Mediální útoky podle předsedy poškozují nejen Kleslovou, ale i hnutí. Kleslová řekla, že dál nechce čelit dehonestující a štvavé kampani. Minulý týden rezignovala na placené funkce ve dvou pražských firmách.

„Už dva měsíce čelím štvavé kampani, která účelově poškozuje mé jméno, mou lidskou i odbornou pověst, a která v historii novodobé české politiky nemá obdoby," uvedla Kleslová. „Žádný z politiků, natož političek nebyl takovému soustředěnému tlaku dosud vystaven," doplnila.

Kleslová odmítla, že by byla pražským zákulisním hráčem. V kuloárech se totiž proslýchalo, že vlivná politička ovládá dění v magistrátní koalici. „Hledala jsem konstruktivní řešení, které umožní identifikovat skutečné příčiny současných problémů a umožní těm, kteří tvrdili, že s Kleslovou v zádech nemohou Prahu řídit, aby se soustředili na práci a prokázali svoje politické, odborné i manažerské kvality," uvedla starostka.

Neudržitelná situace v koalici

Kleslová tak pravděpodobně naráží na působení primátorky Adriany Krnáčové (ANO), které před časem zastupitelský klub ANO v čele s Michalem Haškem, údajným spojencem Kleslové, vyjádřil nedůvěru. Roztříštěný klub pak zásahem Babiše deklaroval jednotu. Neudržitelná situace v pražské koalici ale nakonec eskalovala v odvolání čtyř radních, včetně Haška. Co bude s koalicí dál, není jasné. Čeká se na to, jak se k dění postaví vedení ANO, které se sejde ve čtvrtek.

Primátorka Krnáčová se nechtěla k událostem spojeným s Kleslovou vyjadřovat. „Jedná se o osobní rozhodnutí paní Kleslové a já ho respektuji," uvedla. Podobně reagoval i radní Jan Wolf z Trojkoalice a náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD). „Nepřísluší mi vyjadřovat se k dění v jiných politických stranách," řekl náměstek.

„Praxe politických trafik v městských firmách musí skončit, konec Kleslové je první krok," uvedl opoziční zastupitel za Piráty Jakub Michálek. Poslal prý kvůli tomu otevřený dopis Babišovi. „Chceme, aby skončil systém trafik v městských společnostech, teprve potom jsme ochotni s ANO vyjednávat," doplnil. Čtyřčlenný klub Pirátů by totiž mohl vstoupit do případné nové koalice.

Odchod z firem

Bouřlivé události kolem Kleslové vyvrcholily minulý týden na pražském zastupitelstvu, po kterém předsedkyně oznámila odchod z představenstva Pražské teplárenské a dozorčí rady Pražské energetiky.

V poslední době Kleslová čelila kritice, že od městských firem inkasuje statisíce korun měsíčně. Po rezignaci Kleslová vyzvala k odchodu z placených firem ostatní koaliční kolegy. „Nikdo z nich moji výzvu nevyslyšel," tvrdí. Už dříve média informovala o platbách státních firem její právnické firmě za poradenské služby.

Čtěte také: Kleslová oznámila rezignaci na funkce v městských firmách