Radní totiž ve středu večer na mimořádném jednání nakonec schválili návrh rozpočtu pro rok 2016. Tomuto rozhodnutí ale předcházel proces, který nejen dle mínění opozičních zastupitelů nemá příliš mnoho společného s demokratickými postupy.

Představitelé dosud vládního hnutí ANO a ČSSD totiž schválení návrhu podmínili získáním podpisů většiny zastupitelů. Ti se museli zavázat, že na prosincové schůzi tento návrh odhlasují přesně ve znění, předloženém městskou radou. Bez možnosti podat jakýkoliv pozměňovací návrh.

„My jsme rozpočet prostě nechtěli dávat všanc k tomu, co se stalo na některých jednáních zastupitelstva v minulosti. Aby tento dokument dopadl tak, jako některé dokumenty," vysvětlila poměrně nestandardní praxi primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Podle předsedkyně klubu občanských demokratů Alexandry Udženija se jedná o důkaz bezradnosti a zoufalství.

Radní za ANO a ČSSD odmítli připustit, že by se bezmála šedesátimiliardový rozpočet hlavního města pro příští rok byť jen minimálně odchýlil od jimi zpracovaného a předloženého návrhu.

Hrozba rozpočtového provizoria

Pokud by do středečního večera nezískali podpisy většiny z pětašedesáti zastupitelů, kteří se zavázali, že budou pro rozpočet hlasovat v nezměněné podobě, pak Praze i všem sedmapadesáti městským částem hrozilo rozpočtové provizorium. Jinými slovy zastavení veškerých investic, nebo možnosti čerpání evropských fondů.

Z počátku se zdálo, že na takové podmínky bude ochoten přistoupit pouze čtyřčlenný klub KSČM. Fakt, že rozpočet navrhovaný ANO a ČSSD je „v mnohém v souladu s prioritami KSČM" potvrdila komunistická zastupitelka Marta Semelová.

„Je zřejmé, že pravice chce využít chaosu k tomu, aby se vrátila do vedení města a převzala moc nad pražským magistrátem. S ohledem na vstřícný postoj ČSSD a ANO k našim návrhům jsme připraveni navrhovaný rozpočet podpořit," znělo středeční oficiální stanovisko klubu KSČM.

Návrat komunistů k moci?

S ohledem na něj ostatní opoziční kluby varovaly „před velkým návratem komunistů k moci," a „před nepřípustnou legitimizací KSČM ze strany ANO a ČSSD."

„Jsou zoufalí. Praha možná bude mít rozpočet. Ovšem v tradiční baště pravice jej ochromené vládní koalici vedené Adrianou Krnáčovou pomohou prohlasovat komunisté," vzkázala předsedkyně klubu ODS Alexandra Udženija. „O rozpočtu se nediskutuje, rozpočet se schvaluje, soudruzi," poznamenal na adresu závěru klubu KSČM předseda pražské ODS a zastupitel Filip Humplík.

„Je to varování. Komunisté se vracejí. Rozhodli socialisté, kteří odmítli jít s ostatními demokratickými subjekty do většinové koalice 39 hlasů. Stejně jim to nebude nic platné. Kdo se v Praze bude opírat o rudé, sám padne," zhodnotil předseda pražské TOP 09 a člen vyjednávacího týmu strany o podobě nové magistrátní koalice Jiří Koubek.

Řada pozměňovacích návrhů

Zástupci ODS i TOP 09 pak potvrdili, že chystali předložit, nebo alespoň podpořit celou řadu pozměňovacích návrhů. K tomu ale zřejmě už nedostanou příležitost. Nakonec totiž vyšlo najevo, že na otevřeně deklarovanou podporu komunistů nemusí ani dojít.

K závazku podpořit na schůzi zastupitelstva 17. prosince rozpočet tak, jak stojí a leží, se připojila Trojkoalice. Vedle ní také nezařazená zastupitelka Monika Krobová Hášová (nestr., dříve TOP 09), která už dříve koalici opakovaně podpořila.

„Všech osm pražských zastupitelů Trojkoalice (SZ, STAN a KDU-ČSL) svými podpisy slíbilo, že budou hlasovat pro rozpočet navržený městskou radou a nepředloží k němu pozměňovací návrhy," oznámil už včera odpoledne mluvčí Starostů a nezávislých Karel Kreml. „Cílem je vyhnout se rozpočtovému provizoriu," doplnil.

Trojkoalice tak prý reagovala na úterní stažení rozpočtu z programu řádné schůze městské rady, kdy představitelé ANO a ČSSD oznámili, že je třeba chystat pro Prahu rozpočtové provizorium z důvodu nestability současné vládní koalice, respektive nespolehlivosti Trojkoalice.

Vyvrácení nepravdivých pomluv

„Všichni členové klubu Trojkoalice budou hlasovat pro rozpočet, který navrhla rada města. Opět tak vyvracíme nepravdivé pomluvy o tom, že jsme nespolehlivým partnerem, kvůli kterému by nešel schválit rozpočet hlavního města na další rok," sdělila radní za Trojkoalici Jana Plamínková (STAN).

„Jestliže jsme spolu strávili rok a rozpočet je zpracován tak, že všichni, kdo v té radě byli, jsou přesvědčení, že je postaven správně, tak jako Trojkoalice nemáme jediný důvod, proč bychom rozpočet nepodpořili," vysvětlil chování Trojkoaličních zastupitelů radní Jan Wolf (KDU-ČSL).

Primátorka Krnáčová po schválení návrhu sdělila, že pokud pro něj na zastupitelstvu zvednou ruku i komunisté, či Piráti, pak byl zpracován dobře.

„Tato ad hoc koalice je vytvořena kvůli tomu, abychom neblokovali fungování městských částí, aby naše školy, sociální zařízení nebo dopravní podnik mohly fungovat. Proto jsme se dohodli, že toto má vyšší cenu než nějaké naše spory," řekl náměstek primátorky za ČSSD Petr Dolínek.

Radní schválili návrh rozpočtu na příští rokRadní hlavního města ve středu na mimořádném jednání schválili návrh rozpočtu na rok 2016. Praha se tak vyhne rozpočtovému provizoriu, které jí hrozilo. Podporu rozpočtu ve znění odsouhlaseném radou slíbilo 34 z celkem 65 zastupitelů. V návrhu Praha počítá s příjmy 43,6 miliardy korun a výdaji 58,7 miliardy, rozdíl město dorovná ze státních příspěvků.

Víc peněz než letos by mělo příští rok jít z rozpočtu zejména na školství a pro městské části. Mezi ně se má podle schváleného návrhu rozdělit téměř 4,8 miliardy korun, tedy o 541 milionů víc než letos, uvedl magistrát. Na školství, mládež a sport je v běžných výdajích připraveno 10,6 miliardy korun, na sociální oblast a zdravotnictví téměř 1,7 miliardy a na kulturu a cestovní ruch víc než 1,5 miliardy korun. Největší část běžných výdajů má příští rok směřovat na dopravu, a to 17,6 miliardy ko­run.

V rozpočtu se počítá také s 2,2 miliardy korun na ústřední čistírnu odpadních vod, 1,3 miliardy na tunelový komplex Blanka a půl miliardou korun na přípravu stavby trasy metra D. „Mimoto je vyčleněno 714 milionů Kč na výstavbu technické vybavenosti na území městských částí a 448 milionů Kč na výstavbu škol a školských zařízení," oznámil magistrát.