Od pondělí bude také v metropoli z nařízení zdejší hygienické stanice platit povinnost každého člověka, aby si dezinfikoval ruce při vstupu do jakékoliv veřejné budovy, restaurace, obchodu či hotelu.

Cestující musí povinně nosit v pražské MHD roušky nebo si jinak zakrývat nos a ústa
Covid v pražské MHD: zavřené přední dveře, pokuty kvůli rouškám i ozonizace vozů

Dodržování pravidla budou namátkově kontrolovat strážníci a primární odpovědnost za něj ponesou provozovatelé dotyčných obchodů nebo institucí. Ministerstvo zdravotnictví už přitom ve čtvrtek zavedlo povinné nošení roušek ve všech vnitřních prostorách.

Opatření mohou zabránit dalším restrikcím

„Jsou to účinná preventivní opatření, která mohou zabránit dalším celoplošným restrikcím včetně, nedejbože, omezení provozoven. Prosím proto, aby je Pražané dodržovali,“ řekl k tomu náměstek primátora Petr Hlubuček (Spojené síly / STAN). Podle něj stoupají počty nemocných v Praze „závratným tempem“ a účinnost nových opatření se projeví nejdříve za deset dnů.

V pátek hlásila pražská hygiena 275 nových případů a celkem 2111 aktuálně potvrzených nemocných na území hlavního města. Zdejší pozitivní testy tvoří zhruba čtvrtinu z celé ČR. Základní služby zatím nejsou v ohrožení. Karantény jednotlivých řidičů veřejné dopravy nemají podle magistrátu vliv na dopravní výkony.

Martina Ferencová, výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven.
Další vlnu omezení hospody nezvládnou, říká ředitelka Českého svazu pivovarů

Po Praze mimochodem zpřísňuje opatření i Středočeský kraj. Hospody a bary v okolí Prahy budou stejně jako v hlavním městě muset mít mezi půlnocí a šestou ranní zavřeno.

Přibudou odběrová místa

Hlubuček také informoval, že do dvou týdnů přibudou v Praze k aktuálním sedmnácti další dvě odběrová místa (Vítězné náměstí a Džbán). Dvacáté má brzy vzniknout v centru, kde jsou vytipovány tři lokality.

„Tlak na odběrová místa zvyšují Středočeši, protože v okolí Prahy je systém nefunkční,“ dodal Hlubuček s tím, že v současnosti se v hlavním městě zvládá pět tisíc odběrů denně. Kontakty na odběrová místa jsou na webu bezpecnost.praha.eu. Brzy tam má být k dispozici i interaktivní mapa, která zobrazí v reálném čase čekací doby u jednotlivých míst.

Vláda si „neudělala domácí úkoly“

Podle primátora Zdeňka Hřiba nedostatečné kapacity testování ukazují, že si vláda přes léto „neudělala domácí úkoly“. „Zodpovědný je za to nepochybně stát. V případě Prahy by měly testovat primárně státní nemocnice, ale jejich roli supluje spolupráce města s nestátními laboratořemi,“ upozornil Hřib.

Město má podle něj dostatečné zásoby ochranných pomůcek pro „klíčové profese“ včetně městských policistů. Konkrétně 800 tisíc roušek, 300 tisíc respirátorů či 50 tisíc litrů dezinfekce. Magistrát zároveň požádal ministerstvo zdravotnictví o respirátory pro 44 tisíc zaměstnanců škol. Podle Hřiba by mělo jít o příděl minimálně deseti kusů na hlavu. Kvůli nákaze jsou momentálně v Praze zavřené tři základní a jedna mateřská škola.

Přísnost opatření je daň za chybu premiéra