Ovšem ani ti, kteří přiznání předložili Kontrolnímu výboru zastupitelstva včas, z větší části „nepřiznali“ vše tak, jak by měli. Odevzdané formuláře byly vyplněny zpola, nebo dokonce vůbec, jiné byly proškrtané, takže prakticky nesplňují svůj účel. Podle člena Kontrolního výboru zastupitelstva Jakuba Michálka (Piráti) je výsledek velmi netransparentní. Navíc dostat se k informacím o majetku zastupitelů je podle něj složité nejen pro veřejnost, ale i pro zastupitele samotné.

„Ani my, jako členové Kontrolního výboru, jsme nedostali možnost pořizovat si výpisy a kopie přiznání a následně je zveřejnit. Informace jsou zamčené v sejfu šéfky výboru, zastupitelky Jaroslavy Janderové (ODS),“ řekl Pražskému deníku Michálek. Dokonce i přiznání, v nichž sami politici označili, že mohou být volně zveřejněna, podléhají prý jakémusi „režimu utajení.“

Zastupitelé hlavního města zřejmě neberou příliš vážně svůj etický kodex. Sedmnáct z nich v termínu vůbec nedoložilo přílohu o majetkovém přiznání, celá řada dalších pak prostřednictvím přílohy neposkytla úplné a plnohodnotné informace.

Za nedoložení nehrozí postih

Dá se předpokládat, že důvodem je forma majetkového přiznání. Jde „pouze" o čestné prohlášení, za jehož nedoložení zastupitelům nehrozí žádný postih. „Majetková přiznání zastupitelů jsou z větší části neúplná a netransparentní," zmínil člen Kontrolního výboru zastupitelstva Jakub Michálek (Piráti).

Další problém je podle něj v tom, že pokud se občan chce dostat k informacím v majetkových přiznáních, musí si oficiálně požádat na Kontrolním výboru, vyplnit formulář o žádosti a pak čekat na její schválení, či neschválení. Přestože v nich prý nejsou uvedena žádná choulostivá, osobní, ani kontroverzní data.

„Popsaná byrokratická procedura se navíc týká i přiznání, která sami zastupitelé označili za veřejně přístupná. K těm přiznáním, která si zastupitelé nepřejí zveřejnit, se občané nedostanou vůbec," poznamenal dále Michálek. On sám, byť člen Kontrolního výboru, prý nedostal možnost pořídit si kopie přiznání svých kolegů pro případné zveřejnění. „Informace jsou zamčené v sejfu," vysvětlil.

Šéfka Kontrolního výboru Jaroslava Janderová (ODS) prý trvá na tom, že musí být ochráněno soukromí zastupitelů. Slíbila ale zároveň, že autoři neúplných přiznání budou co nejdříve vyzváni, aby informace řádně doplnili. Totéž se má týkat těch, kteří jej zatím vůbec neodevzdali. „Ty, kteří nedodali úplné přílohy k etickým kodexům, vyzveme prostřednictvím tajemníků zastupitelských klubů, aby doplnili fakta, která tam nesporně mají být," vzkázala Janderová.

Michálek ovšem spokojen není a na šéfku Kontrolního výboru se obrátil v oficiálním dopise, v němž žádá vysvětlení, proč majetková přiznání nejsou jednoduše zveřejněna, nebo alespoň volně poskytnuta ke zkopírování členům Kontrolního výboru.

Žádost o vysvětlení dopisem…

„Údaje, které jsou v oznámení podle etického kodexu uvedeny, jsou vesměs veřejné a uvedené ve veřejném rejstříku. Jen relativně malá část jsou neveřejné údaje. Další jsou poskytnutelné na základě zákona o svobodném přístupu k informacím. Údaje o nabytí nemovitého majetku jsou v katastru nemovitostí. Na ty se navíc nevztahuje ochrana osobních údajů. Ve zbývající části informací velký počet zastupitelů udělil souhlas se zveřejněním.

