Za krabici cukroví v hodnotě 4395 korun pořídí UNICEF, který celou akci pořádá, tzv. "školu v krabici."

Tou je míněna kompletní sestava učebních a vzdělávacích pomůcek pro pomoc dětem pokračovat ve školní docházce v situacích katastrof. Obsahuje vše potřebné pro 40 žáků a 1 učitele – knihy, sešity, tužky, pastelky, gumy, pravítka, křídy, třídní knihu, vysílačku na solární baterie, dokonce i plechovku černé barvy, kterou se dá natřít víko boxu a používat jako tabuli.

Perníčky pro projekt Sladky advent

Na světě stále ještě nemůže chodit do školy více než 93 milionů dětí – v subsaharské Africe je právo na vzdělání odepřeno každému třetímu dítěti. V Africe UNICEF ve spolupráci s Nadací Nelsona Mandely rozvíjí program „Školy pro Afriku", zaměřený na zpřístupnění škol pro nejvíce znevýhodněné dětí: dívky, sirotky a děti z nejchudších rodin.

Patrony jsou hokejista i loutka

Patrony projektu jsou Divadlo Spejbla a Hurvínka a známý český hokejista Patrik Eliáš. 

„Období adventu a Vánoc trávíme díky mé práci většinou v USA. Českou vánoční atmosféru ale celá rodina miluje, a tak i za oceánem u nás doma voní spousta cukroví, smažená ryba, sledujeme všechny české pohádky a naší dcerce nosí dárky Ježíšek – vlastně společně se Santa Clausem," přiblížil vánoční dění u sebe doma sportovec. Je si ale vědom, že ne všichni mají svátky tak hezké.

Eliáš: Jsem rád, že mohu UNICEF podpořit

"Nezapomínáme ani na to, že na světě jsou miliony dětí, které podobné štěstí zdaleka nemají, a že nejlepším dárkem by pro ně bylo například vzdělání, které by jim pomohlo změnit život k lepšímu. Jsme proto rádi, že můžeme UNICEF podporovat v jeho činnosti," řekl sportovec a s chutí se dal do pečení charitativního cukroví. 

Asistovala mu přitom i oblíbená dětská postavička Hurvínka. "Taťulda si často stěžuje, že trávím většinu času za školou a po škole, ale díky bezva projektu 'škol přátelských dětem' mě teď konečně najde i ve škole," vyjádřila se loutka.