Knížákův sporný výrok zazněl v roce 2010 v pořadu České televize Kontexty a týkal se Fajtova působení na postu ředitele Sbírky starého umění. Knížák řekl, že kunsthistorici, kteří před ním Národní galerii řídili, ji dovedli "do naprosto dezolátního stavu". "A nejhorší byl pan ředitel Fajt, který ji zcela ekonomicky zruinoval," prohlásil.

Čtěte také: Černý musí Knížákovi za urážku zaplatit 100.000, zopakoval soud

Fajt výrok odmítá a poukazuje mimo jiné na to, že jako šéf jedné ze sbírek neměl na finanční chod instituce vliv. Knížáka zažaloval a prvoinstanční soud mu dal nejdříve za pravdu. Odvolací vrchní soud následně konstatoval, že Knížákovo vyjádření nepřesáhlo rámec běžné a přiměřené kritiky, kterou člověk ve Fajtově postavení musí strpět. Fajtově dovolání však následně vyhověl Nejvyšší soud, který případ vrátil.

Vrchní soud v Praze dnes své stanovisko změnil a rozsudek soudu prvního stupně potvrdil. "Soud se zabýval tím, jestli má (Knížákova) kritika reálný základ (…) a z důkazů nelze vyvodit, že by žalobce galerii zcela zruinoval," odůvodnila rozsudek soudkyně Irena Ondruszová. Dodala, že omluva je pro Fajta přiměřenou satisfakcí.

Podle Knížákova advokáta Jaroslava Hostinského je výrok vytržen z kontextu. "Jde o kritiku kunsthistoriků jako ředitelů Národní galerie, ne o kritiku žalobce jako osoby," řekl dnes soudu. Podle obhájkyně Fajta, Štěpánky Vincencové, je ale výrok "nepřiměřený a navíc věcně nesprávný". Knížák podle ní zasáhl do Fajtovy profesní cti a pověsti.

Čtěte také: Knížák chce po ministrovi kultury odvolání šéfa Národní galerie Fajta

Knížák, který galerii vedl téměř 12 let, Fajta kritizuje dlouhodobě. Loni požadoval v otevřeném dopise po ministru kultury, aby Fajta z postu ředitele okamžitě odvolal. Knížák tvrdí, že Fajt nerozumí provozu muzea umění, zbavuje se dlouholetých pracovníků a galerii zadlužuje. Podle Fajta jde o nesmyslná obvinění.

Fajt je jedním ze tří kandidátů na profesuru, které loni v květnu odmítl jmenovat prezident Zeman. Fajtovi konkrétně vyčítal údajnou snahu o dohodu s bankou, aby část jejího sponzorského daru sloužila jako příspěvek k ředitelskému platu. Kunsthistorik se společně s Univerzitou Karlovou s prezidentem soudil, jeho žalobu soud pravomocně zamítl. Ještě se jí ale bude zabývat Nejvyšší správní soud.