Podle informace uvedené v protikorupční strategii hlavního města Prahy byl v roce 2010 na internetové stránce města zveřejněn výtah z oznámení zastupitelů za roky 2006 až 2008. Zveřejnění těchto oznámení nicméně podléhá souhlasu příslušného zastupitele. Je tedy zjevné, že historicky byly části etického kodexu zveřejňovány, a tím spíš by mělo být možné si vyhotovit kopii," píše se mimo jiné v dopise.

„Z uvedeného vyplývá, že podstatná část údajů je veřejných nebo zveřejnitelných, jen relativně malá část jsou neveřejné údaje. Pokud je zakázáno některé osobní údaje zaznamenávat, pak by mělo být přesně uvedeno, na jaké údaje se to vztahuje. V rozsahu, ve kterém jsou údaje veřejné nebo zveřejnitelné, by mělo být možné si oznámení zkopírovat nebo vyfotit," doplnil Michálek s žádosti o oficiální odpověď šéfky kontrolního výboru.

Kdy se dočkáme naplnění předvolebních hesel o zprůhlednění fungování zastupitelstva a magistrátu, s nimiž do vedení Prahy usedala pražská koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice? V otázce majetkových přiznání se tento cíl zatím nenaplňuje (viz infobox).

Co přiznali zastupitelé?- Zveřejnění jakýchkoliv informací z dokumentu zakázali mimo jiné šéfové zastupitelských klubů ČSSD Karel Březina a ANO Michal Hašek. Této možnosti využila i šéfka Kontrolního výboru zastupitelstva Jaroslava Janderová (ODS).

- Většina zastupitelů uvedla, že je buď majiteli nebo jednateli firem, velká část z nich působí jako osoby samostatně výdělečně činné. Někteří z nich zase jsou členy statutárních orgánů městských firem, například v dozorčí radě dopravního podniku je nynější místostarostka Prahy 6 Petra Kolínká (SZ). Jakou dostala odměnu, neuvedla. Někteří ze zastupitelů uvedli i nabytí majetku.

- Zastupitelka a předsedkyně kulturního výboru Eliška Fuchsová Kaplicky (ANO) vyplnila, že nabyla byt za 11,5 milionu korun a platila v hotovosti. Byt si pořídil také zastupitel Martin Polách (ANO). Náměstkyně primátorky Eva Kislingerová (ANO) uvedla, že vlastní automobil a rovněž, jako téměř jediná, uvedla, že její manžel je majitelem firmy – většina zastupitelů to o svých partnerech do dotazníků nepsala. Náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD) uvedl, že si pořídil byt za pět milionů, který splácí prostřednictvím hypotéky, 20 procent z ceny měl z úspor.

- Zastupitelé, kteří jsou i radními, starosty, či místostarosty v městských částích, vyplnili do dotazníku i příjmy z těchto funkcí. Tím, kdo uvedl konkrétní částku, kterou dostal, byl mimo jiné místostarosta Prahy 7 Ondřej Mirovský (SZ). Primátorka Adriana Krnáčová odevzdala na počítači vyplněný a proškrtaný formulář, který pouze podepsala. Stejně jako primátorka její spolustraníci, radní Michal Hašek a Radek Lacko, odevzdali pouze proškrtaný formulář. Zcela prázdný formulář odevzdal ředitel motolské nemocnice a zastupitel Miloslav Ludvík (ČSSD).

- V přiznáních se objevily i kuriozity, kdy například předseda zastupitelského klubu Pirátů Jakub Michálek uvedl, že dostal čokoládu, jejíž hodnotu odhaduje na asi 200 korun, nebo byl na večeři v ZOO za, podle jeho odhadu, 800 korun. Michálek rovněž uvedl, že jako náhradu výdělku neuvolněného zastupitele dostal 20 736 korun. Zdroj: čtk, red

Čtěte také: Pražští zastupitelé přiznali členství ve firmách a funkcích