Kdo se na území Prahy 8 cítí špatně kvůli horku, chybějící zeleni nebo suchu, má nyní možnost to sdělit zdejším úředníkům. Své dojmy jednoduše zadá do pocitové mapy, kterou nedávno městská část zveřejnila na svém webu

Revitalizace Biologického rybníku.
Potok se opět klikatí. V Horních Počernicích vznikl nový lesopark

Po rozkliknutí označí zájemce místa, kde podle něj k problémům dochází. Své poznatky může následně specifikovat v popisku, v němž je zároveň možné navrhnout vhodná opatření.

Do mapy lze zadat také lokality, kde dochází k nedostatečnému vsakování srážkové vody. Naopak tu ale není možné označit místa, kde je lidem kupříkladu zima nebo smutno. Na závěr pak uživatel vyplní krátký dotazník a mapu odešle úředníkům, kteří ji vyhodnotí.

Práce pro nové oddělení

Nejde ale o úplnou novinku. Praha 8 již mapu v minulosti měla. „Analýza dat ale nebyla úplně dotažena do konce. Chtěli bychom nabrané údaje zanalyzovat lépe,“ vysvětlil místostarosta Tomáš Tatranský (Spojené síly pro Prahu 8). Oproti předchozímu projektu je nynější aplikace více zaměřená na životní prostředí. „Spustili jsme ji proto, aby nám občané řekli, co zlepšovat, kde dohlížet na údržbu zeleně a úklid,“ dodal Tatranský.

Parkování na chodníku. Ilustrační foto.
Praha 1 omezí osobní dopravu, uzavírky začnou platit v září

Získaná data zpracuje nové oddělení územního rozvoje, což je malý tým, který připomínkuje územní plán a komunikuje s developery. Vyhodnocování pak bude na starostovi. 

Podobné mapy nejsou ojedinělé ani jinde v České republice. Už dříve je použili například v Olomouci či Krnově. Někdy se obce uchylují k „offline variantám“, kdy se zástupci města sejdou přímo s občany a do vytištěné mapy se zapichují barevné špendlíky. Tento způsob se osvědčil například v Brně během tvorby strategie pro město.

Výsledky pak obce využívají nejčastěji jako podpůrné podklady pro plánování investičních akcí, vytváření koncepcí dopravy nebo jako informace pro městskou policii.

Jezírko v Prokopském údolí 15. srpna 2019.
Spor aktivistů a magistrátu. Hnije jezírko v Prokopském údolí?