„Vyděšená nejsem, zato pěkně naštvaná. Stále totiž nevím, co mě čeká,“ popisuje své pocity Viera Mikšátková. Je jednou z těch, kterým byl voperován vadný prsní implantát francouzské firmy Poly Implant Prothese (PIP). Pražské nemocnice se rozhodly, že nevyhovující prsní náhražky svým pacientkám, jež jsou po rakovině prsu, zdarma vymění. Jestli finanční obnos za materiál  a operační zákrok zařízením někdo uhradí, však není vůbec jisté.

Implantáty PIP byly vyráběny  z průmyslového silikonu, který obsahoval složky, jež nikdy nebyly schváleny pro použití  v lékařství. Nositelkám prsních náhrad PIP proto hrozí sedmkrát větší riziko, že se jim protrhnou, než ženám, které mají  v těle umístěný implantát od jiné firmy.

V České republice byly používány v době, kdy se o jejich závadnosti nevědělo. Kvůli nízké ceně byly často využívány při rekonstrukci prsou u žen, jež prodělaly rakovinu prsu, protože byly hrazeny ze zdravotního pojištění.

Čekání na operaci potrvá 

„Přestože mám místo obou prsou implantáty, tak vadný PIP je podle lékařů pouze v levém. Vinohradská nemocnice, kde jsem předchozí zákroky podstoupila, mě zkontaktovala prostřednictvím dopisu, abych si domluvila konzultaci s lékařem. To jsem učinila a byla jsem zařazena do pořadníku,“ popisuje paní Mikšátková postup jedné z nemocnic, která svým pacientkám bezplatně pomůže. Jenže pevný termín operace jí zatím nikdo nesdělil. Od svého ošetřujícího lékaře dostala pouze slib, že to bude do konce roku.

„Chápu, že je potřeba, aby se nemocnice domluvily s pojišťovnami, ale mělo by se více myslet na nás pacientky. Chybí mi lidský přístup. Lékař by si přece měl udělat čas  a probrat se mnou stávající situaci. Přece nejsem jen nějaká krabice, do které se něco šoupne a občas vyndá,“ posteskla si žena, která vyhrála boj s rakovinou.

A to hned dvakrát. Kvůli zákeřnému onemocnění si musela nechat odstranit obě prsa. Pojišťovna jí následně uhradila plastickou operaci, při které jí lékaři pomocí implantátů vytvořili prsa umělá.

Bohužel ani  s novým poprsím paní Věru problémy neopustily. Několikrát musela na reoperaci.

„Neustále se mi totiž implantáty posunovaly nebo jinak deformovaly. Už jsem si dokonce zvykla na to, že mě prsa bolí. Mám proto strach, jak to dopadne s nadcházejícím zákrokem,“ stěžuje si pacientka na nevyhovující prsní protézy.

Podobný osud mohl potkat další desítky žen. Proto chce vedení vinohradské nemocnice výměny PIP implantátů provést co nejdříve, aby snížilo potenciální zdravotní rizika, které mohou u pacientek vzniknout. „Tento krok považujeme za povinnost vůči našim pacientkám,“ říká ředitel Marek Zeman.

Výlohy spojené s tímto rozhodnutím ponese pravděpodobně fakultní nemocnice  z vlastních zdrojů, protože zdravotní pojišťovny ho asi neproplatí.

Výměna je možná bezplatně

Jedinou šancí, jak vyváznout bez finanční újmy, je obrátit se na firmu PIP. „Nemocnice bude požadovat, aby finanční náklady, které tím vzniknou, uhradil příslušný dodavatel těchto zdravotně rizikových prsních implantátů,“ sdělil Deníku tiskový mluvčí Lukáš Matýsek. Kdy se s operacemi začne a jaké další konkrétní kroky nemocnice podnikne, by mělo být jasné během příštího týdne.

Druhým pražským zařízením, kterého se záležitost týká, je Nemocnice na Bulovce. Také její personál slíbil, že poškozeným ženám vadné implantáty vymění. A to bez nároku na honorář a ve speciálním termínu  o sobotách.

Naopak v dalších páteřních nemocnicích tento typ operace neprovádí. Nedisponují totiž oddělením plastické chirurgie, pod které provádění tohoto typu výkonů spadá.

Operatéři Bulovky se chystají na sál již dnes. „Termíny jsou obsazené na všechny soboty do konce dubna. V případě potřeby budou vypsány další,“ prohlásil přednosta kliniky plastické chirurgie, docent Jan Měšťák.

Jak to bude s úhradou zákroků management, zařízení řeší  stejně jako kolegové na Vinohradech. „Vedeme jednání s pojišťovnami, dohodu na celé úhradě již máme s Oborovou zdravotní pojišťovnou (OZP). Bez ohledu na průběh jednání jsme se ale rozhodli program spustit, protože podle mého názoru je teď nejdůležitější pomoci pacientkám. Finance lze řešit potom,“ uvedl náměstek nemocnice Jiří Havel.

Kromě OZP proplatí nemocnicím výkony i Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR (ZPMVČR). „Ženám, kterým byl implantát voperován ze zdravotních důvodů a ošetřující lékař jim nyní doporučil reoperaci, bude proplaceno jak vyjmutí vadného implantátu, tak i implantát nový,“ sdělila tisková mluvčí Hana Kadečková.

Zatímco OZP i ZPMVČR se staví k celé záležitosti vstřícně, největší pojišťovna v zemi  VZP  dává od problému ruce pryč.

„Dle našeho názoru, který se shoduje s postojem ministerstva zdravotnictví, nese odpovědnost zdravotnické zařízení, které vadné implantáty pacientkám voperovalo. Proto by i náklady na případnou výměnu implantátů mělo nést toto zařízení,“ sdělil Deníku mluvčí VZP Jiří Rod.

Ženy, které si nechaly PIP implantáty voperovat z kosmetických důvodů, si budou muset jejich výměnu uhradit ze svého. Lékaři jim však doporučují, aby to udělaly, a následně se pokusily vymáhat obnos od výrobce PIP.

Obrátit se mají na zařízení, ve kterém jim byl estetický zákrok prováděn. Bulovka, vinohradská nemocnici ani ostatní fakultní nemocnice tento typ operací totiž neprovádějí.