Karlín a Stodůlky jsou dvěmi pražskými lokalitami, v nichž mají investoři stavební povolení na výškové budovy. Ještě letos v nich začnou růst 20– a 21podlažní bytové domy.

Dvacet nadzemních podlaží a dvě podzemní. Tak vypadá podoba bytového domu v karlínské ulici U Sluncové vedle hotelu Olympik Garni. Základní kámen k luxusnímu rezidenčnímu bydlení byl položen ve středu 16. dubna. Výstavba by měla být dokončena do jara roku 2010.

Nová budova s zčásti proskleným obvodovým pláštěm se slunolamy se jmenuje Sluneční věž. Investorem je akciová společnost Unistav.

Dům bude mít třicet bytů. Na jejichž dispozičním řešení a interiérech se bude podílet mimo jiné i architekt a designér Bořek Šípek.

Byty, které budou od 11 patra výše, budou panoramatické – jejich majitelé budou mít výhled na všechny strany. Poslední luxusní apartmán bude mít navíc terasu na střeše s vyhřívaným bazénem. Cena za metr čtvereční se bude pohybovat od 55 do 140 tisíc korun.

V roce 2010 budou dokončeny také dva věžáky s 21 patry ve Stodůlkách, 600 metrů od stanice metra Lužiny. Projekt s názvem Prague Towers vlastní společnost Central Group. Stavět se začne na přelomu letošního a příštího roku. Hotovo bude v roce 2010

Ve dvou bytových věží bude ukryto celkem 280 bytů. Ceny se budou pohybovat od 50 600 do 90 400 korun za metr čtvereční.

Kritici: Nerozhodujte, dokud nebude hotová regulace výstavby

Výškové budovy v Praze byly povoleny, ačkoliv Praha zatím nemá dokončen rozvojový plán pro výstavbu výškových domů. Podle Klubu za starou Prahu je tento přístup úřadů zklamáním.

Výškové domy v Karlíně i ve Stodůlkách získaly stavební povolení ve chvíli, kdy investor ECM usiluje o územní rozhodnutí na budovu City Epoque. Rezidenční projekt o 30 patrech by měl vyrůst vedle současné budovy Motokovu.

Jeho výška, která bude dosahovat více než 100 metrů, se v minulosti stala terčem kritiky občanských sdružení i některých architektů a rozvířila otázku, zda a kam výškové budovy v metropoli patří.

Praze chybí jasná pravidla

Ve chvíli, kdy diskusi začalo řešit také UNESCO, magistrát oznámil, že připravuje takzvaný management plán. Tedy metodiku na posuzování výstavby výškových domů, která by měla sloužit magistrátu i městským částem.

Zatím ale není dokončena. Podle Klubu za starou Prahu je proto každá nová výšková budova v blízkosti centra problém. „Praze chybí regulace výškových budov. Pokud bylo stavební povolení v Karlíně vydáno, je to pro nás velké zklamání, protože nemohl být při rozhodování využít počítačový program, který hodnotí výškovou hladinu budov. Ten je totiž na takové rozhodnutí příliš nový,“ komentoval stavbu Richard Biegel z Klubu za starou Prahu.

Protipól hotelu Olympik

Podle projektantů Sluneční věže je karlínská lokalita pro výškovou budovu vhodná, protože dům se svou severní stranou opírá o svah a vytváří protipól hotelu Olympik Garni. Investor navíc zdůrazňuje, že s Pankrácem se karlínská lokalita nedá srovnávat.

Navíc je v rozvojové lokalitě, kde do budoucna vyroste řada moderních, administrativních center. „Výškové budovy do velkých městských aglomerací samozřejmě patří. Zejména do lokalit, kde je nedostatek pozemků a jejich cena je vysoká. Vývoji v architektuře nelze zabránit,“ uvedl Deníku ředitel Unistavu Miroslav Friš.

Výškové budovy v metropoli, o nichž se stále ještě uvažuje

Praha 4, Pankrác
Na místě mají vyrůst dvě výškové budovy s názvem City Epouque, zatímco rezidenční dům má mít 104 metrů a 30 pater, hotel by měl mít 75 metrů a 22 nadzemních podlaží, oba zatím nemají územní rozhodnutí.
Praha 7, Holešovice
Na místě bývalé Tesly investor plánuje dva výškové domy s názvem Tower City, které měly mít až 42 pater.
Praha 9, Vysočany
Administrativní a hotelová budova Kolben Tower bude mít podle investora 27 podlaží, výška by měla být 80 metrů.
Praha 10, Malešice
Centrum Malešice by mohlo mít čtyři výškové domy, mluví se až o 22 patrech.
Praha 12, Modřany
V areálu někdejšího modřanského cukrovaru naplánoval investor čtyři výškové domy.