Milovníky masa v červnu zaskočila zpráva o tom, že jedno z nejoblíbenějších pražských řeznictví, které v Břevnově provozoval František Kšána, ukončilo provoz. Zhruba ve stejné době skončilo i populární lahůdkářství na Vítězném náměstí, které se zaměřovalo na mléčné lahůdky. A o další měsíc později zavřeli majitelé dalších oblíbených lahůdkářství v holešovické ulici Komunardů.

Nízké ceny a vysoké nájmy 

Tradiční prodejci to v Praze nemají jednoduché. Jejich nabídka různých pochutin je vázána na nízké ceny, jež ale často nestačí na vysoké nájmy, které v hlavním městě musí platit.

„Bylo to kvůli výši nájmu. Prostory navíc potřebují rekonstrukci, na kterou se s touto výší nájmu prostě nedalo vydělat," vysvětlila své důvody k ukončení provozu majitelka „Mlíčňáku" na Vítězném náměstí Jitka Chválová. I když oblíbený podnik bude řada lidí postrádat, koncept mléčného baru podle ní už zkrátka není životaschopný.

Poctivé lahůdkářství 

„V posledních letech jsme museli bojovat o každou korunu," uvedla Chválová s tím, že k tomu, aby se podobný podnik udržel, je nutné nabízet mnohem větší spektrum výrobků.

Příkladem lahůdkářství, kterému se naopak daří, jsou Libeřské lahůdky. „Lidi zájem mají, protože se to snažíme dělat poctivě," uvedla Jindřiška Šindelářová, majitelka lahůdkářství, které svoje výrobky prodává v Praze hned v deseti vlastních prodejnách. Klíčové podle ní je udržovat rozumné ceny a nabízet poctivé výrobky. „My si všechno děláme sami a máme tak úplnou kontrolu nad kvalitou," uzavřela.

Bistra Praha. Infografika. Zdroj: Redakce

Čtěte také: Noční Food Fest ve Stromovce