Každý rok stejná podívaná. Šplouchání vody v kádích plných ryb, na zemi v mokru šupiny. Tupá rána paličkou a jeden čistý řez ostrým nožem. Anebo zmítající se ryba v igelitové tašce. Každý má na výběr, zda si kapra na vánoční stůl nechá zabít, vykuchat a naporcovat na stánku, anebo to zvládne doma sám.

Ceny se nezvednou

Vloni se ceny na stáncích pohybovaly kolem 90 Kč za kilo výběrového kapra, za první jakost pak 80 Kč za kilo. Ani letos by se ceny neměly pohnout směrem nahoru. „ Nic nás letos ke zdražování nevedlo, ceny zůstanou stejné,“ řekl Deníku Matěj Kovář, manažer Prodejny živých ryb Lahovice v Praze 5.

Výlov ryb tradičně připadá na říjen a listopad. Včera již do lahovických sádek přijel kamion plný živých ryb z třeboňských rybníků. Do Vánoc sem z jižních Čech dorazí ještě asi dvacet kamionů. „Každoročně prodáme na Vánoce asi tři sta tun ryb,“ uvedl Kovář. V lahovických sádkách si sice lidé mohou kapry koupit, ale většina z ryb jde na prodej do maloobchodů. Konečnou cenu určují právě tito koncoví prodejci.

Kapr na síti

Obyvatelé hlavního města, kteří chtějí mít s tradičním štědrovečerním jídlem co nejméně práce, mohou vyzkoušet služby firmy Kapřík.cz. Vánočního, podle přání upraveného kapra, si mohou objednat po internetu s dovozem až domů.

„Zásilka pro čtyřčlennou rodinu, tedy dva dvouapůlkiloví kapři se vejdou do sedmi set korun, přitom rozvoz po Praze je zdarma,“ vypočítává Roman Valina, který internetový obchod vede.

Nemusíte do zimy

Za nápadem stojí studentská recese. „V Praze provozujeme několik stánků s kapry. Před sedmi lety jsme si řekli, že se nám do té zimy nechce, zůstali jsme doma a kapry prodávali přes internet. Loni jsme takhle prodali asi tři stovky ryb,“ říká Valina.

V Praze se otevřou stánky s kapříky několik dnů před Štědrým dnem. V centru hlavního města, například na Staroměstském a Václavském náměstí už 18. prosince, na Havelském náměstí pak až 20. prosince.