Přibýt by měla také třetí noclehárna. Kdyby byly všechny plné, počítá se s výstavbou zateplených stanů pro lidi bez domova. Zároveň magistrát plánuje vytvoření malokapacitních denních center, kde by se sociální pracovníci starali o lidi bez přístřeší na území městských částí a omezilo se tak cestování těchto lidí za sociálními službami po celé Praze.

„Doufám, že v příštím roce se podaří několik takových center otevřít, ať už ve vlastní režii či ve spolupráci s městskými částmi," uvedl radní Daniel Hodek. Malé centrum by podle něj mělo vzniknout na Praze 6, magistrát také jednal s Prahou 5, 7 a 9.

Bezdomovci v Praze. InfografikaZdroj: Redakce

Kampaň má přimět k zamyšlení 

Aby jich vzniklo více, není podle zástupkyně ředitele Centra sociálních služeb Praha Ludmily Tomešové vhodné. „Všechny služby se musí navyšovat pomalu, protože veřejnost jejich vznik odmítá. Občas nám i hrozí zastřelením," řekla Tomešová.

Lepšímu porozumění veřejnosti s bezdomovci má pomoci kampaň Ulice není moje volba, kterou Praha společně s Centrem sociálních služeb Praha v říjnu spustila. Cílem kampaně je přimět širokou veřejnost k zamyšlení nad tím, že ne každý bezdomovec se na ulici dostal vlastní vinou a nezvolil si tuto cestu jako životní styl.

Čtěte také: Praha bude mít pro letošní zimu o 250 lůžek pro bezdomovce víc