Sobotka v pátek oznámil, že ve vládě skončí ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček a ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier. „Chci, aby ten kurz sociální demokracie byl zřetelnější, aby vládní tým byl kompaktní a vláda byla výkonná až do samého konce volebního období," řekl.

„Pokud ten pravý důvod je, že ti ministři jsou vyčerpaní a pracovali dobře, tak takové změny je ideální dělat do poločasu mandátu vlády," řekl ČT Jurečka. Nový ministr podle něj vždy potřebuje půl až tři čtvrtě roku času, než je schopen provádět ve svém resortu systémové kroky.

Lidovci výměnu ministrů neplánují 

Lidovci ale podle Jurečky nebyli spokojeni s přístupem Dienstbiera. „I my, jako koaliční partner, jsme se (s Dienstbierem) dost často názorově střetávali. V těch agendách a materiálech, které předkládal, jsme viděli velké problémy ve vztahu k přístupu k otázce genderové problematiky, k otázce lidskoprávního pohledu, k otázce pohledu na rodiny," uvedl.

Sobotka už dříve řekl, že o změnách ve vládě chce mluvit i s předsedy obou dalších koaličních stran, tedy vicepremiéry Andrejem Babišem (ANO) a Bělobrádkem. Lidovci ale podle Jurečky výměnu svých ministrů neplánují. „Plníme programové prohlášení vlády, plníme koaliční program, plníme program KDU-ČSL a máme za sebou viditelné výsledky," prohlásil.

Čtěte také: Ve vládě skončí Němeček a Dienstbier, oznámil Sobotka