Hlavní město chce dosavadní stánky z Václavského náměstí odstranit do konce roku. V budoucnu je mají v rámci opravy celého náměstí nahradit kamenné stavby, kde se budou prodávat zejména noviny, květiny či pečivo. Zda se do centra vrátí i klasické klobásy a jiné pochutiny, chce vedení města teprve zvážit.

„Nechci jít do konfliktu s radními (hlavního města). Nedomnívám se ale, že by zrušení buřtů Praha 1 podpořila. Buřty na Václavák patří,“ řekl Lomecký. Dodal, že i když nejsou zapsány na seznamu kulturního dědictví, on je za národní kulturní dědictví považuje.

Podle Lomeckého plán změnit stánky na náměstí vyplývá z architektonické studie, kterou podpořilo vedení města i městské části. Místo dosavadních stánků, které jsou vedeny jako provizorní, by měly vzniknout kamenné obchůdky splňující všechny hygienické podmínky.

Majitelem nových stánků bude magistrát, který tak bude mít větší kontrolu nad prodávaným zbožím, řekla radní hlavního města Aleksandra Udženija (ODS). Zmizet by z nich měl například alkohol.

Rozhodnutí magistrátu vítá Sdružení Nového Města pražského, které tvoří především podnikatelé z Václavského náměstí a místní obyvatelé. Sdružení by si přálo, aby byly stánky menší než v současnosti a aby byly posunuty více do středu náměstí. Jejich sortiment by měl být podle mluvčího sdružení Jana Adámka jasně omezen a provozovatelé mají mít povinnost v okolí stánku udržovat pořádek. Adámek dodal, že magistrát také pracuje na návrzích nových odpadkových košů.

Podobný plán měl magistrát už před pěti lety

Město se pokusilo z bulváru vedoucího od Národního muzea k Můstku stánky odstranit již zhruba před pěti lety. Záměr magistrátu ale tehdy vyvolal vlnu protestů a řadu petičních akcí. V souvislosti s tím pak vedení města svůj postoj přehodnotilo a navrhlo, aby se pouze snížil počet stánků a omezil jejich sortiment.

Tradice pouličního prodeje občerstvení na Václavském náměstí vznikla už za první republiky, tehdy se párky, kaštany a zmrzlina prodávaly z pojízdných vozíků. Po druhé světové válce se prodej občerstvení soustředil do dvou až čtyř pevných stánků. Jejich počet výrazně vzrostl v 90. letech.

Čtěte také: Z Václavského náměstí zmizí pouliční stánky