Jak vznikla vaše iniciativa na projektu?

Dostal jsem se k němu díky pracovní spolupráci s hlavními realizátory, kluky ze Stavební katedry ČVUT. A nebyl náš úmysl se zviditelnit, nebo nějak pobuřovat, ale vystavit projekt jeho samotné nesmyslnosti.

Jste vlastně občanem Prahy 5?

Ne, ale náš architektonický ateliér 2H, kde jako externista pracuji, má sídlo právě tady. Chodím tu denně a jednoduše mě to už naštvalo. Napsal jsem ještě dřív, než se uskutečnila protestní „koupací" akce, radním otevřený dopis. Doposud jsem dostal smysluplné odpovědi pouze od opozice.

V čem jsou hlavní nedostatky truhlíků?

Brání zdravému rozumu. To, že blokují chodníky, prostranství, jsou neestetické, že se za nimi může schovat dítě a nečekaně vběhnout řidiči do vozovky, že se pod nimi bude držet špína a nepořádek, to je druhotné. Prvotní je samotný záměr. Strom v takovém prostoru nikdy nemůže vyrůst. V zimě zmrzne a uhyne, protože truhlík promrzne. Projekt musel vytvářet člověk zcela neznalý. Děsí mě, že nad takovými věcmi lidé třeba mávnou rukou. A projektanti jim přitom nikde nedokládají přínos věci. Vypadá to jako marginálie v kontextu celostátního a celosvětového dění, …my tu řešíme truhlíky. Ale je to také věc, která vytváří naše okolí.

Média v poslední době zdůrazňovala nedůvěryhodnou nákladnost projektu. Myslíte si, že peníze z něj padly i na jiná místa?

Chtěl bych věřit tomu, že to tak není a česká paranoia, podle které jsou za všemi projekty ulité peníze, se tu projevila. Ale nevím o dění na radnici a nemám o něm žádné podrobné zprávy nebo důkazy. Myslím si, že to byla jednoduše nesmyslná a nerozmyšlená snaha, byť třeba s dobrým úmyslem, tak podpořená a realizovaná nekompetentními lidmi. Navíc s těmito důsledky.

Jaká je efektivní cesta, jak ozelenit městskou čtvrť?

V zahraničí existuje takzvaný Street Manual, který je návodem pro řešení městských projektů, a metodika, podle které je možné promyšleně postupovat. Je běžné, že se takové projekty řeší komplexně, včetně inženýrských sítí, které byly také odůvodněním této „betonové akce". Uliční profily, parkovací místa, stromy, komunikace, právě inženýrské sítě, to vše je třeba sladit. Truhlíky zeleň nevyřeší.

Jaké je tedy řešení?

Celý projekt potřebuje nějaký čas. Ozelenění ulic se nemůže dělat tak, aby bylo hotové do dalších voleb. Bohužel, je to projekt, který vyžaduje čas a jednotlivé právě vládnoucí agendy si ho musí předávat.

Co má tedy Praha 5 dělat s nepraktickými kvádry?

Hledal bych řešení ve studentském workshopu, který by financovala městská část. To jsem také napsal radním a doufám, že to zváží. Nemyslím si, že by se s nimi mělo naložit nějak nenávistně. Dát dvacet milionů do drtičky je naprosto nesmyslné. Je to kvalitní materiál, dobrý beton, má praktické a užitelné rozměry a myslím si, že najde své umístění.