Dvoupokojové byty v malešické novostavbě se dosud nabízely za 16 až 19 tisíc korun měsíčně. Za 16 tisíc ale dnes můžete bydlet v 120metrovém bytě u Petrského náměstí na Starém Městě. Na 21 tisíc vyjde pronájem čtyřpokojového mezonetu v Hybernské ulici nebo se můžete „zašít“ do garsonky v Ostrovní nedaleko Národního divadla za měsíční nájem 13 tisíc korun. Nemusíte si s sebou brát žádný nábytek, nádobí ani peřiny. Uzavření hranic totiž ochromilo trh krátkodobých pronájmů.

Byty musejí vydělávat

Majitelé bytů určených ke sdílenému ubytování typu Airbnb je teď inzerují na běžných realitních serverech.

Ilustrační foto.
Zlatá éra turismu v Praze končí. Pandemie si vybírá svou daň

Optimisté z řad vlastníků nabízejí pronájem zatím na půl roku, ostatní raději dobu předem neomezují či inzerují smlouvy standardně na rok s možným prodloužením. Budoucí zisk pronajímatelů tak ve srovnání s jejich výdělky skrze Airbnb mohl spadnout až o 90 procent. Rozdíl je propastný i v porovnání s takzvanými střednědobými pronájmy, typicky využívanými zahraničními studenty na výměnných pobytech či manažery, na něž se zaměřila zejména firma Flatio.

Developeři v naději

Bydlení v Praze - InfografikaZdroj: DeníkI když i tady se začínají ceny měnit, ještě jsou k vidění některé apartmány za 40 tisíc nebo stometrové byty za 60 tisíc korun měsíčně.

Na pražský trh nájemního bydlení se tak postupně může dostat až 15 tisíc bytů. „Počet dostupných jednotek v Praze nabízených přes platformy sdíleného ubytování vzrostl v roce 2016 z 10 310 na téměř 14 tisíc v roce 2018,“ prezentovala poradenská firma Deloitte koncem loňského roku poslední dostupné údaje.

V minulých zhruba pěti letech nebylo nic neobvyklého na tom, že lidé financovali takzvané investiční byty hypotékami. Dokud to nezarazila opatření centrální banky, mohli si půjčit i sto procent z ceny nemovitosti. Velká část bytů proto nemůže zůstat dlouhodobě prázdná, ale musí vydělávat na splácení hypoték. Příliv bytů na běžný nájemní trh tak bude tlačit ceny nájemného dolů. K tomu se mohou přidat i dopady nadcházející ekonomické krize.

Bourání Michelských pekáren v Praze.
Symbol Michle jde k zemi. Nahradí ho byty

Stejně jako se růst cen nemovitostí k prodeji časem odrazil na zvyšování nájemného, bude trh reagovat i opačně. „Pokles cen přijde nejpozději na začátku léta. Záleží, jak vážná bude epidemie,“ předpovídá realitní kancelář Maxima Reality.

Jediný, kdo zatím nechce připustit blížící se propad cen, jsou developeři. Největší pražský stavitel Central Group tvrdí, že nadále zaznamenává vysokou poptávku. „V nabídce teď máme přes 500 bytů. Celou naši nabídku máme na webu a zájemci si nyní dělají rezervace, které se pak do 14 dnů po otevření překlopí do smluv,“ říká majitel Central Group Dušan Kunovský.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník