V bundě a kulichu u televize. Tak by vypadal obrázek desetitisíců pražských domácností, pokud by se metropole ocitla bez plynu. Problémy by ale měla i řada strategických podniků a zařízení.

Ruský komplex Gazprom ve středukompletně zastavil dodávky plynu do Evropy. Tvrdí nicméně, že tak učinila Ukrajina, kterou se tímto způsobem snaží přinutit k tomu, aby přistoupila na vyšší cenu za odebíranou surovinu. Koncern RWE upozornil velkoodběratele na možné omezení dodávek.

Plyndo domácností

Pražská plynárenská proto uspořádala mimořádnou schůzku. Podle slov tiskové mluvčí Lenky Hauptmanové je situace v metropoli vážná. Pražanů by se ale dotknout neměla.

Lokální výpadek plynu už ale zaznamenali například na dvou sídlištích ve Frýdlantu, kde společnost TEPLO Frýdlant až do odvolání omezila vytápění bytů.

„Plyn odebíráme i od jiných společností, než je Transgas a RWE, budeme se tedy snažit zvyšovat odběr od nich. Jednáme s klíčovými odběrateli. Ty jsme ujistili, že jim odstávka nehrozí,“ řekla Deníku mluvčí Pražské plynárenské Lenka Hauptmanová.

Lidé jsou nedůvěřiví

Podobně zareagovala i Pražská teplárenská. „Plyn sice odebíráme od Pražské plynárenské, ale obyvatel metropole se krize nedotkne,“ přislíbil produktový mluvčí Martin Pavelka. Obyvatelé metropole ale mají obavy. Jedním z nich je i čtyřicetiletý Josef Kupka z Prahy 6, který celý dům vytápí plynem.

„Tato zpráva mě opravdu zaskočila. Navíc nevěřím ani Pražské plynárenské, ani Pražské teplárenské. Nikdo z nich přece v metropoli nebude chtít šířit paniku,“ řekl Josef Kupka z Prahy 6.

Krizový plán mají město i nemocnice

Pražský magistrát má připraven krizový plán. „Nemyslíme si, že situace je tak závažná, že by Praha měla být za čtyřicet dní bez plynu a nemůžeme ani zasahovat do jednání RWE či Pražské plynárenské, nicméně krizový scénář připraven je. Stejně jako v případě živelních katastrof nebo velkého výpadku elektřiny,“ ujistil mluvčí magistrátu Jiří Wolf.

Se situací jsou obeznámena i pražská zdravotnická zařízení, která mají pro případ nouze připravena řešení. V případě nedostatku plynu jsou nemocnice až ty poslední instituce, kterých by se měla případná odstávka plynu dotknout.

Nemocnice se nebojí

„To už by musel nastat v Česku válečný stav, aby se to na nás nějakým způsobem odrazilo. V případě, že by se tak stalo, má ale nemocnice připravena krizová řešení,“ míní mluvčí Fakultní nemocnice Motol Eva Jurinová. Případný nedostatek plynu by neměl ohrozit ani Fakultní nemocnici Na Bulovce, která je vytápěna uhlím. Deníku to sdělila marketingová pracovnice této nemocnice Petra Effenbergerová.