„Svými podpisy pod dodatek ke koaliční smlouvě jsme vyjádřili, že koalice drží i přes krizi pohromadě. Přispívá to ke stabilizaci chodu úřadu, spolu s koaličními partnery se nyní budeme moci soustředit především na další práci pro občany a naši městskou část," uvedl Klíma.

Za SZ, která před několika týdny iniciovala rozpad koalice, se pod dodatek podepsali čtyři z osmi zastupitelů. „Vítáme, že koaliční partneři přistoupili na naše návrhy ke zlepšení fungování radnice. Část zastupitelského klubu Strany zelených proto bude pokračovat v koalici," uvedla předsedkyně klubu SZ Tatiana Konrádová. Mezi těmi, kdo dodatek nepodepsal, je například místostarosta Lukáš Budín.

Koaliční krizi odstartovalo na přelomu srpna a září prohlášení SZ, která jako důvod odchodu z koalice uvedla špatnou komunikaci ze strany starosty Klímy a špatné hospodaření městské části. Zástupci TOP 09, ČSSD a KDU-ČSL následně uvedli, že výpověď koaliční smlouvy považují za neplatnou.

Koalice TOP 09, ČSSD, KDU-ČSL a zelených s podporou Pirátů měla v zastupitelstvu většinu 25 ze 45 hlasů. Volby v Praze 5 vyhrálo ANO se ziskem 18,29 procenta hlasů. Druhá skončila TOP 09 a třetí SZ. Následují ODS, ČSSD, koalice KDU-ČSL a nezávislých, Patrioti – Volba pro Prahu 5 s Demokraty Jana Kasla a Česká pirátská strana.