Podle zprávy, kterou dnes úřad zveřejnil, někteří příjemci dotací dělali chyby ve výběrových řízeních na dodavatele, někteří zase porušili rozpočtovou kázeň. NKÚ také vytýká pražskému magistrátu, že operační program řídí a zároveň kontroluje. NKÚ předal některá zjištění finančnímu úřadu, který může udělit příjemcům sankce. Pražský magistrát s kritikou nesouhlasí, podle něj nehrozí zastavení čerpání.

NKÚ se zaměřil na operační program Praha Adaptabilita (OPPA), v kterém je pro období do roku 2013 vyhrazeno 127,5 milionu eur (asi 3,25 miliardy korun). Program podporuje neinvestiční projekty zaměřené mimo jiné na další profesní vzdělávání, sociální integraci nebo modernizaci středoškolské a vysokoškolské výuky. NKÚ kontroloval jak vybrané projekty, tak to, jak magistrát program řídí. Úřad prověřil rozdělení asi 423 milionů korun.

Úřad upozorňuje na to, že pražský magistrát program řídí a zároveň je jeho auditorem. Činnosti sice vykonávají dva různé odbory magistrátu, podle NKÚ tím ale „vzniká riziko, že nebude dodržena nezávislost výkonu funkce" auditora. „Tento problém byl i u jiných regionálních operačních programů," řekl mluvčí NKÚ Jaroslav Broža. Podle něj EU požaduje, aby se kontrola přesunula jinam. V budoucnu by ji zřejmě mohlo zajišťovat ministerstvo financí.

Podle NKÚ je rovněž chybou, že magistrát nemá dostatečné informace o průběhu programu. Nemůže tak program vyhodnotit, případně upravit podle zjištěných nedostatků. „Magistrát některé monitorovací ukazatele OPPA nastavil a hodnotil takovým způsobem, že nebylo možné ověřit pokrok v dosahování cílů OPPA ani vyhodnotit efektivnost a hospodárnost vynaložených prostředků," uvedl ve zprávě NKÚ.

Podle pražského magistrátu patří OPPA mezi nejúspěšnější operační programy v ČR, zhruba 300 projektů už bylo ukončeno a dalších necelých 300 projektů se realizuje. „Zasmluvněno je v tuto chvíli více než 80 procent celkových finančních prostředků programu. U všech těchto projektů se současně vyskytuje minimální procento chybovosti. Toto procento činí v průměru 0,05 procenta a u všech projektů dochází ke sjednání nápravy, chybně použité prostředky příjemci vrátí zpět Praze," reagoval v tiskové zprávě magistrát.

Přestože se jedná o operační program zaměřený na Prahu, magistrát podle kontroly nastavil podmínky tak, že dotaci mohou získat i žadatelé bez vazby na pražský region. „Ze vzorku 200 podpořených osob vybraných ke kontrole jich má 40 uvedeno místo podnikání, resp. sídlo podnikání, mimo území hlavního města Prahy," uvádí zpráva. Podle NKÚ by tak významná část výdajů mohla být považována za „nezpůsobilé", a EU by je proto neproplatila.

Někteří příjemci dotací podle úřadu nedodrželi podmínky poskytování podpory. Chybovali především ve výběru dodavatelů, ve vedení účetnictví či v naplňování cílů projektu. Například Praha 10 zrušila výběrové řízení, neudělala jiné a přímo oslovila dodavatele služeb (čtyři lektory Vysoké školy finanční a správní) a uzavřela s nimi smlouvy ve výši 762.400 korun. Přitom jediný uchazeč zrušeného výběrového řízení nabídnul cenu 446.249 korun.

Hlavní město zase ve výběrovém řízení na poskytovatele dalšího vzdělávání zaměstnanců nevyloučilo uchazeče, který nesplnil kvalifikační podmínky. Tento uchazeč pak byl vybrán jako dodavatel pro projekt, na který by měla být přidělena dotace 18,8 milionu korun.

Některé prohřešky byly vyhodnoceny jako porušení rozpočtové kázně, a NKÚ proto zjištění předal finančnímu úřadu, který může udělit příjemcům sankce.