Pohřbení exponátů, nebo další vystavování? V případě kontroverzní expozice Body The Exhibition by mohlo být brzy jasno. Starosta Prahy 7 Jan Čižinský (KDU-ČSL) usiluje o předčasný konec akce, která ukazuje na holešovickém Výstavišti mrtvá těla, upravená konzervační metodou plastinace.

Na náměstí Jana Palacha před Rudolfinem můžete na dvaceti panelech vidět výstavu těch nejhezčích vesmírných objevů. Výstava je součástí Evropského týdne astronomie a kosmických věd.
OBRAZEM: Výstava v rámci Evropského týdne astronomie

Čižinský považuje jako představitel místní samosprávy za svou povinnost zajistit v souladu se zákonem pohřeb exponátů a opírá se při tom o stanovisko Ministerstva pro místní rozvoj. Radnice si také nechala vypracovat právní posudek, který je těsně před dokončením a dává za pravdu starostovi. Pořadatelé výstavy ze společnosti JVS Group naopak trvají na tom, že jde o legální podnik s obrovským osvětovým a vzdělávacím potenciálem. Organizátoři výstavu prodloužili „pro velký zájem" až do 23. července.

Je expozice v rozporu se zákony?

Koncem května nejprve Čižinský poslal dopis čínské velvyslankyni s prosbou, aby se vyjádřila ke spekulacím, že vystavené tělesné pozůstatky pocházejí z její země. Ambasadorka Ma Keqing odpověděla na otevřený dopis stručně: „O této výstavě nemám žádné informace." Starosta prý dospěl po poradě s právníky k závěru, že vystavování lidských pozůstatků je v rozporu hned se třemi zákony o pohřebnictví, zdravotních službách a s občanským zákoníkem. Proto požádal policii o součinnost při převzetí a důstojném pohřbení těl, ke kterým se nehlásí žádní pozůstalí.

Ilustrační foto.
Výstava ukáže, jak se různá víra projevuje v umění

Policie by se měla k záležitosti vyjádřit v nejbližších dnech. Podle Čižinského je ale úspěch jeho snah nejistý. „Byť jsou zákony jednoznačně na naší straně. Jde o nestandardní situaci a v takovových bývá policie opatrná," tvrdí starosta. Vystavování těl zemřelých bez předchozího souhlasu výslovně zakáže až novela zákona o pohřebnictví, která je sice už schválená, ale ještě nevstoupila v platnost.

Případný zákaz výstavy nicméně má oporu, byť obecnější, i v aktuální platné legislativě. Například podle občanského zákoníku má každý člověk právo rozhodnout, jak bude naloženo s jeho tělem po smrti. Podle zákona o pohřebnictví zase musí být s lidskými ostatky a pozůstatky zacházeno důstojně a v souladu s mravním cítěním pozůstalých a veřejnosti.

Právníci: vystavování lidských těl je za hranou

Také právník Jan Černý z advokátní kanceláře ČernýRaupachová považuje stávající pravidla za dostatečná. „Současná právní úprava dovoluje takový výklad, aby výstava mohla být zrušena. Představit si lze možná i jiný výklad. Já osobně si ale myslím, že vystavování lidských ostatků je v naší kultuře za hranou," uvedl.

Jaroslav Róna.
Výtvarník Jaroslav Róna zahájí v Praze výstavu

Autor zmíněného posudku, advokát a místopředseda Unie pohřebních služeb Richard Štainc hodnotí výstavu z pohledu českého práva jako zcela nepřípustnou. „Základní je tady věta z občanského zákoníku, že mrtvé lidské tělo není věc. Nemůže to tedy být ničí majetek a nemůže být využíváno komerčně," připomněl Štainc s tím, že další překážky pro tuto akci jsou podle něj v zákonu o pohřebnictví a o zdravotních službách, kde jsou definované účely, k nimž se těla zesnulých využívají.

Francie výstavu zakázala

V Praze jsou kontroverzní exponáty z lidských těl potřetí za deset let. Také minulé výstavy, stejně jako jejich zastavení v jiných zemích, provázely etické polemiky. Ve Francii zakázal tuto akci v roce 2009 soud kvůli „ohrožení osobní integrity". Pořadatelé té pražské odmítají komentovat spekulace, že těla mohla patřit popraveným Číňanům. „Exponáty jsou majetkem americké firmy Imagine Exhibition", zní odpověď.

Výstava Body The Exhibition.
Praha 7 to s pohřbem výstavních exponátů myslí zcela vážně

Starosta Čižinský si myslí, že vynutit bezodkladné ukončení výstavy je povinností policie. Zároveň se brání kritice, která se objevuje i na sociálních sítích, že se chová jako aktivista a snaží se získat politické body. „Já osobně s tou akcí nesouhlasím, to ale není důležité. Radnice dostala podněty od občanů, kteří upozornili na právní problémy, a já se teď jen snažím splnit svou povinnost v podobě zajištění pohřbu těch ostatků," dodal.