Několik námitek ke stavbě podali i místní obyvatelé. Podle státní správy stavba splňuje všechny technické normy, povolení proto vydala. „Zbývá tak jen pokusit se apelovat na jednu z hodnot, kterou je nezbytné chránit, a to je dostatek volného veřejného prostoru mezi objekty s klidnými zónami zeleně," uvedla k tomu místní radní pro životní prostředí Anna Kroutil. Rozhodnutí ještě může zvrátit pražský magistrát. Vedení osmičky proklamuje využití všech právních prostředků, aby stavbu zarazilo.

Faustův dům hostí charitativní výstavuDo konce února je ve Faustově domě na druhé městské části v Praze výstava fotografií Okamžiky nevšedního dne. Fotografie odrážejí osobitý pohled na obyčejné věci, zároveň však mají pomoci dětem s léčbou civilizačních respiračních chorob. Finanční výtěžek z prodeje reprodukcí je totiž určen k nákupu inhalátoru s příslušenstvím v ceně zhruba 30 tisíc korun pro Dětskou odbornou léčebnu Ch. G. Masarykové v Bukovanech u Orlické přehrady.

Do školek na čtyřce se vejde více dětíOd února přibylo v mateřských školách ve čtvrté městské části v Praze o 56 míst více, a to konkrétně v MŠ Němčická. Městská část investovala do stavby, vybavení nového stravovacího provozu a mobiliáře více než dvanáct milionů korun. Celkem školky v Praze 4 uspokojí přes tři a půl tisíce zájemců. „Průběžně sledujeme nárůst počtu dětí a nabídku míst v mateřských školách upravujeme průběžně a s předstihem" uvedl radní pro školství Jaroslav Míth.

Nebušice chtějí rozšířit svoji školuVedení Městské části Praha - Nebušice plánuje za více než 50 milionů korun přistavět dvě křídla k budově zdejší základní školy. Vzniknout by měly mimo jiné čtyři nové učebny pro 120 žáků. Většinu peněz by městská část čerpala z fondů ministerstva školství a rozpočtu hlavního města. Městská část má dnes kolem tří tisíc obyvatel.

Humorná výstava láká do LibněSvatby a vítání nových občánků je tématem výstavy kresleného humoru, která je v současnosti k vidění v Libeňském zámku. „Když se řekne svatba, jedná se většinou o vážnou a důležitou věc. Tahle výstava je ale především o dobrém humoru," popsala expozici místostarostka Alena Borhyová. Městská část Prahy 8 pořádá výstavu ve spolupráci s Českou unií karikaturistů. Návštěvníci se tak na zámku mohou zasmát nad více než 150 kreslenými vtipy Romana Kelbicha, Jana Tomaschoffa, Miroslava Martenka nebo Romana Kubce. Výstava v Libni potrvá až do 22. března.

Předměty z Titaniku k vidění v PrazeNa výstavišti v Letňanech začne ve středu 10. února výstava Titanic. Zájemci vstoupí na palubu slavné lodě a prožijí příběh legendárního plavidla. Budou moci nahlédnout do věrných rekonstrukcí kajut, jídelního oddílu, chodeb, můstku a dalších částí parníku. Na návštěvníky čeká více než 200 exponátů vylovených přímo z vraku Titaniku. Expozice mapující historii nejslavnější lodě světa bude na ploše více než 3500 metrů čtverečních a potrvá až do konce června. Více se dočtete ZDE.

Nemocné stromy nahradí novýmiVe čtvrtek 11. února bude pokáceno dvanáct stromů v dvanácté městské části v ulici K Nouzovu. Jde o hloh obecný, který je v havarijním stavu, který je způsobený jeho špatným zdravotním stavem, také ho napadly dřevokazné houby. Za odstraněné stromy bude provedena v jarním období náhradní výsadba.

Proti rakovině dá radnice až 50 tisícČtrnáctá městská část v Praze se už pošesté zapojí do boje proti rakovině prsu. Svým obyvatelům přispěje až 350 korun na sonografické nebo mamografické vyšetření prsu. Je třeba, aby člověk měl na čtrnáctce trvalé bydliště, bylo mu mezi 25 44 lety a vyšetření absolvoval v Česku do 14. prosince. O program je zájem. V roce 2014 byl příspěvek vyplacen 142 a loni 120 žadatelům. Částka, se kterou městská část letos na úhradu preventivních vyšetření počítá, činí maximálně 50 tisíc korun.

Karlín poskytne azyl pro operuV době rekonstrukce historické budovy Státní opery v Praze se v sezoně 2016/2017 odehraje 95 představení v Hudebním divadle Karlín: Jeníček a Mařenka, Romeo a Julie, Rusalka, Rigoletto, Nabucco, Trubadúr, La traviata a Netopýr.

Policie chce zvýšit pokuty za přestupkyZa nejvážnější dopravní přestupky budou pevně stanovené sazby pokut. Nejvyšší sazba vzroste z 2500 na 5000 korun. Návrh ministerstva dopravy a dopravní policie má projednat vláda do poloviny roku, uvedl šéf resortu Dan Ťok (za ANO). Podle exministra dopravy Zbyňka Stanjury (ODS) by měl ale jít stát méně represivní cestou a více se zaměřit na prevenci.

Dobrá zpráva pro PražanyNávštěvníci Dejvického divadla v Praze mohou letos přispět Kontu Bariéry, které získává peníze na pomoc sociálně i zdravotně postiženým. Spolupráce pod heslem Dej si kabát do šatny podpoří konto pětikorunou za poplatek v šatně z každého odloženého kusu oděvu.

Číslo dne: 1000000Tuto hranici návštěvnosti za loňský rok překonala vysočanská O2 arena. Na sportovní i kulturní akce sem dorazilo přesně 1 062 501 diváků, což je nejvíc v její historii. Více se dočtete ZDE.