Je logické, že se městská státní zástupkyně cítí být v souvislosti s tímto prověřováním podjatá," vysvětlila Bradáčová, proč řízení předala do Hradce Králové.

Připomněla také, že pražské vrchní státní zastupitelství uložilo na základě zprávy sněmovní vyšetřovací komise Generální inspekci bezpečnostních sborů, aby prověřila, zda orgány činné v trestním řízení nepochybily v počátku řešení kauzy opencard.

„My se musíme pokusit tu situaci zmapovat od začátku, kdy se tady objevily první informace o možné trestní souvislosti s opencard, až do současného stadia, to znamená vedení trestních řízení," uvedla.

Podle ní je potřeba zabývat se například tím, zda podezřelí nemohli být dopředu informováni o tom, že se uskuteční úkony trestního řízení. „Pochybení, ke kterému mohlo dojít na počátku, mohlo znamenat zmaření důkazů," řekla.

Bradáčová by prý byla ráda, kdyby v tom, zda někdo pochybil, bylo jasno do konce roku. „Myslím si, že je to reálné," uzavřela.

Bém je pouze svědek

Karta opencard, která slouží především jako tramvajenka, pochází z éry primátora Pavla Béma (ODS). Je spojena s řadou problematických smluv, s nimiž se vedení města neúspěšně snaží vyrovnat. Projekt doposud stál 1,35 miliardy ko­run.

V případu opencard byli doposud odsouzeni jen dva magistrátní úředníci, obžalobě čelí též radní, kteří schválili uzavření dalších smluv s vlastníkem práv ke kartě včetně někdejších primátorů Bohuslava Svobody (ODS) a Tomáše Hudečka (dříve TOP 09). Bém v kauze vystupuje jako svědek.

Podle závěrů sněmovní vyšetřovací komise policisté a státní zástupkyně chybovali a hlavní část kauzy vyzněla do ztracena. Vyšetřování se prý odklonilo od původního trestního oznámení a bylo rozdrobeno na dílčí skutky. V hledáčku prověřování tak údajně zůstali pouze aktéři základní úrovně a nezkoumalo se, „zda nebyl celý záměr navržen, konstruován a schválen skupinou osob ve vedení magistrátu, respektive v radě, s intencí podvodu a neoprávněného zisku," uvádí zpráva komise.