V nouzovém režimu funguje v Nízkoprahovém středisku na Boršově. To je ale primárně určeno pro uživatele drog, nikoliv jako doléčovací zařízení.

Horká brambora

„Neustále si nás přehazují jak horkou bramboru a nikdo nás nechce. Nevíme už, co máme dělat. Tady dlouho zůstat nemůžeme. Je to tu malé a chodí sem strašně lidí," stěžuje si na jednání úřadů Jaroslav Malina, který společně s ostatními klienty sepsal petici, jež má Deník k dispozici, adresovanou ministerstvu zdravotnictví.

Čtěte také: Drop in se po 14 letech vystěhoval z ordinace Ve Smečkách

„Magistrát není schopen zajistit jiný prostor pro substituční program. Jiné sociální substituční programy neexistují. Žádáme Vás jako nejvyšší instanci o pomoc," stojí v jejím úvodu. Právě neustále popotahování ze strany úřadů a neochota uchopit tuto problematiku progresivně trápí pacienty závislé na metadonové léčbě nejvíce. „Chtějí nás úplně zlikvidovat, a přitom si neuvědomují, jak je to centrum pro nás důležité. Bez něho bychom chcípli," rozčiluje se Malina.

Metadon pomáhá

Program metadonové substituce totiž pomáhá lidem z „ulice" k návratu do normálního života, k jejich rodinám a k zapojení do pracovního procesu. Nepotřebují si tedy shánět drogy a páchat drobnou kriminalitu, aby na ně měli prostředky. Vysvětluje dále petice, kterou podepsali téměř všichni pacienti, kteří nyní docházejí do provizorních prostor v ulici Karolíny Světlé.

Ze situace nemá radost ani první městská část, na jejíž hlavu padají časté výtky, že Drop Inu dostatečně nevychází vstříc. „Umožnili jsme společnosti Drop In, aby měla dostatek času najít a přestěhovat se do nových prostor z ulice Ve Smečkách. Jednalo se celkem o dobu delší jak jeden rok. Naposledy nám oznámili v době vzniku, že jsou nově na adrese Karoliny Světlé, tedy znovu na naší městské části, což se Praze 1 rozhodně nelíbí a rozhořčuje se nad informací o tomto stěhování, která měla být nejdříve diskutována a teprve pak realizována, pokud by byla schválena. Není to vhodné místo i jménem odborníků na drogovou problematiku slučovat tato dvě střediska," sdělila mluvčí Veronika Blažková.

Společnou řeč s klienty substitučního centra však přeci jen vedení Praha 1 nalézá.

Domnívá se, že situací by se měl zabývat především magistrát. Ten je vlastníkem objektu nízkoprahového centra a podle názorů pacientů má dostatek jiných prostor, které by se k pronájmu nové ordinace Drop Inu hodily.

Není místo?

„Místo pro nás přece někde nějaké musí být, ale magistrát ho nechce hledat. Je před volbami a my nejsme atraktivní téma," myslí si Michal Štefla, který je pod peticí též podepsaný. „Politika je pro nás prostě likvidační," dodává.

Zastupitelé hlavního města se ale hájí, že jim tato problematika není nikterak lhostejná. „V současné době se jedná s různými subjekty včetně Ministerstva zdravotnictví o nalezení takovýchto prostor, kdy jednou z variant je také Nemocnice Na Bulovce. Jednání stále probíhají, takže prozatím nemůžeme předjímat výsledek," vyjádřila se pro Deník Tereza Králová, mluvčí magistrátu.

Bulovka

Také ministerstvo zdravotnictví, kterému je petice určena, vidí řešení v přestěhování střediska do prostor Bulovky. Podle vyjádření Drop In velmi významně podporuje a jen letos mu věnoval částku 1 167 000,- Kč. Poněkud skeptická je k této variantě Praha 1.

„Obáváme se, že prostor na Bulovce se zvláštním způsobem vzdaluje od vzniku nového metadonového centra a informace, proč to stále není hotové, nám nejsou známy. Bylo by vhodné tuto problematiku řešit komplexně a magistrát by měl konečně začít něco konat," vyjádřila Blažková ostrou kritiku vůči vedení města.