 4, budou mít o starost méně. Od radnice dostanou k dispozici větší množství sáčků na psí exkrementy. Pro pejskaře by měly být také dostupnější. Během tohoto roku slíbilo vedení čtyřky nainstalovat nové zásobníky. „V první vlně instalujeme na celém území městské části 120 kusů a v následujícím roce dalších 100 kusů zásobníků na igelitové sáčky," uvedl místní radní pro životní prostředí Ondřej Růžička. Tento počet představuje navýšení o 30, respektive 50 procent.

Děti i dospělé pobaví Taťka FestV sobotu se v areálu Beach-clubu Ládví uskuteční druhý ročník zábavného odpoledne Taťka Fest. Malí návštěvníci se mohou těšit na popelářský vůz, městskou policii, hasiče, vycvičené psy, loutkové divadlo Jiskra a obří trampolínu. Navíc bude dětem rozdáno 500 nanuků a špekáčků, které si budou moci opéct na venkovním ohništi. Dospělí si vyzkouší a zahrají plážový volejbal, tenis, lukostřelbu, pétanque nebo třeba stolní tenis.Vstupné na akci je zdarma. 

Sousedé vytváří komunitní zahraduNová zahrada otevřela své brány veřejnosti. Ve vnitrobloku ve spodní části ulice Mečislavova v Nuslích byl dlouho nevyužívaný prostor zarostlý plevelem. Aktivisté se ho proto rozhodli přetvořit na zahradu. Zde se chtějí společně potkávat, hrát si s dětmi, pěstovat bylinky a trávit volný čas. Aktuálně jsou na zahradě již záhony, řešit se bude ještě kompostér, nádrž na vodu a pískoviště.

V parku vznikla místa na grilováníVe Stromovce vznikla dvě nová pikniková místa, a to v části Za drahou. Pouze v této části parku je grilování pro zájemce umožněno, vždy od osmi hodin ráno do deseti večer. Spalovat je možné jen dřevěné uhlí při dohledu dospělého. Dohromady jsou v parku čtyři místa k rozdělávání ohně. Další ale nepřibudou. Stromovka je totiž chráněný krajinářský park a zároveň i přírodní památkou. O nových grilovacích místech rozhodují památkáři společně s magistrátem.

Kam za kulturou

Rozhovory s prezidentemNakladatelství Olympia ve čtvrtek vydalo knihu, která si bezesporu vyslouží výraznou mediální pozornost. Publikace Tato země je naše je totiž složena z rozhovorů prezidenta Miloše Zemana, které v uplynulých dvou letech poskytl Parlamentním listům. Celkem je v knize možné nalézt přepisy 25 interview, které prezident vedl s novinářem Radimem Panenkou. Krom toho publikace ještě obsahuje komentáře Zemanova mluvčího Jiřího Ovčáčka a dosud nepublikované snímky hradní fotografky Hany Brožkové.

Tóny a barvyV Galerii Nová síň v centru Prahy pomalu ale jistě končí přehlídka obrazů Karla Práška. Ve zdejších prostorách ji od 7. září nahradí výstava děl známé malířky a architektky Zdenky Marie Novákové, jejíž obrazy jsou zastoupeny ve sbírkách Národní galerie nebo Galerie hlavního města Prahy. Jádrem expozice budou plátna inspirovaná hudbou, mimo jiné skladbami Clauda Debussyho.

Čtěte také: Na Jarově spustili zóny