Kontrolní výbor už loni jednal o přijetí závažné vyhlášky. Město má ovšem dost zúžený prostor.  „Nicméně stále hledáme cestu k nápravě současného neúnosného stavu v oblasti průvodcovské problematiky a věřím, že najdeme schůdnou cestu k odstranění základních problémů v této oblasti, na které si licencovaní průvodci stěžují," uvedla Jaroslava Janderová, předsedkyně magistrátního kontrolního výboru.

Průvodce turistů v Praze. Ilustrační foto.
Nekvalifikované průvodce v Praze by mohla řešit vyhláška

Situace narostla do obřích rozměrů 

V současnosti se problematikou na magistrátu zabývá pracovní skupina, která se snaží nalézt řešení. Podle sdružení průvodců ztrácejí kvalifikovaní průvodci kvůli nekalé konkurenci práci.

„Magistrát celé roky nekoná, dopustil, že situace narostla do obřích rozměrů a v centru Prahy se dnes pohybují stovky promotérů. Dozvídáme se pouze, že není politická vůle situaci řešit," uvedly Hana Fuková a Jana Mecnerová ze sdružení průvodců.

Restaurace Eska v Karlíně.
Do Michelinského průvodce přibyla další pražská restaurace. Najdete ji v Karlíně

Ve Sněmovně je novela 

Průvodcovská činnost je od roku 2008 tzv. volnou činností. Turisty tak může provázet kdokoli bez kvalifikace. „Z hlediska Prague City Tourism je současná situace problematická, protože je pro nás velmi důležité, aby právě průvodci, kteří jsou v každodenním úzkém kontaktu s návštěvníky, Prahu prezentovali kvalitně a pravdivě. A bohužel, u některých průvodců bez patřičné licence pozorujeme, že tomu tak není," uvedla médiím Barbora Hrubá, tisková mluvčí Prague City Tourism.

Ve Sněmovně přitom už je novela zákona o podmínkách podnikání v cestovním ruchu. Podle Sdružení by k ní mohli být připojeni odborní průvodci.

Vyhlášení knižních cen Magnesia Litera 8. dubna na Nové scéně Národního divadla v Praze. Literu za překladovou knihu získal Robert Svoboda (vpravo) za překlad knihy Harmonia caelestis. Cenu předává herečka a zpěvačka Barbora Poláková (vlevo).
Knihou roku 2014 je Průvodce protektorátní Prahou