"Nemáme k tomu moc co dodat, pokud některý kandidát neprojeví zájem," uvedl Dolejš.

Před pěti lety přišli o hlasy voličů KSČM požádat osobně na zasedání výkonného výboru strany nynější prezident Miloš Zeman a sociální demokrat Jiří Dienstbier.

Prezident Miloš Zeman jmenoval 6. prosince na Pražském hradě Andreje Babiše premiérem.
Andrej Babiš už nesní. Prezident ho jmenoval českým premiérem

Zasedání výkonného výboru tak bude hodnotit vyjednávání, která vede ve Sněmovně tým vedený předsedou KSČM Vojtěchem Filipem. "Nepředpokládám nějaké drama, protože Sněmovna je ustavena a o vládě se ještě nejednalo. Samozřejmě zbývá nám to, co se nepodařilo kolem Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS)," odkázal Dolejš na spor o vedení komise ke kontrole GIBS, do kterého komunisté chtějí přes výhrady hnutí ANO k minulosti kandidáta nominovat Zdeňka Ondráčka.

Komunisté spolu s SPD při ustavení Sněmovny hlasovali spolu s vítězem voleb hnutím ANO, které sestavuje menšinový kabinet. Podle kritiků nového premiéra Andreje Babiše se tak jeví, kde chce jeho vláda brát podporu. Komunisté uvedli, že by takový kabinet podrželi pouze v mimořádné situaci a za splnění přesně stanovených podmínek.

Michal Klíma
Pohledem Michala Klímy: Komunisté si bití váží

O vládní spolupráci se všemi stranami chce Babiš jednat na základě připravovaného programového prohlášení v týdnu od 18. prosince.

O dva dny dříve, 16. prosince, se sejde Ústřední výkonný výbor KSČM, který má mimo jiné analyzovat důvody propadu KSČM ve sněmovních volbách. Komunisté obhájili pouze 15 mandátů z 33. Krátce po volbách Filip oznámil, že se na mimořádném sjezdu na jaře příštího roku už nemusí usilovat o post lídra. Záležet bude na tom, zda získá podporu straníků. Ucházet se chce o funkci jeho vnitrostranický oponent Josef Skála.