Nyní se aplikace ještě podstatně rozšířila - pracuje i s historickými plány Prahy od roku 1842 až do roku 1944. Lidé si tak mohou srovnat plány z minulosti s mapou aktuální, anebo třeba letecké snímky s libovolnými plány z první republiky i pozdějších období.

Ceny Febiofestu pro Slovenku a ItalaPři zahájení Mezinárodního filmového festivalu Praha Febiofest bude ve čtvrtek 17. března oceněna slovenská herečka Emília Vášáryová. Cenu Kristián převezme i italský režisér a herec Marco Bellocchio. Vybrané filmy budou k vidění v rámci Ozvěn Febiofestu od úterý 29. března do čtvrtka 21. dubna ve čtrnácti městech.

Školy oslaví narození panovníkaLetos uplyne 700 let od narození Karla IV., českého panovníka a císaře. Vedle státních institucí a měst se do oslav zapojí i mateřské a základní školy na první městské části. Zatímco školky mají naplánované naučné vycházky po stopách krále, základní školy se věnují projektu, v jehož rámci představí osobnost Karla IV. či dobu jeho vlády. Žáci školy ve Vodičkově ulici šli v maskách představující panovníka a jeho družinu v čele průvodu pražského karnevalu, děti ze školy ve Vojtěšské zase vyrobí deskovou hru. Další školy na jedničce své zapojení teprve vymýšlí. Více se dočtete ZDE.

Trojka bude řešit budovu u ParukářkyKvůli kritizované výstavbě budovy u Parukářky se za čtrnáct dní mimořádně sejde zastupitelstvo Prahy 3. Zastupitelé a veřejnost budou debatovat o petici proti výstavbě, pod kterou se podepsalo asi šest stovek petentů, kteří požadují snížení domu na výškovou úroveň Parukářky. Více se dočtete ZDE.

Praha 5 zná své sportovce rokuSlavnostní vyhlášení ankety Sportovec Prahy 5 za rok 2015 hostil Paspův sál ve smíchovském pivovaru Staropramen. V rámci prvního ročníku ankety byli oceněni sportovci hned v sedmi kategoriích: Profesionální sportovec, Sportovec amatér, Junior do 18 let, Sportovec senior, Zdravotně postižený sportovec, Sportovní tým, Trenér a Legenda. V hlavní kategorii mezi profesionály vyhrála mistryně Evropy a vicemistryně světa skifařka Miroslava Topinková-Knapková, mezi amatéry se z vítězství radovala lukostřelkyně Martina Macková.

Lidé bez práce opět uklidí chodníkyPoskytnutí dotace sdružení K srdci klíč ve výši 250 tisíc korun a stejnou částku spolku Naděje schválila minulý týden radnice Prahy 6. Finance jsou určeny na provádění pravidelného úklidu ve vybraných lokalitách na území městské části, o který se postarají lidé dlouhodobě nezaměstnaní. Peníze se využijí na odměny, ale i na nákup pracovních a ochranných pomůcek. Spolek Naděje současně zajišťuje i provoz mobilní jednotky, která dvakrát týdně zajíždí na dohodnutá místa, kde poskytuje sociální, zdravotní i materiální pomoc osobám bez přístřeší, které se pohybují na území šesté městské části.

Sparta zve školáky Prahy 7 a 9 na hokejŽáci základních škol z Prahy 7 a 9 se mohou zadarmo podívat na zápas HC Sparta Praha s Energií Karlovy Vary, který se odehraje v pátek 5. února od 18.30 hodin na ledě Sparty. Nutná je registrace školy. Pro žáky je připravena soutěž o podepsaný dres a také možnost vyhrát vstupenky na duel s Brnem.

V Dolních Chabrech postaví školkuNa novou školku se mohou těšit rodiče malých dětí v Dolních Chabrech. Na konci ledna získal projekt školky, obchodního centra a polyfunkčního domu stavební povolení. Mateřská škola se bude nacházet v Kobyliské ulici. Podle stavebního povolení půjde o dvoupodlažní budovu. Celkově se zde budou nacházet tři samostatné třídy. Každou třídu s 24 dětmi povedou dvě učitelky. Realizace projektu by měla podle předpokladu začít do konce tohoto roku.

Děti z Jižního Města tvoří už krasliceKreativní soutěže se mohou zúčastnit děti z jihoměstských mateřských a základních škol. Tématem jsou velikonoční kraslice a pomlázky. Své výtvory mohou děti donést na úřad jedenácté městské části v Ocelíkově ulici. Uzavírka přihlášek je v pátek 11. března. Cenu získají ti nejlepší ve třech věkových kategorií. Slavnostní vyhlášení bude ve středu 23. března od 13 hodina na Chodovské tvrzi.

Milíčovské kopce mají generálkuJako v loňském roce pokračují zástupci městské části Praha-Újezd v údržbě a prořezávkách přehoustlých výsadeb na Milíčovských kopcích. Zaměřují se hlavně na nejvzdálenější kopec od kateřinského sídliště. S prořezávkami skončí před jarem, aby nerušili hnízdící ptactvo. Drobný dřevní odpad seštěpkují a použijí na místě jako hnojivo. Některé stromy se také nebezpečně naklánějí nad pěšinky, proto vyřezávají i tyto stromy.

Dobrá zpráva pro PražanyBabybox umístěný na náměstí Míru v Praze 2 zachránil dětský život. V úterý kolem desáté hodiny dopoledne do něj někdo odložil novorozeného chlapečka, kterého záhy záchranka odvezla do Všeobecné fakultní nemocnice. Jedná se o třetí případ od roku 2010, kdy bylo zařízení instalováno. Prvním dítětem byla 5. září 2013 holčička Janička a druhým chlapec Boris odložený do schránky 20. ledna 2015. Více se dočtete ZDE.

Číslo dne: 25Praha se umístila na pětadvacáté příčce v žebříčku padesáti měst, které hodnotila mezinárodní studie společnosti GfK z hlediska jejich pověsti mezi lidmi na celém světě. Česká metropole si proti minulému průzkumu z roku 2013 polepšila o dvě místa. Nejobdivovanějším městem je letos Paříž.