Vítězství si Penta odnesla v kategorii velkých rezidenčních projektů za druhou etapu Rezidence Waltrovka v Praze 5 a také za projekt společnosti Viapharma a lékárenské sítě Dr. Max v kategorii skladů a průmyslových areálů. V budově, která je součástí Panattoni Parku Prague Airport II., porota ocenila technické řešení a šetrnost k životnímu prostředí.

Dvakrát zabodovalo kancelářské centrum Churchill, které vyrostlo nad hlavním nádražím v místě, kde bývalo skladiště materiálu, odpadky a provizorní parkoviště. Výrazná, moderní budova je součástí výstavby, která propojuje Prahu 1, hlavní nádraží a začátek Vinohrad v místě, kde sídlí kampus Vysoké školy ekonomické.

Projekt Churchill.
Projekt Churchill proměnil drážní areál v náměstí s obchodní pasáží

Moderní komerční komplex Churchill získal druhé místo v kategorii nových administrativních center a zároveň si odnesl Cenu čtenářů, o níž rozhodovala laická i odborná veřejnost. „Ocenění ze strany veřejnosti si velmi vážíme. Je zřejmé, že moderní architektura má pozitivní ohlasy a může se líbit, když je navržena s citem a respektem k okolní zástavbě,“ říká Pavel Streblov, ředitel Penta Real Estate.

Waltrovka zvítězila mezi většími celky

Tradičně nejsilnější zastoupení mělo v soutěži, kterou zaštiťuje Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí (ARTN), bydlení. Více než dvě desítky nominovaných projektů proto byly rozděleny na větší komplexy nad 50 bytů a komornější areály. V první zvítězila zmíněná Waltrovka, mezi projekty do 50 bytů vyhrála Barrandovská zahrada developerské skupiny T. E.

Nejlepším novým administrativním centrem je karlínské Praga Studios, a to díky důrazu na udržitelnost, dosud nevídané zastoupení moderních technologií i celkový komerční úspěch.

Slavnostní otevření objektu Dynamica v areálu Waltrovka.
Tovární čtvrti Prahy ožívají, nejnovějším přírůstkem je jinonická Waltrovka

V hotelové kategorii nejvíc zaujal Hotel Jungmannovo náměstí 1, u něhož porota ocenila citlivou rekonstrukci budovy v samotném centru Prahy.

Cena pro nejlepší nákupní centrum putovala na Moravu za zdařilou rekonstrukci prvorepublikového objektu obchodního domu Zlín.

Hlavními kritérii při posuzování projektů byl rozvoj lokality, urbanistické a architektonické řešení včetně vnitřních dispozic, kvalita stavebních prací a také úspěšnost projektu na trhu a ohleduplnost vůči životnímu prostředí.

Forum Karlín
Světoví architekti a urbanisté budou v Praze řešit budoucnost měst

Penta Investments je majitelem společnosti VLM, která je vydavatelem Pražského deníku.