Do konce týdne by také mělo padnout konečné rozhodnutí o tom, zda Rath bude moci být po složení dvoumilionové kauce propuštěn z vazby a na začátek hlavního líčení čekat na svobodě, nebo zda v cele ruzyňské věznice zůstane až do začátku procesu. Okresní soud pro Prahu-východ ústy soudce Jiřího Wažika vyslovil v polovině března souhlas s přijetím kauce (nejen s ohledem na ukončení přípravného řízení, ale bral v úvahu rovněž vážný úraz Rathova otce) – po stížnosti státního zástupce, jemuž se nelíbí jak výše částky, tak samotná kauce, ale věc zůstává na rozhodnutí krajského soudu.

Mluvčí Steinerová Deníku řekla, že konečný verdikt by měl padnout někdy v tomto týdnu – zatím ale není stanoveno, který den bude soud v neveřejném jednání rozhodovat. „Jakmile rozhodnutí padne, oznámíme to prostřednictvím České tiskové kanceláře," konstatovala mluvčí.

Exhejtman Rath zůstává ve vazbě kvůli obavě, že by před začátkem ostře sledovaného procesu mohl uprchnout nebo se skrývat – byť on sám opakovaně, a to i ve svém projevu ke kolegům v Poslanecké sněmovně,takovou variantu odmítl. Dvoumilionová kauce, kterou před třemi týdny zaplatili Rathovi nejbližší – manželka Eva a otec Ratmír  – a to údajně z úspor otce obviněného, by mu mohla otevřít cestu na svobodu. Pokud bude krajský soud souhlasit, nejsledovanější postavě kauzy, v nížfiguruje také desítka spoluobviněných (z nichž ve vazebních celách zůstávají ještě exředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová a její partner, někdejší poslanec Petr Kott), by se po více než deseti měsících strávených za mřížemi otevřela cesta na svobodu. V takovém případě by Rath ale musel odevzdat cestovní pas, nesměl by opustit Českou republiku a jednou týdně by se musel hlásit probačnímu úředníkovi. Nic by mu ale nebránilo docházet hlasovat do Poslanecké sněmovny, níž stále zůstává členem zákonodárného sboru. Pokud krajský soud s kaucí souhlasit nebude – což se Rathovým advokátům jeví jako pravděpodobnější – zůstal by poslanec ve vazební cele a zaplacenou sumu by rodina dostala zpět.

Poslanec vinu odmítá

V Rathově případě již bylo propuštění na kauci ve hře loni v srpnu – tehdy však okresní soud požadoval celých 14 milionů. Takovou částku rodina nebyla schopna dát dohromady. Krajský soud v Praze, k němuž se věc dostala rovněž kvůli nesouhlasu státního zástupce, navíc stejně možnost kauce odmítl.

Sám poslanec, jehož dopadení s krabicí na víno obsahující sedm milionů korun působilo loni na jaře jako šok, ale ve skutečnosti se jednalo o výsledek dlouhodobé akce elitních policejních detektivůprověřujících udání, jakoukoli vinu odmítá. V případě Buštěhradu svědčil v jeho prospěch i znalecký posudek, který si nechal vypracovat Středočeský kraj. Vyplynulo z něj, že práce neměly být předraženy – takže by poskytnutí úplatku postrádalo logiku. Naopak podle státního zástupce Jiráta policejní vyšetřování jednoznačněprokázalo, že Rath skutečně převzal za ovlivnění zakázek miliony korun – a další miliony ještě měl obdržet.