Akci pořádá pražská židovská obec spolu brněnskou a teplickou obcí, Federací židovských obcí a se správou hřbitovů Matana. V Praze bude možné navštívit Jeruzalémskou synagogu. Přístupný bude židovský hřbitov v Kolíně, který je po pražském starém židovském hřbitově v Česku druhý nejvýznamnější. Mezi nejstarší a nejzachovalejší pak patří hřbitov v Heřmanově Městci.

Jeruzalémská synagoga. Ilustrační foto.
Židovské památky otevírají brány

Židovské památky se daří zachraňovat i díky evropským penězům

Za války nacisté vypálili a boje zničily na 70 synagog. Dalších 105 jich pak zbořil komunistický režim. Se záchranou se začalo po listopadu 1989. Podařilo se tak dochovat 200 synagog a 370 hřbitovů. Vlastní a spravuje je některá z deseti židovských obcí, ale i města či soukromí majitelé. Pražská židovská obec se stará o 30 synagog a 175 hřbitovů ve středních, jižních a východních Čechách.
Židovské památky se daří zachraňovat i díky evropským penězům. Projekt revitalizace získal dotaci 280 milionů korun. Celkem 85 procent sumy putuje z fondu EU pro regionální rozvoj, zbytek poskytl stát. Podařilo se tak rekonstruovat a restaurovat 15 historických budov.