Lidé letos navrhovali úpravy veřejného prostoru i různé kulturní, sportovní a společenské akce. Podpory se tak v tomto roce dočká například projekt nových informačních vývěsek nebo barevná výzdoba laviček a podchodu, ale také výstava humoristy Pavla Kantorka, turnaj v pétanque, sousedská slavnost na náměstí Svatopluka Čecha nebo každoroční akce pionýrů Vršovický koláč 2016.

Na šestce pokřtí první hmatovou stezkuOtevření první bosé stezky se uskuteční v sobotu v parku Maxe van der Stoela na jižním cípu ulice Hládkov. V rámci bohatého programu, po křtu hmatové stezky ve 14 hodin, proběhne také bosá vycházka a v 16 hodin bosý výběh a klinika zdravého pohybu s lektorem přirozeného běhu. V průběhu dne si účastníci vyzkoušejí dílnu pro bosé nohy, chůzi po střepech nebo třeba „bosé" boty. V parku je k dispozici dětské hřiště, vodní atrakce a cvičební prvky, kde se lidé naučí, jak si procvičovat nohy.

Skupina bude řešit domácí násilíKomunitní skupina pro řešení případů domácího násilí začala v polovině června fungovat na území sedmé městské části. Jeho cílem je zvýšit informovanost veřejnosti o této problematice, zaměřit se na prevenci a propojit odborníky s ohroženými osobami nebo lidmi, kteří s těmito lidmi přicházejí do kontaktu. Ve skupině například zasedají sociální a terénní pracovníci, psychologové, pedagogové, policisté nebo soudkyně obvodního soudu. Zapojí se také někteří lékaři z Prahy 7.

V Kbelích soutěží místní houbařiVedení kbelské radnice letos pro místní vyhlásilo houbařskou fotosoutěž. Své snímky mohou lidé posílat do 26. srpna e-mailově na sarka.egrtova@kbely.mepnet.cz, nebo donést vytištěné přímo na radnici. Autoři nejzajímavějších fotek získají odměnu. Vyhodnocení proběhne 17. září na akci posvícení v parku. Odevzdané fotografie radnice nebude vracet.

Café NoD se na léto uzavřeKavárna v Experimentálním prostoru NoD bude od pátku do 25. srpna zavřena. Důvodem uzavření je celková rekonstrukce a modernizace, které se Café NoD dočkala. Vznikne zde více míst pro sezení, přibude nový nábytek a upraví se i bar, který nestačí nočnímu provozu.

Klaunské divadlo Jeníčka a Mařenky potěší sousedyPohádku o Červené Karkulce v netradičním provedení zhlédnou děti i rodiče v Sousedském centru Jahodnice. Klaunské divadlo Jeníčka a Mařenky představí divákům verzi známého příběhu v trochu jiném světle. Jak by to vypadalo, kdyby byl vlk vegetarián? Nebo kdyby si babička vlka nechala coby domácí zvíře? Na to klauni publiku odpovědí tento čtvrtek v 17 hodin v Baštýřské ulici. Následně proběhne diskuze o Jahodnici, jejím programu a návrzích na další činnost. Sousedé, kteří se do ní zapojí, za odměnu ochutnají šunku na medu a zázvoru nebo grilovaný hermelín. To vše během společného grilování, jež bude následovat po představení.

Češi se sousedsky setkají s cizinciAkce V šest před domem proběhne ve čtvrtek od 18.00 v parku Klamovka. Cílem setkání je, aby se sousedé Češi a cizinci seznámili a zúčastnili se kulturního programu. Každý si s sebou může přinést cokoliv, co charakterizuje jeho kulturu. Organizátoři uvítají, když účastníci připraví k ochutnání něco tradičního ze své kuchyně.

Kam za kulturou

Bára Poláková nezahálíLaureátka dvou cen Anděl (objev a píseň roku) Barbora Poláková má venku v pořadí dru- hý klip k loňskému eponymnímu debutu, který patří mezi nejprodávanější alba v žebříčku Bontonland IFPI. Volba padla na úvodní píseň Generace a stejně jako v případě veleúspěšného klipu Nafrněná (přes 15 milionů zhlédnutí) v něm uvidíte nejednu známou tvář i spoustu „generačního" humoru. Klip je první částí unikátního konceptu, v jehož rámci se jeho dalších pěti verzí zhostí pět střihačů různých generací. Píseň zazní na mnoha festivalech i podzimním turné, které Poláková plánuje.

Letní UngeltLetošní letní scéna Divadla Ungelt otevře své brány na Novém Světě na Hradčanech 4. července. Hlavním titulem bude rodinná tragikomedie Mezi úterým a pátkem, v níž se objeví Regina Rázlová a Jitka Čvančarová. Přehlídka pod širým nebem nabídne 52 představení, 1. září ji ukončí večer s názvem Ungelt zpívá. „Na rozdíl od předchozích ročníků jsme letos nevsadili na původní letní premiéru, ale přeneseme na otevřené jeviště nejúspěšnější tituly z naší kamenné scény na Starém Městě," řekl principál divadla Milan Hein.

Rihanna uvádíHosty koncertu barbadoské zpěvačky Rihanny, který se uskuteční 26. července, budou Big Sean a DJ Mustard. Vystoupení bylo z logistických a produkčních důvodů přesunuto z Eden Arény do O2 areny. „Vstupenky na původně oznámený koncert je nutné vrátit v místě jejich zakoupení do 30. června," řekl za společnost Live Nation Petr Novák.

Bratři v trikuOblastní muzeum Praha-východ zahájilo unikátní výstavu 70 let Studia Bratři v triku, které je nejúspěšnějším a nejstarším českým studiem kresleného filmu. Od svého vzniku v roce 1945 vytvořilo více než 1600 filmů různých výtvarných stylů a žánrů. Díky legendárním večerníčkovým postavičkám, jako je Krteček, Mach a Šebestová, Křemílek a Vochomůrka nebo víla Amálka, si Studio Bratři v triku pamatují celé generace.

Jones i StřihavkaHeadlinery letošního festivalu Benátská!, který se koná od 28. do 31. 7. ve sportovním areálu Vesec v Liberci, jsou sir Tom Jones, kytarista Michael Schenker a britská metalová skupina DragonForce. V rámci čtvrtečního večírku pro nedočkavé se představí muzikál Jesus Christ Superstar v koncertní podobě s Kamilem Střihavkou, Danem Bártou, Jirkou Kornem i Bárou Basikovou.

Čtěte také: Braník v létě čeká divadlo