Letos je průvod vzhledem k oslavám 700. výročí narození Karla IV. obzvlášť početný, podle organizátora Josefa Kutílka se do něj zapojily tři stovky jezdců a pěších v dobových kostýmech. „A to nejen z Čech, ale i z Kypru, Alsaska, z Bavorska, Durynska, Pruska, Itálie a z Francie," řekl novinářům Kutílek, jenž se věnuje historickému šermu. Průvod je podle něj jednou z největších akcí svého druhu v rámci oslav výročí narození Karla IV.

Průvod vyrazil z Radotína

Zatímco v minulosti průvod začínal na Pražském hradě, po změně pořadatele vyráží z Prahy-Radotína. „Z Hradu jede Karel tajně, aby nebyl nikým rušen. Teprve v Radotíně se přidává družina a zahraniční hosté," poznamenal Kutílek. Letošní novinkou je druhý průvod z Berouna. „Z Berouna vyrazilo poselstvo vévody bavorského Štěpána, aby po dvoudenním putování přes Tetín a Srbsko dorazilo rovněž na Karlštejn krátce před příchodem císaře," uvedl Kutílek. Do akce se podle něj zapojily dvě desítky českých a patnáct zahraničních měst.

Města na trase připravila zajímavý program

Některá města a obce na cestě průvodu přichystala několikahodinový program. Například v Radotíně je v plánu vystoupení zpěváků Věry Špinarové a Jana Kalouska a skupiny Zrní, v Dobřichovicích má večer koncertovat Jan Hrubý se skupinou Kukulín. V Černošicích spojili královský průvod s dětským dnem a festivalem Dylan Days. Neodmyslitelnou součástí programů jsou také rytířské souboje, dobová hudba nebo vystoupení tanečnic.

Královský průvod se koná vždy o prvním červnovém víkendu, letos už podesáté. Je pomyslným pokračováním tradice, již založil Karel IV., který uchovával na Karlštejně korunovační klenoty Svaté říše římské. Každoročně po Velikonocích je ale nechával v Praze na Dobytčím trhu, nynějším Karlově náměstí ukazovat věřícím. Pak byly opět převezeny na Karlštejn.

Čtěte také: Korunovační klenoty se vrátily do katedrály, zamklo je 7 klíčníků