Jednání se v minulých týdnech zasekla na osobě předsedy Strany zelených Matěje Stropnického, kterého ANO a ČSSD nechtějí akceptovat jako radního. Stropnický uvedl, že se místa vzdá, pokud zbylé strany přijmou pět programových bodů.

To se nakonec stalo, byť s výhradami. Hnutí ANO se nelíbil požadavek Trojkoalice na zvýšení daně z nemovitosti, kterým se měl financovat fond sociálního bydlení. Strany se nakonec dohodly daň se zvyšovat nebude a fond bude město naplňovat z pronájmu majetku.

„Programové body jsou více méně uzavřené. Pět našich požadavků bude samostatnou součástí koaliční smlouvy, původní programové prohlášení se jinak nemění," shrnul předseda pražských zelených Ondřej Mirovský. Vyjednavači také Pražskému deníku v podstatě potvrdili svoje nominace do rady, o kterých se už v kuloárech spekuluje.

Trojkoalice při vyjednávání nakonec dosáhla svého, i když musela udělat ústupek ohledně zvýšení daně z nemovitosti.

„Akceptovali naše požadavky na programové body, asi ve dvou bodech došlo k drobným formulačním úpravám. Větší změna se týká zdroje financování sociálního bydlení shodli jsme se na posílení fondu sociálního bydlení pro lidi ve složitých situacích, bude se ale financovat z interních zdrojů města, konkrétně z výnosů z pronájmu majetku," uvedl předseda pražských zelených Ondřej Mirovský.

Zároveň vznikla dohoda o tom, že se pronájem městských nemovitostí zefektivní a přesoutěží se firmy, které majetek spravují.

Od zvýšení daně z nemovitosti se ustoupilo

Proti zvýšení daně z nemovitosti se minulý týden postavila část pražského hnutí ANO. „My jsme řekli, že s body souhlasíme včetně financování fondu, ale ne tímto způsobem, protože nechceme zvyšovat daně. Chceme ho naplňovat z existujících zdrojů města," vysvětlil první místopředseda ANO a vyjednavač za hnutí Jaroslav Faltýnek.

Trojkoalice nakonec v otázce zvýšení daně ustoupila, na obsahu předmětného programového bodu to však podle Mirovského nic nemění. Kromě pravidelného finančního příjmu do fondu bydlení požadovala Trojkoalice další čtyři body vznik mapy chybějící veřejné vybavenosti, dvě procenta z pražských investic na umělecká díla ve veřejném prostoru, vznik projektu na přeměnu nákladového nádraží Žižkov na kulturně-vzdělávací centrum a odkup a rekonstrukci objektu žižkovského centra Klinika.

ČSSD nemá s požadavky Trojkoalice problém. Více peněz pro fond sociálního bydlení dokonce vítá. „Já osobně to vítám, ostatně sám jsem byl v minulém volebním období u zrodu fondu. Nejde jenom o sociální bydlení, ale třeba i o ústupové byty a další opatření," uvedl náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD).

Předseda zelených Matěj Stropnický, kolem kterého se celý spor točí, už v pátek na sociálních sítích uvedl, že dodrží svou část dohody a nominace do rady města se vzdá. „Je-li už politika uměním možného, možné je tak leccos, ne? Víc trvalého bych za jedno volební období ve vedení města prosadil těžko. Požádám tedy zelené, aby do něj pro ‚nepřekonatelný odpor' navrhli za mne někoho jiného," uvedl.

Zelení navrhnou zřejmě Kolínskou

Mirovský pro Pražský deník potvrdil, že zelení v pondělí s největší pravděpodobností do vedení města navrhnou zastupitelku Petru Kolínskou. „V pondělí zasedne krajské vedení Strany zelených, které rozhodne o nové nominaci. Jedna z kandidátek je Petra Kolínská, druhým jsem já," uvedl předseda pražských zelených s tím, že nominaci s největší pravděpodobností získá Kolínská.

Pokud jde o nominace za ČSSD, která by v radě měla získat dvě místa, a ANO, které obsadí jedno, už delší dobu se o nich spekuluje. Za ČSSD by měla být zvolena zastupitelka a bývalá radní Irena Ropková a místostarosta Prahy 1 Daniel Hodek. Za hnutí ANO by měl v radě usednout zastupitel Karel Grabein Procházka. Jak Dolínek, tak Faltýnek tyto informace v pátek potvrdili.

Další vyjednávání se tak příští týden bude točit zejména kolem obsazení magistrátních výborů, kde se můžou objevit některé sporné body, zejména v otázce předsedy výboru pro dopravu. „Je třeba ještě dojednat, aby se kluby mohly realizovat ve výborech, které je nejvíce zajímají a odpovídají jejich zkušenostem," zakončil diplomaticky Dolínek.

Pět přijatých požadavků Trojkoalice:- Fond sociálního bydlení určený na výstavbu bytů pro lidi bez domova získá každoroční příjem z pronájmu městského majetku.

- Vznikne mapa chybějící veřejné vybavenosti na území města (školy, školky, parky, komunikace, veřejná doprava, nemocnice a podobně).

- Dvě procenta z investičních prostředků města na výstavbu a rekonstrukce (zhruba 200 milionů) půjdou na umění ve veřejném prostoru.

- Město vypíše architektonickou soutěž na projekt přeměny nákladového nádraží Žižkov na kulturně-vzdělávací centrum.

- Praha koupí a zrekonstruuje pro potřeby neziskového sektoru objekt Kliniky na Praze 3, který zůstane současné iniciativě.

Čtěte také: Pražští zastupitelé budou volit chybějící radní příští čtvrtek