O problému v Cukrovarském rybníce v pražské Vinoři informovala magistrátní příspěvková organizace Lesy hl. m. Prahy, která jej má ve správě. Ryby zde chová Český rybářský svaz, který zjistil, že ze zhruba stovky kaprů tři desítky uhynuly. „Pro kapry tato nákaza znamená jediné: výlov a utracení,“ uvedla mluvčí Petra Fišerová.

Rybník. Ilustrační foto.
Místo rybníků skládky i nové domy. Praha teď investuje do jejich obnovy

Rybáři tak vypustili rybník, který bez vody nějaký čas zůstane, aby byl virus zničen. „K jeho likvidaci se využívá například vápnění anebo se vypuštěný rybník nechá přemrznout během zimních měsíců,“ popsala mluvčí Fišerová.

Žádné riziko pro lidi

Kapří herpes virus je nebezpečný pro kapra obecného, kapra koi a jejich křížence, ale pro ostatní vodní živočichy ani pro lidi nepředstavuje žádné riziko.

Revitalizace Milíčovského rybníku na pražském Jižním Městě.
Na pražských rybnících začínají na jaře nejen opravy, ale i výlovy

Veterináři však chtějí zabránit šíření nákazy, proto vydali nařízení, aby byly vyhubeny i ostatní ryby, které v Cukrovarském rybníce žijí. Nenakažené ryby mohou být zkonzumovány v domácnosti rybáři nebo určené i k prodeji.

„Ostatní ryby mohou nákazu přenášet a mohly by ji zavléct do dalších chovů,“ shrnula mluvčí Lesů Praha stanovisko Městské veterinární správy v Praze Státní veterinární správy. Fišerová dodala, že magistrátní organizace bude sledovat všechny podezřelé úhyny kaprů na dalších vodních plochách, které mají Lesy hl. m. Prahy ve správě.

Jezírko v Prokopském údolí 15. srpna 2019.
Spor aktivistů a magistrátu. Hnije jezírko v Prokopském údolí?