"Je to nový přístup ke kávě. S klasickým espresem ji porovnávat nelze. Je posunuta o kus dál. Z kávy se totiž nemusí dělat jen jednoduché recepty. Pole působnosti je obrovské," řekl tréninkový manažer školícího centra Lavazza Josef Švec. Jedlá káva prý uspokojí chutě náročných spotřebitelů, kteří mají zálibu v aroma a smyslových vjemech.

Její základ tvoří espresso, trocha cukru a teplá želatina. Všechno se smíchá v sifonové láhvi a hustá pěna se pak nastříká do šálku. Jí se lžičkou, která má uprostřed otvor. Umocňuje tak prý chuťové vjemy a dokazuje, že nejde o nápoj. Z kávy totiž nic neukápne. Podle Švece je čspesso alternativa kávy, nikoli dezert. Účinek kofeinu z šálku čspessa na nervovou soustavu je podobný jako u tekuté kávy. Vymyslel ji známý španělský kuchař Ferran Adriŕ, který je označován za "kulinářského provokatéra".

Týdeník Timejedlou kávuloni zařadil mezi nejzajímavější světové nápady. Světovou premiéru měla tato káva roce 2002. Pochutnat si na ni zájemci mohou pouze ve vybraných restauracích v deseti zemích světa. V Praze ji zatím jako jediný nabízí hotel Radisson SAS Alcron.